23/10/2023 23/10/2023 Τα βατράχια, μας υποδέχτηκαν, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 στο προαύλιο του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Αστρίτσα Καρδίτσας, καθώς υπάρχει ακόμα αρκετό νερό, από τις πρόσφατες και πρωτοφανείς κακοκαιρίες Daniel και Εlias. Κείμενο – Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος Στο μικρό αυτό χωριό, της Π.Ε. Καρδίτσας, ” σταμάτησε ο χρόνος ” την Τετάρτη...
Ενορίες : Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρδίτσας
23 Οκτωβρίου, 2023 - 17:10
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2023 - 16:54

Kαθάρισαν πρώτα την εκκλησία και μετά τα σπίτια τους στην Αστρίτσα Καρδίτσας

Διαδώστε:
Kαθάρισαν πρώτα την εκκλησία και μετά τα σπίτια τους στην Αστρίτσα Καρδίτσας

Τα βατράχια, μας υποδέχτηκαν, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 στο προαύλιο του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Αστρίτσα Καρδίτσας, καθώς υπάρχει ακόμα αρκετό νερό, από τις πρόσφατες και πρωτοφανείς κακοκαιρίες Daniel και Εlias.

  • Κείμενο – Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

Στο μικρό αυτό χωριό, της Π.Ε. Καρδίτσας, ” σταμάτησε ο χρόνος ” την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, όταν πλημμύρισαν τα πάντα και ορμητικά νερά με βουητό, περνούσαν μέσα από το χωριό.
Μόνο με ελικόπτερο, ήταν εφικτή η φυγή για τον έξω κόσμο, από το ψηλότερο σημείο του χωριού, την ” παλιά εκκλησία “, όπως λένε χαρακτηριστικάοι βασανισμένοι και λιγομίλητοι κάτοικοι του.
Εκεί, συγκεντρώθηκαν και παρέμειναν, για 3 ημέρες μέσα στα αυτοκίνητά τους, πεινασμένοι και διψασμένοι αγωνιώντας για την ζωή τους… καθώς έφυγαν, από τον παρόντα κόσμο, δύο συγχωριανές τους, που δεν κατάφεραν να φτάσουν στην ” παλιά εκκλησία ” και εγκλωβίστηκαν μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Η σημερινή κατάσταση ( 22/10/2023 ) ” μιλά για εκείνες τις ημέρες ” και οι λίγες οικογένειες του χωριού, καθαρίζουν ακόμα λάσπες από τα οικήματά τους, με τα υπάρχοντά τους, άχρηστα πλέον, να βρίσκονται στο δρόμο για αποκομιδή.

Κοίμηση της Θεοτόκου και η εκκλησία ( παλιά ) που αγκάλιασε και έσωσε τους κατοίκους. Δεν λειτουργείται πια.
Ο χρόνος, έχει δημιουργήσει φθορές και χρειάζονται να γίνουν πολυδάπανες εργασίες, ώστε, αυτό το Ιερό και ιστορικό Μνημείο να διασωθεί . Από τα προαναφερθέντα καιρικά φαινόμενα,
δεν επηρεάστηκε, καθώς δεν μπήκε νερό, μέσα στον άδειο πλέον Ιερό Ναό.

Οι καταστροφές που υπέστει, όμως ο Ιερός Ενοριακός Ναός του χωριού, είναι πρωτοφανείς!

Ευλαβείς Χριστιανοί με την καθοδήγηση του εφημερίου π. Βασιλείου Κεραμιτζή κατάφεραν να καθαρίσουν την εκκλησία του χωριού τους, πριν από τα σπίτια τους και να την καταστήσουν στοιχειωδώς λειτουργική.

Από τα στασίδια, ξεκόλλησαν οι πλάτες, το αναλόγιο έχει πετσικάρει, οι περισσότερες καρέκλες διαλύθηκαν, τα κεριά τοποθετούνται προσωρινά πάνω σε καρέκλες …
Ο επίτροπος κ. Αντώνιος Τ. λέει χαρακτηριστικά: ” Από δω και στο εξής θα καθόμαστε μέσα στην εκκλησία όρθιοι …”.

Για στρώσιμο της εκκλησίας με χαλιά, δεν γίνεται λόγος, καθώς η παραμονή τους μέσα στα λασπόνερα για αρκετές ημέρες, είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή τους.
Μικροφωνική εγκατάσταση, καυστήρας πετρελαίου καθώς και όλες οι ηλεκτρικές συσκευές του Ιερού Ναού έχουν καταστραφεί…

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, έγινε η δεύτερη Θεία Λειτουργία, με αυτές τις συνθήκες!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων