08/10/2019 08/10/2019 Στο Συνεδριακό Κέντρο «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 6 μ.μ. ημερίδα με θέμα: «O Όσιος Γέροντας Σίμωνας Αρβανίτης». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος Θεσσαλονίκης από κοινού με πτυχιούχους και φοιτητές, διαφόρων σχολών της Αγιοτόκου Θεσσαλονίκης, τέκνα των Αγίων Δημητρίου και Πορφυρίου. Η έναρξη...
Ενορίες : Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Πανοράματος Θεσσαλονίκης
08 Οκτωβρίου, 2019 - 18:18
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2019 - 17:50

Ημερίδα για τον Όσιο Γέροντα Σίμωνα

Διαδώστε:
Ημερίδα για τον Όσιο Γέροντα Σίμωνα

Στο Συνεδριακό Κέντρο «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 6 μ.μ. ημερίδα με θέμα: «O Όσιος Γέροντας Σίμωνας Αρβανίτης». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος Θεσσαλονίκης από κοινού με πτυχιούχους και φοιτητές, διαφόρων σχολών της Αγιοτόκου Θεσσαλονίκης, τέκνα των Αγίων Δημητρίου και Πορφυρίου. Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με τροπάρια που έψαλε η χορωδία της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), ενώ κατά τη διάρκειά της λειτούργησε μικρή έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου, των εκδόσεων «Εν Πλω».

Οι εισηγητές της ημερίδας είχαν προσωπική εμπειρία από τον Όσιο Γέροντα Σίμωνα τον Αρβανίτη, στη μνήμη του οποίου αφιερώθηκε η εν λόγω εκδήλωση. Με την εισηγητική προσφώνηση, ο π. Αλέξιος Παπαστεργίου, προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Πανοράματος και συνδιοργανωτής του συνεδρίου, ξεκίνησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών. Πρώτος εισηγητής της ημερίδας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κ.κ.Ιγνάτιος, με θέμα ομιλίας του: «Η αγιασμένη προσωπικότητα του πατρός Σίμωνος Αρβανίτη».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή, στο έργο και στο ασκητικό πνεύμα του Οσίου Σίμωνα του Αρβανίτη, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θαυματουργική δράση του Οσίου, η οποία ήταν αποτέλεσμα της προσευχής του στον Θεό. Στη συνέχεια, η σκυτάλη της ομιλίας παραδόθηκε στον π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη, πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Ιερισσού, με θέμα: «Γέροντας Σίμων: Ο Γέροντας της Αθήνας».

Ο πρωτοσύγκελος επισήμανε την αβραμιαία φιλοξενία που προσέφερε ο Όσιος στους πιστούς που τον επισκέπτονταν εκεί, όπου μόναζε, αλλά και την καρτερία με την οποία τους δεχόταν για εξομολόγηση, παρά την επιδείνωση της υγείας του, που συχνά τον καθιστούσε κλινήρη. Τρίτος κατά σειρά ομιλητής ήταν ο π. Μάξιμος Ιβηρίτης, πρώην πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, του οποίου η ομιλία με θέμα: «Εμπειρίες από τον Γέροντα Σίμωνα Αρβανίτη, τον Πνευματικό», ανέδειξε τις χάρες του Οσίου Σίμωνα, όπως το προορατικό χάρισμα, που ήταν καρπός της αδιάλειπτης πνευματικής του άσκησης.

Άξιο σημείο αναφοράς αποτελεί και η σημείωση του π. Μαξίμου για τον Όσιο Σίμωνα, πως λόγω της πνευματικής του ανόδου, θεωρούσε την άρρωστη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το σώμα του, δώρο Του Θεού στη ζωή του. Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με αυτήν του Πρωτοπρεσβυτέρου, π. Βασιλείου Βολουδάκη, με θέμα: «Ο Γέροντάς μας, πατέρας Σίμων», ο οποίος έκανε λόγο για την απλότητα του χαρακτήρα του Οσίου και την διαποίμανση του ποιμνίου του που, επίσης, χαρακτηριζόταν από ταπείνωση, μεστό, απλό και σωτήριο λόγο. Η ημερίδα έλαβε τέλος με ερωτήσεις που απηύθυνε το κοινό στους ομιλητές.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων