21/02/2022 21/02/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατόπιν της κανονικής άδειας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, και στη συνέχεια τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό ενοριακό ναό Τιμίου Προδρόμου Ανωγείων Μυλοποτάμου, την Κυριακή του Ασώτου 20 Φεβρουαρίου...
Ενορίες : Αγίου Ιωάννου Ανωγείων
21 Φεβρουαρίου, 2022 - 13:00

Κυριακή του Ασώτου και μνημόσυνα μακαριστών Ευαγγελίας Κουνάλη και Αντωνίου Σπαχή

Διαδώστε:
Κυριακή του Ασώτου και μνημόσυνα μακαριστών Ευαγγελίας Κουνάλη και Αντωνίου Σπαχή

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατόπιν της κανονικής άδειας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, και στη συνέχεια τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό ενοριακό ναό Τιμίου Προδρόμου Ανωγείων Μυλοποτάμου, την Κυριακή του Ασώτου 20 Φεβρουαρίου 2022,

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και στα μεγάλα νοήματα της διήγησης από την παραβολή του Ασώτου Υιού. «Καμία αμαρτία δεν υπερβαίνει την αγάπη του Θεού Πατέρα, ο οποίος επιδεικνύει στον καθένα μας πνευματική αρχοντιά και σέβεται την ελευθερία μας. Χωρίς δεύτερες σκέψεις και συζητήσεις δίδει στον νεότερο γιο το επιβάλλον μέρος της περιουσίας, ενώ γνωρίζει ότι θα επιδημήσει σε χώρα μακρά και θα το δαπανήσει ζων ασώτως.

Όμως όταν αποφασίζει να έλθει εις εαυτόν, δεν τον αποδοκιμάζει, δεν τον απογοητεύει, δεν ανοίγει διάλογο μαζί του, δεν διαπραγματεύεται, αλλά ανοίγει μόνο την αγκαλιά του και τον δέχεται, χωρίς λόγια, γιατί είναι ο Πατέρας της αγάπης. Και ο γιος μετανοεί και αποφασίζει να αλλάξει νου και τρόπο ζωής. Και τον ντύνει την καθαρή στολή και του φορά δακτυλίδι. Και διατάσσει να σφάξουν τον μόσχο τον σιτευτό και να φάνε όλοι και να πιούν και να διασκεδάσουν. Γιατί έχουν όλοι στο σπίτι χαρά, την χαρά της επιστροφής του παιδιού τους.

Στη διήγηση αναφέρεται και ο Πρεσβύτερος γιος, ο πάντοτε υπάκουος και φαινομενικά συνεπής στη δούλεψη του Πατέρα. Ο οποίος αφού έμαθε για το γλέντι, επαναστατεί ενάντια στον Πατέρα και διαμαρτύρεται. Δεν μπορεί να αντέξει τη χαρά, γιατί δεν έχει καταλάβει ότι τα του Πατέρα είναι δικά του, τα εμά σα εστί, όπως του λέει ο Πατέρας. Ας αναλογιστούμε σε ποιόν από τους δύο γιους θέλουμε να μοιάσουμε. Ας αποδεχθούμε τους μετανοημένους αδελφούς μας με χαρά στο σώμα της Εκκλησίας και ας αποβάλλουμε την νοοτροπία που μαστίζει τους περισσότερους χριστιανούς σήμερα, να θέλουμε να ξεχωρίζουμε από τους άλλους και να θεωρούμε τους εαυτούς μας σεσωσμένους και εκλεκτούς, ότι μόνο εμείς έχουμε δικαίωμα στη χαρά του Ουράνιου πατρός, όπως ο Πρεσβύτερος γιος της παραβολής, κατέληξε ο Σεβ.».

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα μνημόσυνα των μακαριστών Ευαγγελίας Κουνάλη προσκυνήτριας (ετήσιο) και Αντωνίου Σπαχή (σαρανταήμερο). Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, ο προϊστάμενος του ναού Αιδεσ. πρωτ. Γεώργιος Ανδρεαδάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων