11/08/2023 11/08/2023 Ο Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος παρέστη στον Εσπερινό στις 8 Αυγούστου 2023, και στην Ιερά Παράκληση στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμακίου (παλαιός Ενοριακός Ναός), που τέλεσε ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίων Αναργύρων Καλαμακίου Οσιώτατος Ιερομόναχος π. Γεράσιμος Λάμπος, συνοδευόμενος από τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια. Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Κεγχρεών με αφορμή...
Ενορίες : Αγίων Αναργύρων Καλαμακίου
11 Αυγούστου, 2023 - 15:05
Τελευταία ενημέρωση: 11/08/2023 - 15:16

Ιερά Παράκληση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Κοιμητηριακός) Καλαμακίου

Διαδώστε:
Ιερά Παράκληση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Κοιμητηριακός) Καλαμακίου

Ο Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος παρέστη στον Εσπερινό στις 8 Αυγούστου 2023, και στην Ιερά Παράκληση στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμακίου (παλαιός Ενοριακός Ναός), που τέλεσε ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίων Αναργύρων Καλαμακίου Οσιώτατος Ιερομόναχος π. Γεράσιμος Λάμπος, συνοδευόμενος από τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Κεγχρεών με αφορμή τον μακαρισμό της Θεοτόκου από μία γυναίκα ανάμεσα στο πλήθος που άκουε τους γλυκείς λόγους του Ιησού και εγλύκαιναν και εδρόσιζαν την πικρή και διψασμένη καρδιά του «Μακαρία ἡ κοιλία ἡ βαστάσασά σε καὶ μαστοὶ οὓς ἐθήλασας» (Λουκ. ια’, 27), ανέφερε τους λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά: «Εάν η γυναίκα αυτή… , που άκουσε τα λόγια του Χριστού, αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στην μάνα, που Τον εγέννησε, τότε εμείς που έχουμε γραμμένα όλους τους λόγους της αιωνίας ζωής, τα θαύματα, τα Πάθη, την Ταφή, την Ανάσταση και την Ανάληψη του Υιού Της (στην Καινή Διαθήκη) ‘’και την δια τούτων επηγγελμένην ημίν αθάνατον και σωτηρίαν αμεταποίητον’’ πώς να μην δοξάζουμε αδιακόπως τον Θεό και Πατέρα του χορηγού της σωτηρίας μας, του δοτήρος της ζωής;» Πώς εμείς οι αποδέκτες των ευεργετικών αποτελεσμάτων της ενσάρκου οικονομίας του Κυρίου μας να μην υμνούμε, όπως Της αρμόζει, την Παναγία μας, που «υπούργησε» στο μυστήριο αυτό;

Άπειρες οι ευεργεσίες, πλούσια και αξιολογώτατα τα δωρήματα που ελάβαμε από τον Θεό δια της Θεοτόκου! Μάλιστα οι Πατέρες της Εκκλησίας ομολογούν ότι ολόκληρος η κτήσις έγινε γι᾿ Αυτήν! Αλλά και αυτή η Εκκλησία έγινε για την Παναγία μας. Δεν είναι δε καθόλου παράδοξο όταν στην Θεοτόκο ανακαλύπτουμε τις ίδιες αναλογίες με την Εκκλησία μέχρι και στις πιο μικρές λεπτομέρειες, για τις οποίες θα ομιλήσουμε σε κάποια άλλη λατρευτική σύναξη.

Το μεγάλο «δώρο» της Θεοτόκου στον κόσμο είναι ότι Αυτή έγινε «η κλίμαξ  δι΄ής κατέβη ο Θεός». Ο Χριστός ήλθε στην γη και σύμφωνα με τους λόγους του θείου Παύλου «ὁ Χριστὸς κεφαλὴ τῆς ἐκκλησίας, αὐτός ἐστι σωτὴρ τοῦ σώματος» (Εφεσ, ε΄,23) «υμεῖς δέ ἐστε σῶμα (οι Χριστιανοί) Χριστοῦ καὶ μέλη ἐκ μέρους» (Α΄ Κορ. ιβ΄,27). Ο Χριστός είναι το φως (βλπ Ιω. η΄,12). Αλλά ποιος είναι ο Χριστός; Σύμφωνα με τα ανωτέρω και εμείς οι Χριστιανοί, ως μέλη του Σώματός Του, με Αυτόν κεφαλή! Επομένως, υποχρέωση δική μας· να είμαστε΄΄φωτεινοί’’, να μεταδίδουμε το φως του Χριστού.

Στην Μεταμόρφωση του Χριστού στο όρος Θαβώρ, που εορτάζουμε αυτές τις ημέρες, φωτοβόλος σαν τον ήλιο δεν ήταν μόνο η κεφαλή και συγκεκριμένα το πρόσωπο του Χριστού αλλ΄ όλο Του το σώμα εξέπεμπε φως• «…καὶ τὰ ἱμάτια αὐτοῦ ἐγένετο στίλβοντα, λευκὰ λίαν ὡς χιών, οἷα γναφεὺς ἐπὶ τῆς γῆς οὐ δύναται οὕτω λευκᾶναι» (Μαρκ. θ΄,3) Κάθε μέλος της σαρκός Του ακτινοβολούσε φως. Ευεργεσία μέγιστη να καταστούμε δια του Αγίου Βαπτίσματος μέλη του Σώματος του Χριστού, προσφορά της Θεοτόκου η ευεργεσία αυτή στον κόσμο. Τιμή μας να είμαστε «φως» ένεκα του Φωτός, του Χριστού, ο Οποίος προτάσσει: «Το φως λοιπόν (που επήρατε από εμέ είναι τώρα ιδικόν σας), έτσι ας λάμψη εμπρός εις τους ανθρώπους, δια να ιδούν τα καλά σας έργα και δοξάσουν τον Πατέρα σας, τον ουράνιον που έχει τέτοια ενάρετα τέκνα» (Ματθ. ε΄,16).

Τέλος, μεταφέρων τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, ευχήθηκε στους Πιστούς «καλόν υπόλοιπον Δεκαπενταυγούστου και με ειρήνη και με πνευματική ανάταση να εορτάσουμε την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων