25/11/2023 25/11/2023 Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη εορτή του Οσίου και Θεοφόρου Νείλου του Μυροβλύτου και με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα ετών από τα Εγκαίνια του ομωνύμου Ιερού Ναού, διοργανώθηκε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, εντός του Ιερού Ναού, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εόρτιος εσπερίδα, αφιερωμένη σε Αγίους και...
Ενορίες : Ι.Ν. Αγίου Νείλου Πειραιώς
25 Νοεμβρίου, 2023 - 14:49
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2023 - 15:23

Ο ιστορικός Στέφανος Μίλεσης για τη σχέση του Αποστόλου Παύλου με τον Πειραιά

Διαδώστε:
Ο ιστορικός Στέφανος Μίλεσης για τη σχέση του Αποστόλου Παύλου με τον Πειραιά

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη εορτή του Οσίου και Θεοφόρου Νείλου του Μυροβλύτου και με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα ετών από τα Εγκαίνια του ομωνύμου Ιερού Ναού, διοργανώθηκε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, εντός του Ιερού Ναού, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εόρτιος εσπερίδα, αφιερωμένη σε Αγίους και αγιασμένες μορφές που σχετίζονται με τον Πειραιά, με τίτλο: «Ο “ευγάληνος Πειραιεύς” και η Αγιολογική του Παράδοση».

Παρακολουθήστε την εισήγηση του κ. Στέφανου Μίλεση, Ιστορικού Ερευνητή, συγγραφέως και Προέδρου της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς:

Ο κ. Μίλεσης αναφέρθηκε στην σχέση του Αποστόλου Παύλου με τον Πειραιά. Υπάρχουν παλαιότερα δεδομένα τα οποία τέθηκαν στο περιθώριο αλλά και σύγχρονα ευρήματα που διαμορφώνουν νέο τοπίο σχετικά με το ποιο ήταν το λιμάνι του Φαλήρου που έφτασε ο Απόστολος Παύλος το 52 μ.Χ. ερχόμενος από την Βέροια και τη σχέση του με το λιμάνι της Μουνιχίας. Η ανεύρεση τειχών διαφορετικών εποχών κατέδειξαν σαφέστατα αλλά και επιβεβαίωσαν αυτό που πρώτος υποστήριξε ο Παυσανίας, δηλαδή πως στο λιμάνι της Μουνιχίας, στο σημερινό Μικρολίμανο, βρισκόταν ο αρχαίος λιμένας των Αθηνών. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει από που αναχώρησε ο Απόστολος Παύλος για την Κόρινθο βάσει των δεδομένων γεωγραφίας, αρχαιολογίας, ιστορίας, ηθών και παράδοσης, ναυτικής τέχνης και κύρια λογικής εξήγησης.

Οι υπόλοιπες εισηγήσεις θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό κανάλι της ενορίας του Αγίου Νείλου Πειραιώς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων