26/11/2021 26/11/2021 Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Διάστικτα από ηθική έξαρση, τα πανέμορφα Πετράλωνα σήμερα Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, στον λαμπροστόλιστο ομώνυμο ναό τους της Αγίας Αικατερίνης, για την ευλαβική εορτή της. Πλήθος κόσμου έτσι τόσο από το 3-ο Διαμέρισμα, όσο και από άλλες συνοικίες της πόλης, συνέρρευσαν μαζικά για να τιμήσουν την ιερή μνήμης της ιερομάρτυρος...
Ενορίες : Αγίας Αικατερίνης Πετραλώνων
26 Νοεμβρίου, 2021 - 10:27
Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2021 - 10:28

Κατανυκτική προσευχή για την Αγιομάρτυρα Αικατερίνη, στον ομώνυμο ναό των Πετραλώνων

Διαδώστε:
Κατανυκτική προσευχή για την Αγιομάρτυρα Αικατερίνη, στον ομώνυμο ναό των Πετραλώνων

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Διάστικτα από ηθική έξαρση, τα πανέμορφα Πετράλωνα σήμερα Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, στον λαμπροστόλιστο ομώνυμο ναό τους της Αγίας Αικατερίνης, για την ευλαβική εορτή της. Πλήθος κόσμου έτσι τόσο από το 3-ο Διαμέρισμα, όσο και από άλλες συνοικίες της πόλης, συνέρρευσαν μαζικά για να τιμήσουν την ιερή μνήμης της ιερομάρτυρος της Ορθοδοξίας μας Αγίας Αικατερίνης, που με τον ενάρετο βίο της και την θυσιαστική της παρουσία, εμπέδωσε την ηθική υπεροχή του Χριστιανισμού στα πέρατα της οικουμένης.

Της ενάρετης Αικατερίνης, που ούσα μέλος μιας μεγαλοαστικής οικογένειας και με τις προοπτικές μιας λαμπρής κοινωνικής καριέρας και ανέλιξης – «ήτο θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζόμενου Κώνστου» – θυσίασε το επίζηλο μέλλον της και αυτή στο τέλος την ίδια τη ζωή της, προσφέροντας την τιμία κεφαλή της, για να προασπίσει τους χριστιανούς από τις διωγμούς του Μαξεντίου, αλλά και για να εδραιώσει το κύρος της Ορθοδοξίας. Κατά την ορθόδοξη παράδοση η Αγία Αικατερίνη ήταν προικοδοτημένη από την θεια δύναμη, με τα τάλαντα της ευφυΐας και της ευμάθειας. Θα ήταν μόνο δεκαοχτώ χρονών, όταν είχε κιόλας κάνει κτήμα της, την ελληνική, την ρωμαϊκή και λατινική φιλοσοφία ! Βαθύς γνώστης του Ομήρου, του Βιργίλιου, του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα και του Ευσέβιου, αλλά και των αρχαίων ιατρών, Ιπποκράτη, Ασκληπιού και Γαληνού, έβγαινε στην αρένα της ζωής, με μια πολυεδρική φιλοσοφική αρματωσιά και παιδεία. Και αυτή η υψηλή της συγκρότηση εν παραλλήλω με το βαθύ χριστιανικό της συναίσθημα, ήταν που την υπεκίνησαν να καταγγείλει τους διωγμούς του Μαξεντίου – γιός του Μαξιμιανού – και να διακηρύξει δημόσια την ορθότητα της χριστιανικής πίστης. Η αντίστασή της εξώθησε τον έπαρχο της περιοχής της, να προσπαθήσει να την πείσει να αρνηθεί τον χριστιανισμό. Αλλά σκόνταψε στην υψηλή συγκρότηση της Αικατερίνης, που προξένησε τον θαυμασμό του. Τότε συνεκάλεσε δημόσια συζήτηση, με τους καλύτερους φιλοσόφους και ρήτορες της Αλεξανδρείας, που άπαντες υπεκλήθησαν στην υψηλή φιλοσοφική παιδεία, αλλά και στο ανένδοτο χριστιανικό φρόνημα της Αικατερίνης. Και ένα βήμα πιο πέρα, πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, πείστηκαν από αδιάσειστα επιχειρήματα της Αικατερίνης και ασπάστηκαν τον χριστιανισμό. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ο έπαρχος διέταξε να βασανίσουν την Αγία Αικατερίνη, προκειμένου να της κάμψουν το υψηλό ορθόδοξο φρόνημα. Αλλά επί ματαίω. Η άχραντος κόρη του Χριστού Αικατερίνη, δεν εννοούσε να απεμπολήσει την πίστη της με τίποτα. Και τότε ο έπαρχος διέταξε να την αποκεφαλίσουν ! Το 304 μ.Χ. λοιπόν η σπουδαία αυτή μάρτυρας της Χριστιανοσύνης μας, παρέδιδε την τιμία κεφαλή της στις δολοφονικές λεπίδες του Μαξέντιου, για να διατρανώσει την ορθότητα και την ηθική υπεροχή της Ορθοδοξίας μας.

Στα πανέμορφα Πετράλωνα έτσι, που κομίζουν πάντα την αύρα και την αστείρευτη ομορφιά της παλιάς αρχοντικής Αθήνας, με τα υψηλής αισθητικής νεοκλασικά τους και υπο την σκιά του ιερού βράχου της Ακροπόλεως, έδωσε το βροντερό παρόν του ο ευλαβής λαός της Αθήνας, για να τιμήσει την σεπτή μνήμη της Αγιομαρτύρου μας και να αντλήσει ηθικές δυνάμεις από την ευλογία της, στους δύσκολους και αναθεωρητικούς καιρούς μας. Στα γιορτινά του, ο περικαλλής ναός της Αγίας Αικατερίνης και με έκδηλη την φροντίδα των ιερέων του, αλλά και των ευγενών εθελοντών του, κατηύγαζε την ιερότητα της ημέρας, αλλά και την βαθιά κατάνυξη των πολιτών της Αθήνας μας που έσπευσαν δυναμικά, να τιμήσουν την μνήμη της άμωμη κόρης της Ορθοδοξίας μας Κατερίνας. Παραθέτουμε το Απολυτικίο της Αγίας Αικατερίνης :

Ἡ ἀμνάς σου Ἰησοῦ, κράζει μεγάλη τῇ φωνῇ. Σὲ Νυμφίε μου ποθῶ, καὶ σὲ ζητοῦσα ἀθλῶ, καὶ συσταυροῦμαι καὶ συνθάπτομαι τῷ βαπτισμῷ σου· καὶ πάσχω διὰ σέ, ὡς βασιλεύσω σὺν σοί, καὶ θνήσκω ὑπὲρ σοῦ, ἵνα καὶ ζήσω ἐν σοί· ἀλλ᾽ ὡς θυσίαν ἄμωμον προσδέχου τὴν μετὰ πόθου τυθεῖσάν σοι. Αὐτῆς πρεσβείαις, ὡς ἐλεήμων, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων