09/12/2023 10/12/2023 Εκδήλωση αφιερωμένη στη νησιώτικη μουσικοχορευτική μας παράδοση πραγματοποίησε η Ενορία Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» Πειραϊκής, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…». Συμμετείχαν η χορωδία και η ορχήστρα της Ενορίας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Όλγας Καμηλάρη και ομάδες χορού με την...
Ενορίες : Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
09 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:55
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2023 - 2:03

«Μες του Αιγαίου τα νησιά»: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

Διαδώστε:
«Μες του Αιγαίου τα νησιά»: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

Εκδήλωση αφιερωμένη στη νησιώτικη μουσικοχορευτική μας παράδοση πραγματοποίησε η Ενορία Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» Πειραϊκής, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Συμμετείχαν η χορωδία και η ορχήστρα της Ενορίας υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Όλγας Καμηλάρη και ομάδες χορού με την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου Γιώργου Γκολέμη.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση:

Η θάλασσα είναι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στη χώρα μας και άφθονα είναι τα νησιά μας μέσα σε αυτήν. Ένα μοναδικό στολίδι ολόκληρης της γης, μοιάζουν χρυσοπράσινα φύλλα ριγμένα στο πέλαγος.

Γι’ αυτό και η Ενορία Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» της Πειραϊκής, με την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα που ανέσυρε ψαράς στην περιοχή το 1890, έδωσε τη δική της νότα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, με ένα ταξίδι στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά με οδηγό την ελληνική παράδοση, μέσω της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού. Με την εκδήλωση να ξεκινάει η χορωδία της Ενορίας που ερμήνευσε γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του Αιγαίου.

Ξεχωριστή θέση στο αφιέρωμα, κατείχε ο άγιος Νικόλαος, ο οδηγός των ναυτιλλομένων και ο προστάτης των θαλασσινών και των ξενιτεμένων, η ελπίδα των ναυαγών και όσων ζητούν προστασία από τις τρικυμίες της ζωής.

Ολόκληρη η ζωή του, ήταν ζωή θυσιαστικής προσφοράς και με το χάρισμα της θαυματουργίας έσωσε πολλούς ανθρώπους, και αμέτρητες είναι οι θαυματουργικές του ενέργειες σε όσους προστρέχουν σε αυτόν, σε στεριές και θάλασσες.

Δεν υπάρχει πλεούμενο μικρό ή μεγάλο, που να μην υπάρχει η εικόνα του θαλασσάρχη αγίου στην πιο τιμητική θέση. Ενώ πολλά πλεούμενα φέρουν το όνομα του και ως προστάτης των ναυτικών αναφέρεται και σε πολλά δημοτικά τραγούδια.

Το αφιέρωμα στη θάλασσα συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με τις χορευτικές ομάδες της Ενορίας που ταξίδεψαν τους θεατές στο βαθυγάλαζο Αιγαίο που είναι διάσπαρτο από μικρά και μεγάλα νησιά με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς από τα νησιά του αρχιπελάγους.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων