13/03/2019 13/03/2019 Ο ορθόδοξος διαδικτυακός ιστοτόπος της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού, επί τη ευκαιρία της ενάρξεως της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δημοσιεύει απόσπασμα λόγου του Μεγάλου Βασιλείου περί νηστείας: “Η νηστεία έχει ηλικία ίση με την ανθρωπότητα, διότι ενομοθετήθηκε στον Παράδεισο. Η νηστεία έσβησε τη δύναμη του πυρός, έφραξε στόματα λεόντων, αναβιβάζει την προσευχή στον ουρανό....
Ενορίες : Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού
13 Μαρτίου, 2019 - 22:43
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2019 - 22:44

Μέγας Βασίλειος: “Η νηστεία έχει ηλικία ίση με την ανθρωπότητα”

Διαδώστε:
Μέγας Βασίλειος: “Η νηστεία έχει ηλικία ίση με την ανθρωπότητα”

Ο ορθόδοξος διαδικτυακός ιστοτόπος της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Φανερωμένης Χολαργού, επί τη ευκαιρία της ενάρξεως της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δημοσιεύει απόσπασμα λόγου του Μεγάλου Βασιλείου περί νηστείας:

“Η νηστεία έχει ηλικία ίση με την ανθρωπότητα, διότι ενομοθετήθηκε στον Παράδεισο. Η νηστεία έσβησε τη δύναμη του πυρός, έφραξε στόματα λεόντων, αναβιβάζει την προσευχή στον ουρανό.

Η νηστεία είναι πρόοδος των οίκων, μητέρα της υγείας, παιδαγωγός των νέων, στολισμός των πρεσβυτέρων… Του νηστεύοντος οι οφθαλμοί είναι ήρεμοι, το βάδισμα σεμνό, το πρόσωπο σοβαρό, οι λόγοι του μετρημένοι, η καρδία του καθαρά… Αν θέλεις να κάνεις ισχυρό το πνεύμα σου, χαλιναγώγησε με νηστεία την σάρκα σου…

Ποια, όμως, είναι η σημασία της για τη δημόσια ζωή μας; Ολόκληρη την πόλη και όλο τον λαό τους επαναφέρει αμέσως στην τάξη, καταστέλλει τις κραυγές, απομακρύνει τις κακολογίες… Αν όλοι την παρελάμβαναν ως σύμβουλο σ᾿ αυτά που οφείλουν να πράξουν, τίποτε δεν θα εμπόδιζε να είχαμε βαθιά ειρήνη σ᾿ ολόκληρη την οικουμένη…

Κι ούτε πάλι ο βίος μας θα ήταν τόσο πολυστένακτος και γεμάτος κατήφεια, αν η νηστεία κυβερνούσε τη ζωή μας. Διότι είναι φανερό ότι θα δίδασκε σε όλους όχι μόνο την εγκράτεια των τροφών, αλλά την πλήρη αποφυγή και αποξένωση από τη φιλαργυρία, την πλεονεξία και από κάθε άλλη κακία.

Μην νομίσεις ότι η νηστεία περιορίζεται στις τροφές. Πραγματική νηστεία είναι η νηστεία των πέντε αισθήσεων. Τι το όφελος να νηστεύεις από τροφές και να ευρίσκεσαι σε φιλονικίες ή διαμάχες με τους δικούς σου, να κατατρώγεις τον αδελφό σου με την γλώσσα σου, να βλέπεις άσεμνα θεάματα, να ακούεις μουσική ή πράγματα που σε βλάπτουν και να μεθά η ψυχή σου όχι με οίνο, αλλά με θυμό!… Νηστεία πραγματική είναι η αποξένωση από τις κακίες”.

 

 

ΠΗΓΗ: www.faneromenihol.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων