23/10/2023 23/10/2023 Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 09.00 π.μ. κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Εισοδείων της Θεοτόκου στα Κουρκουμελάτα Κεφαλληνίας, θα ψαλεί η «Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου» σε επεξεργασία, σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη. Η μουσική διδασκαλία και διεύθυνση της της τετράφωνης Χορωδίας Δωματίου Αθηνών, είναι του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου που κατέχει σήμερα τη θέση του...
Ενορίες : Εισοδείων της Θεοτόκου Κεφαλληνίας
23 Οκτωβρίου, 2023 - 17:41
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2023 - 16:55

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου σε επεξεργασία, σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη στα Κουρκουμελάτα Κεφαλληνίας

Διαδώστε:
Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου σε επεξεργασία, σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη στα Κουρκουμελάτα Κεφαλληνίας

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 09.00 π.μ. κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Εισοδείων της Θεοτόκου στα Κουρκουμελάτα Κεφαλληνίας, θα ψαλεί η «Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου» σε επεξεργασία, σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη.

Η μουσική διδασκαλία και διεύθυνση της της τετράφωνης Χορωδίας Δωματίου Αθηνών, είναι του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου που κατέχει σήμερα τη θέση του διευθυντή της Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η «εναρμόνιση», ο «τονισμός» ή η «επεξεργασία» του ασματικού, μουσικού μέρους της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για πολλούς συνθέτες.

Πλήθος δημιουργών του ορθόδοξου κόσμου τολμά να αναμετρηθεί με ένα ιερό κείμενο αιώνων, με μία πράξη δυσθεώρητου πνευματικού ύψους. Η προσπάθεια κοινή: τα επιτεύγματα της σύγχρονης μουσικής γλώσσας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την κλασική εποχή μέχρι σήμερα, να ταιριάξουν με τις Λειτουργικές – Τελετουργικές διαστάσεις και επιταγές που είναι συγκεκριμένες για πολλούς αιώνες.

Ρώσοι συνθέτες όπως ο Μπορτιάνσκι στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Τσαϊκόφσκι το 1880, ο Ραχμάνινωφ το 1910 κ.α. αλλά και συνθέτες σε άλλες ορθόδοξες χώρες και φυσικά στην Ελλάδα συνέθεσαν αριστουργήματα, Σακελλαρίδης, Πολυκράτης, Τριάντης, Παπακωνσταντίνου, Παπαποστόλου, Θεοδωράκης κ.α.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, από τους πλέον καταξιωμένους και δραστήριους συνθέτες της χώρας, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, γράφει στον πρόλογο της παρτιτούρας:

«Ήταν για εμένα παιδικό όνειρο η εκπόνηση ενός τέτοιου μουσικού έργου. Η επιθυμία είχε εκκινήσει από την ακρόαση της Λειτουργίας του Ραχμάνινωφ αλλά και των εναρμονίσεων του Αιμίλιου Ριάδη. Η πρόταση – πρόσκληση του μαέστρου Αγαθάγγελου Γεωργακάτου για την δημιουργία μιας νέας «πρότασης», μιας «καινής» μουσικής που να είναι χρηστική, να μπορεί να αποδοθεί τις Κυριακές στους Ιερούς Ναούς βρήκε πρόσφορο έδαφος. Η σύνθεση ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και ολοκληρώθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022. Το μεγαλύτερο μέρος της παρτιτούρας γράφτηκε στο φιλόξενο σπίτι της οικογένειας Γεράσιμου Ν. Βεργωτή στα Κουρκουμελάτα της Κεφαλλονιάς. Αφιέρωσα στον Γεράσιμο Βεργωτή το έργο σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, βαθιάς φιλίας και πνευματικής συγγένειας».

Η επιλογή αυτή, ώστε η πρώτη παρουσίαση να γίνει στην Κεφαλονιά στα Κουρκουμελάτα, έχει την δική της ιδιαίτερη συμβολική αξία. Κατ’ αρχάς η προτροπή για την σύνθεση της Θ. Λειτουργίας από τον Κεφαλονίτη μαέστρο Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, που διακονεί ακόμα όσο επιτρέπουν οι συνθήκες το ιδιαίτερο ιδίωμα της Κεφαλληνιακής ψαλτικής. Ο σημερινός ΙΝ Εισοδείων της Θεοτόκου είναι το πρώτο κτίριο που ολοκληρώθηκε στην Κεφαλονιά μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953, δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Χ. Βεργωτή, χαρίζοντας μήνυμα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον και εξυπηρετώντας τις πνευματικές ανάγκες, μήνυμα που το έχει ανάγκη η σημερινή εποχή.

Η παρουσίαση του έργου θα πραγματοποιηθεί με την άμεση αρωγή της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας, όπου ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης είναι Καλλιτεχνικός Δ/ντής από τον Σεπτέμβριο του 2022, του Ιδρύματος Γεωργίου & Μάρης Βεργωτή και οικογένειας φιλόμουσων Κεφαλλήνων.

Πηγή: pemptousia.gr – www.tsalahouris.net

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων