19/11/2022 20/11/2022 Με τη διοργάνωση Ημερίδας με θέμα: «’’…ότι εβίωσε σεμνώς και μετήλλαξε το ζην αθλήσει και μαρτυρίω’’: Η αγιότητα καρπός αγωγής. Το παράδειγμα της Αγίας Φιλοθέης» άρχισαν οι εκδηλώσεις σήμερα, Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, για τα 500 χρόνια από την γέννηση της πολιούχου του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου...
Ενορίες : Αγίας Φιλοθέης Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού
19 Νοεμβρίου, 2022 - 19:37
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2022 - 1:32

Ημερίδα για τα 500 χρόνια από τη γέννηση της Αγίας Φιλοθέης

Διαδώστε:
Ημερίδα για τα 500 χρόνια από τη γέννηση της Αγίας Φιλοθέης

Με τη διοργάνωση Ημερίδας με θέμα: «’’…ότι εβίωσε σεμνώς και μετήλλαξε το ζην αθλήσει και μαρτυρίω’’: Η αγιότητα καρπός αγωγής. Το παράδειγμα της Αγίας Φιλοθέης» άρχισαν οι εκδηλώσεις σήμερα, Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, για τα 500 χρόνια από την γέννηση της πολιούχου του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Φιλοθέης από τις 10.30 έως τις 13.00.

Τον Συντονισμό της Ημερίδας είχε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. κ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Φιλοθέης.

Στην Εισαγωγή του, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Χατζηαντωνίου, Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίας Φιλοθέης, αναφέρθηκε πολύ συνοπτικά στο πρωτοπόρο έργο της Αγίας Φιλοθέης λαμβάνοντας στοιχεία από την σωζόμενη επιστολή της προς την Βενετική Γερουσία, καθώς και τις μαρτυρίες του συγχρόνου της ρωμαιοκαθολικού επισκόπου Κεφαλληνίας και Ζακύνθου Παύλου ντελ Γκράσσο και της Βενετικής Γερουσίας. Επίσης εξήγησε τους λόγους για την επιλογή του γενικού θέματος της Ημερίδας.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Όταν κάποιος καλείται να ομιλήσει για την Αγία Φιλοθέη, δεν καλείται απλώς να δοξολογήσει τον Θεό για ένα λαμπρό άστρο του Ουρανίου Μαρτυρικού Στερεώματος της Εκκλησίας, αλλά περιγράφει και την ίδια την πόλη των Αθηνών, στην οποία ανέπτυξε την πρωτοφανή ιεραποστολική και φιλανθρωπική δράση της. Η Αγία Φιλοθέη παρουσιάζει την Αθήνα μέσα στο συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο της τουρκοκρατίας και η Αθήνα σεμνύνεται για την Αγία Αρχόντισσά της».

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Δημήτριος Γαλάνης, Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού. Ο κ. Γαλάνης μίλησε για την κοινωνική προσφορά και το φιλανθρωπικό έργο της Αγίας Φιλοθέης, καθώς και για την σχέση της με την ευρύτερη περιοχή. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος έδωσε την ευλογία, να μεταφερθεί προς προσκύνηση -εκ του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών- στην περιοχή κοίμησης και ταφής της Αγίας Φιλοθέης, το ιερό σκήνωμά της κατά το διήμερο 20 – 21 Νοεμβρίου.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας ανέγνωσε την Εισήγησή του με θέμα: «’’Ἐγώ εἰμί ἡ ἄμπελος, ὑμεῖς τά κλήματα’’. Ἡ ἁγιότητα καρπός μετοχῆς στήν ἐκκλησιαστική κοινότητα». Ο κ. Αθηναγόρας επεσήμανε την διαχρονική συνεισφορά του μοναχισμού τονίζοντας συγκεκριμένα ότι αυτός εμπνέεται από το Ευαγγέλιο και ότι είναι μία πρόταση ζωής. Επίσης, αναφέρθηκε στην κοινωνική γονιμότητα του μοναχισμού και την φιλοσοφία του στην εποχή μας, καθώς και στο πώς η εκκλησιαστική κοινότητα γίνεται το έδαφος, για να καλλιεργηθεί ο άνθρωπος, ώστε να γίνει σύνορο στην σχέση Θεού και ανθρώπων.

Στην συνέχεια ακολούθησε η Εισήγηση της κ. Χριστίνας Παπαθέου – Δουληγέρη, Φιλολόγου – Αγιογράφου, με θέμα: «’’…λάμψωσιν ὡς φωστῆρες ἐν οὐρανῷ’’. Ἡ ἁγιότητα πού καλλιεργεῖται στήν συζυγία καί τήν οἰκογένεια». Η κ. Παπαθέου – Δουληγέρη αναφέρθηκε στο πεδίο των οικογενειακών σχέσεων ως τόπο, αλλά και τρόπο καλλιέργειας ανθρώπων που ανταποκρίνονται στην κλήση του Βαπτίσματός τους.

Αμέσως μετά ανέπτυξε την εισήγησή της η κ. Δέσποινα Σπύρου, Εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Οἰκοδομώντας τό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ. Ἡ ἀγωγή ὁδός ἁγιότητας», στην οποία τόνισε ότι ο χώρος της αγωγής είναι η αιτία μόρφωσης του ανθρώπου, ώστε να υπερβεί το χαμηλό όριο του καλού ανθρώπου ή του καλού πολίτη για να αναχθεί στην θέση που του ανήκει, δηλαδή του οικονόμου της δημιουργίας και συνεργού του μέλλοντός του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εύστοχες παρεμβάσεις και γόνιμη συζήτηση επί των εισηγήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 17.30 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του ιερού σκηνώματος της Αγίας Φιλοθέης στην «Κρύπτη» της Αγίας στη Φιλοθέη. Έπειτα από μία σύντομη δέηση, με λιτανευτική πομπή θα τοποθετηθεί στο κέντρο του Ναού και θα τελεσθεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου.

Από τις 21.00 έως τις 00.30 θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου. Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 7:00 θα τελεσθεί η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία και στις 17.00 η Ακολουθία του Εσπερινού και η Ιερά Παράκληση στην Αγία Φιλοθέη χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Τιμοθέου. Στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η αναχώρηση του ιερού σκηνώματος, για να επιστραφεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου φυλάσσεται.

     

 

Διαβάστε ακόμη: Αγία Φιλοθέη: Η Κυρά των Αθηνών επιστρέφει στην… Κρύπτη της και μια ιστορία από τη πένα του Φώτη Κόντογλου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων