29/06/2021 29/06/2021 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Μέσα σε κλίμα ηθικής έξαρσης και με την καθολική συμμετοχή του λαού του κέντρου των Αθηνών και πλήθους άλλων πιστών από τα Διαμερίσματα της Αθήνας, εορτάστηκε τη Δευτέρα 28-6-21, πανηγυρικά και με ξεχωριστή λαμπρότητα, ο εόρτιος εσπερινός, για την ιερή μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, στον ομώνυμο ναό της...
Ενορίες : Αγίου Παύλου Αθηνών
29 Ιουνίου, 2021 - 7:45
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2021 - 11:20

Ηθικός αίνος για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, στον ομώνυμο ναό του Αγίου Παύλου Αθηνών

Διαδώστε:
Ηθικός αίνος για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, στον ομώνυμο ναό του Αγίου Παύλου Αθηνών

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε κλίμα ηθικής έξαρσης και με την καθολική συμμετοχή του λαού του κέντρου των Αθηνών και πλήθους άλλων πιστών από τα Διαμερίσματα της Αθήνας, εορτάστηκε τη Δευτέρα 28-6-21, πανηγυρικά και με ξεχωριστή λαμπρότητα, ο εόρτιος εσπερινός, για την ιερή μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, στον ομώνυμο ναό της λαοφιλούς περιοχής του Αγίου Παύλου, στο κέντρο των Αθηνών.

Του οιστρηλατημένου δασκάλου του ευαγγελίου, που από απηνής διώκτης του χριστιανισμού, μετηλλάχθη με την παρέμβαση του Ιησού, σε διαπρύσιο κήρυκα της αγάπης του. «Σαούλ, Σαούλ, τι με διώκεις» ! Με έκδηλη την ηθική φροντίδα και μέριμνα του αρχιερατικού υπευθύνου του ναού, σεπτού πατέρα Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Ορφανουδάκη, των άλλων εφημερίων της εκκλησίας, της ενοριακής επιτροπής, αλλά και των εθελοντών, έλαμπε ο περικαλλής ναός της οδού Ψαρρών, σημαιοστολισμένος μέσα στην βυζαντινή πορφύρα και προσέφερε στο χριστεπώνυμο πλήθος, μοναδική ηθική ανάταση. Και την κατανυκτική ατμόσφαιρα διαδέχονταν η βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και το πνευματικό φέγγος και θάμπος του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Του εξαίρετου Ταρσέως, που δίδαξε στην οικουμένη τον λόγο του ιερού ευαγγελίου και μεταλαμπάδευσε με άφατη προσήλωση σε όλο τον κόσμο της εποχής του, την αγάπη του Χριστού, για να παραδώσει την έξοχη χριστιανική καρδιά το στον φονικό Νέρωνα.

Του εόρτιου εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γιαβριήλ, συνεπικουρούμενος από τον ευσεβή Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Βαρνάβα, τον σεβαστό Αρχιμανδρίτη κ.κ. Φιλόθεο Ορφανουδάκη, με την αρωγή ακόμα των εφημερίων του ναού και πολλών ακόμα ιερέων που προσήλθαν ευλαβικά, για να τιμήσουν την σεπτή μνήμη του Αποστόλου Παύλου. Με το πέρας του εσπερινού ο σεπτός επίσκοπος κ.κ. Γαβριήλ, αφού διαβίβασε το ευγενές μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου, για την επιβαλλόμενη αναβάπτιση των πιστών, μέσα στις έξοχες ορθόδοξες διδαχές του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, απηύθυνε έναν πολύ μεστό και εμπνευσμένο θεολογικά λόγο, αναφερόμενος στην έξοχη ηθική και πνευματική συμβολή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, στην ορθοδοξία. Διακήρυξε ακόμα την ηθική υπεροχή του κορυφαίου της ορθοδοξίας μας και την μοναδική ευκαιρία που μας δίνει η εορτή της μνήμης του, να προσεγγίσουμε ακόμα πιο κοντά του λόγο του κυρίου και να ενωτιστούμε το πανανθρώπινο μήνυμα της αγάπης του Χριστού μας.

Και ανέδυε αυτός ο μυσταγωγικός εσπερινός, μια ανεκλάλητη ηθική δύναμη και ψυχική έξαρση, αναδεικνύοντας για μιαν ακόμα φορά την βρυσομάνα πηγή της Ορθοδοξίας, ως τον διαχρονικό εγγυητή της ηθικής ενότητας του ελληνισμού. Επίκαιρος παρά ποτέ εδώ ο οικουμενικός μας ποιητή Οδυσσέας Ελύτης «Στις εκκλησιές, ο ελληνικός λαός αναγεννιέ-ται ψυχικά και βρίσκει την ηθική ενότητά του» και «Όποιος δεν μπορεί να αντλήσει δύναμη από αυτές ,του λείπει το εσωτερικό βάρος» !

Χρόνια Πολλά αγαπημένες μου φίλες και φίλοι και η ευλογία και οι ιερές διδαχές του Αποστόλου των Εθνών, να κατευοδώνουν εσάς και τις σεβαστές οικογένειές σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα !

*Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι συγγραφέας 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων