30/06/2022 30/06/2022 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Μέσα σε κλίμα ηθικής έξαρσης και με την καθολική συμμετοχή του λαού του κέντρου των Αθηνών και πλήθους άλλων πιστών από τα Διαμερίσματα της Αθήνας, εορτάστηκε την Τετάρτη 29-6-22,  πανηγυρικά και με ξεχωριστή λαμπρότητα, ο μεθεόρτιος εσπερινός, για την ιερή μνήμη του Αποστόλου των Εθών Παύλου, στον ομώνυμο ναό της...
Ενορίες : Άγιος Παύλος Αθηνών
30 Ιουνίου, 2022 - 9:25
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2022 - 10:02

Ηθικός αίνος για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, στον ομώνυμο ναό του Αγίου Παύλου Αθηνών

Διαδώστε:
Ηθικός αίνος για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, στον ομώνυμο ναό του Αγίου Παύλου Αθηνών
  • Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε κλίμα ηθικής έξαρσης και με την καθολική συμμετοχή του λαού του κέντρου των Αθηνών και πλήθους άλλων πιστών από τα Διαμερίσματα της Αθήνας, εορτάστηκε την Τετάρτη 29-6-22,  πανηγυρικά και με ξεχωριστή λαμπρότητα, ο μεθεόρτιος εσπερινός, για την ιερή μνήμη του Αποστόλου των Εθών Παύλου, στον ομώνυμο ναό της λαοφιλούς περιοχής του Αγίου Παύλου, στο κέντρο των Αθηνών. Του οιστρηλατημένου δασκάλου του ευαγγελίου, που από απηνής διώκτης του χριστιανισμού, μετηλλάχθη με την παρέμβαση του Ιησού, σε διαπρύσιο κήρυκα της αγάπης του. «Σαούλ, Σαούλ, τι με διώκεις» ! Με έκδηλη την ηθική φροντίδα και μέριμνα του αρχιερατικού υπευθύνου του ναού, σεπτού πατέρα Αρχιμανδρίτη κ-ου Φιλόθεου Ορφανουδάκη, του πατρός κ-ου Χριστοφόρου Eμμανουήλ, των άλλων ευλαβών ιερέων της εκκλησίας, του ακαταπόνητου εργάτη και μέλους του ενοριακού συμβουλίου του ναού κ-ου Δημητρίου Ευθυμίου, αλλά και των εθελοντών του, έλαμπε ο περικαλλής ναός της οδού Ψαρρών, σημαιοστολισμένος μέσα στην βυζαντινή πορφύρα και προσέφερε στο χριστεπώνυμο πλήθος, μοναδική ηθική ανάταση. Και την κατανυκτική ατμόσφαιρα διαδέχονταν η βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και το πνευματικό φέγγος και θάμπος του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Του εξαίρετου Ταρσέως, που δίδαξε στην οικουμένη τον λόγο του ιερού ευαγγελίου και μεταλαμπάδευσε με άφατη προσήλωση σε όλο τον κόσμο της εποχής του, την αγάπη του Χριστού, για να παραδώσει την έξοχη χριστιανική καρδιά το στον φονικό Νέρωνα.

Του μεθεόρτιου εσπερινού χοροστάτησε  ο αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού κ.κ. Φιλόθεος Ορφανουδάκης, συνεπικουρούμενος από τον ιερέα του κ-ο Χριστοφόρου Eμμανουήλ, τους ευσεβείς Αρχιμανδρίτες της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού κ.κ. Ανδρόνικο Αλεξάκη, της Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως κ.κ. Σεραφείμ Δημητρίου, καθώς και άλλοι ευλαβείς ιερείς, που προσήλθαν κατανυκτικά, για να τιμήσουν την σεπτή μνήμη του Αποστόλου Παύλου.  Με το πέρας του εσπερινού επακολούθησε  εκλιτάνευση της εφέστιας εικόνος του Αποστόλου και αποτμήματος των ιερών λειψάνων του, στους παρακείμενους δρόμους του ναού, υπο τους γλυκείς παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων,  που σκόρπισε με τις  ευφρόσυνες νότες της τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα στους πιστούς. Συγκινητική η ηθική συμμετοχή των κατοίκων κατά την λιτανεία, που από τους ορόφους των πολυκατοικιών τους, έραιναν την ιερή εικόνα του Αποστόλου με μύρο και ροδοπέταλα, εκφράζοντας νοερά την κατανυκτική τους παρουσία, στην εορτή του κορυφαίου της ορθοδοξίας Αποστόλου Παύλου. Και ανέδυε αυτή η μοναδική κοσμοπλημύρα  της πομπής μια ανεκλάλητη ηθική δύναμη και ψυχική έξαρση, αναδεικνύοντας για μιαν ακόμα φορά την βρυσομάνα πηγή της Ορθοδοξίας, ως τον διαχρονικό εγγυητή της ηθικής ενότητας του ελληνισμού. Επίκαιρος παρά ποτέ εδώ ο οικουμενικός μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης «Στις εκκλησιές, ο ελληνικός λαός αναγεννιέται ψυχικά και βρίσκει την ηθική ενότητά του» και «Όποιος δεν μπορεί να αντλήσει δύναμη από αυτές, του λείπει το εσωτερικό βάρος» !

Με την  επάνοδο της πομπής στο ναό, ο ευλαβής αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης κ.κ. Φιλόθεος Ορφανουδάκης,  αφού διαβίβασε το ευγενές μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου, για την επιβαλλόμενη αναβάπτιση των πιστών, μέσα στις έξοχες ορθόδοξες διδαχές του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, διακήρυξε την ηθική υπεροχή του κορυφαίου της ορθοδοξίας μας και την μοναδική ευκαιρία που μας δίνει η εορτή της μνήμης του, να προσεγγίσουμε ακόμα πιο κοντά του λόγο του κυρίου και να ενωτιστούμε το πανανθρώπινο μήνυμα της αγάπης του Χριστού μας. 

Παράλληλα ευχαρίστησε ευγενικά τους ευσεβείς αρχιμανδρίτες ιερείς που τίμησαν με την παρουσία του την ιερά εκλιτάνευση του Αγίου Παύλου, τους εθελοντές, την ενοριακή επιτροπή και όσους ακόμα με αγάπη και περίσσευμα καρδιάς, συνέβαλαν στην άψογη διεξαγωγή του εορταστικού διημέρου. Συνάμα  ευχαρίστησε τους πιστούς, που με ξεχωριστή αγάπη και πύρωμα ψυχής συμμετείχαν στην ιερά πανήγυρη, την φιλαρμονική για την πολύ ουσιαστική συμμετοχή της, την τροχαία Αθηνών, για την υποδειγματική τήρηση των μέτρων τάξης, αλλά και τους τοπικούς άρχοντες για την ευγενή συμμετοχή τους στην λαμπρή εορτή του Αποστόλου. Επακολούθησαν εξαιρετικές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς, από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο της περιοχής, που λάμπρυναν περαιτέρω με το ωραίο ηθικά χρώμα τους, την πανηγυρική εορτή. 

Χρόνια Πολλά και η ευλογία και οι ιερές διδαχές του Αποστόλου των Εθνών, να κατευοδώνουν εσάς και τις  σεβαστές οικογένειές σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

Παραθέτουμε το απολυτίκιο του Αποστόλου Παύλου:

Ἐθνῶν σε κήρυκα καὶ φωστῆρα τρισμέγιστον, Ἀθηναίων διδάσκαλον, Οἰκουμένης ἀγλάϊσμα, εὐφροσύνως γεραίρομεν· τοὺς ἀγῶνας τιμῶμεν καὶ τὰς βασάνους διὰ Χριστόν, τὸ σεπτόν σου μαρτύριον. Ἅγιε Παῦλε Ἀπόστολε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων