19/10/2020 19/10/2020 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Μέσα σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την μεγάλη συμμετοχή του λαού του κέντρου των Αθηνών, αλλά της ευρύτερης περιοχής των Πατησίων, εορτάστηκε χθες Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, στον λαμπρηφόρο ναό του Αγίου Λουκά Πατησίων, η σεπτή μνήμη της κορυφαίας φυσιογνωμίας της ορθοδοξίας και ευαγγελιστή Αγίου Λουκά. Στην πανέμορφη και...
19 Οκτωβρίου, 2020 - 11:50
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2020 - 12:19

Μεθεόρτιος Εσπερινός στον Άγιο Λουκά Πατησίων

Διαδώστε:
Μεθεόρτιος Εσπερινός στον Άγιο Λουκά Πατησίων

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την μεγάλη συμμετοχή του λαού του κέντρου των Αθηνών, αλλά της ευρύτερης περιοχής των Πατησίων, εορτάστηκε χθες Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, στον λαμπρηφόρο ναό του Αγίου Λουκά Πατησίων, η σεπτή μνήμη της κορυφαίας φυσιογνωμίας της ορθοδοξίας και ευαγγελιστή Αγίου Λουκά. Στην πανέμορφη και ιστορική περιοχή των Πατησίων, που είναι διάστικτη από την ευγένεια και καλοσύνη των κατοίκων της, την μεγαλοπρέπεια των παλιών νεοκλασικών αρχοντικών της, αλλά και την ανεξίτηλη μνήμη των ολάνθιστων κήπων της, που ευωδίαζαν και μυροβολούσαν σε ολόκληρη την Αθήνα. Για τούτο εξάλλου, τα πανέμορφα Πατήσια, με τους κήπους τους, τα δροσερά νερά τους, αλλά και το πρωτοπόρο σε τεχνολογία εργοστάσιο μπύρας και πάγου των αδελφών Κλωναρίδη, στις αρχές του 20-ου αιώνα, αποτελούσαν κεντρικό θέρετρο αναψυχής των Αθηναίων.

Στο λαμπροστόλιστο ναό του Αγίου Λουκά Πατησίων λοιπόν, αυτό το ορθόδοξο στολίδι της Αθήνας, που σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ και διέχεε την ιερότητα της μεγάλης ημέρας της ορθοδοξίας, σύσσωμος παρέστη ο αθηναϊκό λαός, για να εορτάσει, τον έξοχο ηθικά Άγιο Λουκά, που σε όλη του την ζωή διακόνησε ακάματα το ιδεώδες της ορθοδοξίας. Κατά την ιερά παράδοση, ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής, ήρε την καταγωγή του από την Αντιόχεια της Συρίας, ήταν ελληνικής εθνικότητας και στο επάγγελμα γιατρός. Παράλληλα είχε και εξαίρετες επιδόσεις στην ζωγραφική και με το σπουδαίο του αυτό τάλαντο, είχε αποτυπώσει τις πρώτες εικόνες της Παναγίας με τον Χριστό, βρέφος στην αγκαλιά της – μια εκ των οποίων υπάρχει στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου – αλλά και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Ο Άγιος Λουκάς ασπάσθηκε τον χριστιανισμό, αφότου κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο στη Θήβα και έκτοτε με ηθική ζέση και απαρασάλευτη πίστη, διακόνησε το λόγο του ευαγγελίου. Κήρυξε το λόγο του Θεού, στην Ιταλία, την Δαλματία, την Γαλλία, την Αχαΐα, τη Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, όπως επίσης και τις πράξεις των Αποστόλων. Αναφέρεται ότι πέθανε μαρτυρώντας για την ορθοδοξία ή κατά μια άλλη εκδοχή με φυσικό θάνατο, σε ηλικία 80 ετών. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Νικόλαου Μαλαξού και βάσει ενός βασιλικού χρυσόβουλου της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, ο Ευαγγελιστής Λουκάς έγραψε το Ευαγγέλιο του δεκαπέντε χρόνια μετά την Aνάληψη του Κυρίου. Ο Ιππόλυτος ο Θηβαίος όμως, τοποθετεί την συγγραφή του Ευαγγελίου στην Αλεξάνδρεια.

Του μεθεόρτιου εσπερινού, χοροστάτησε ο σεπτός Αρχιμανδρίτης κ.κ. Νικόλαος, του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, συνεπικουρούμενος, από τον ευσεβή Αρχιμανδρίτη και προϊστάμενο του ναού κ.κ. Μάξιμο Ματθαίο και τους άλλους ιερείς του ναού σεβαστούς πατέρες κ.κ. , Θεολόγο Γρύλλη, Κατσαρή Ηλία και Χρήστο Βλάχο. Με την αποπεράτωση του Imageεσπερινού, τον λόγο έλαβε ο κ.κ. Νικόλαος και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς υγεία και η χάρις και η ευλογία του Αγίου Λουκά, να σκέπει και να καθοδηγεί τη ζωή τους. Στην αντιφώνησή του, ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης κ-ος Μάξιμος, ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πατέρα Νικόλαο, που τίμησε με την παρουσία του, τον μεθεόρτιο εσπερινό, τους ευλαβείς πιστούς για την βροντερή παρουσία τους, στην εορταστική πανήγυρη, παρόλες τις αντιξοότητες της πανδημίας του κορονοιού, αλλά και του ευγενείς εθελοντές και τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, για την ξεχωριστή συμβολή τους, στην αρτιότητα των διήμερων εκδηλώσεων. Επακολούθησε αρτοκλασία.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Λουκά :
Ἀκέστωρ σοφώτατος, Ἱερομύστα Λουκᾶ, ζωγράφος πανάριστος, τῆς Θεοτόκου Μητρός, ἐδείχθης Ἀπόστολε, ἔγραψας μάκαρ, λόγους, διὰ πνεύματος θείου, ἔδωκας ἐννοῆσαι, συγκατάβασιν ἄκραν, Χριστοῦ τῆς παρουσίας, διὸ πρέσβευε σωθήναι ἠμᾶς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων