29/01/2024 30/01/2024 Δεκαέξι χρόνια τέτοιες μέρες στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως τελείται μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου. Στα περισσότερα από αυτά, ιερούργησε ο εκ των παλαιοτέρων συνεργατών του στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, Μητροπολίτης από Θεσσαλιώτιδος και Φαναριαφερσάλων, Βρεσθένης Θεόκλητος. Κατά την εφετινή χρονιά, όπου η επέτειος της κοιμήσεως του μακαριστού Ποιμενάρχου της ενορίας συνέπεσε...
Ενορίες : Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως
29 Ιανουαρίου, 2024 - 20:42
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2024 - 0:12

Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τους Ήρωες των Ιμίων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τους Ήρωες των Ιμίων

Δεκαέξι χρόνια τέτοιες μέρες στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως τελείται μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου. Στα περισσότερα από αυτά, ιερούργησε ο εκ των παλαιοτέρων συνεργατών του στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, Μητροπολίτης από Θεσσαλιώτιδος και Φαναριαφερσάλων, Βρεσθένης Θεόκλητος.

Κατά την εφετινή χρονιά, όπου η επέτειος της κοιμήσεως του μακαριστού Ποιμενάρχου της ενορίας συνέπεσε Κυριακή, ο Μητροπολίτης Βρεσθένης ιερούργησε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και τέλεσε το μνημόσυνο του γέροντος του αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου (+28.1.2008), καθώς και των τριών Ηρώων των Ιμίων, Παναγιώτου Βλαχάκου, Έκτορος Γιαλοψού και Χριστοδούλου Καραθανάση (+31.1.1996).

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς και ο Διάκονος Χρυσόστομος Χατζηνικολάου, βοηθούμενοι από ουκρανούς και ενορίτες ιερόπαιδες. Ενώ συμπροσευχόμενος παρέστει και ο πρεσβύτερος Βασίλειος Ταξιαρχιώτης,

Ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος κήρυξε τον Θείο λόγο την ώρα του κοινωνικού, ενώ με το πέρας του μνημόσυνου είπε:

«Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος, ήλθε σε αυτή την ζωή με οράματα, με πίστη στο Χριστό, με αγάπη στην Εκκλησία. Έδωσε όλη του την δύναμη, όλα του τα τάλαντα για την δόξα του Χριστού και τώρα αναπαύεται εν χώρα ζώντων.

Όσοι τον γνωρίσαμε και όσοι ευτυχήσαμε να έχουμε την χειροτονία από τα χέρια του, νιώθουμε ειλικρινά ευγνωμοσύνη μεγάλη, για το γεγονός ότι ο πνευματικός μας πατέρας, μας χειροτόνησε, μας διαπαιδαγώγησε, μα κυρίως μας αγάπησε. Μάθαμε από Εκείνον όσα γνωρίζουμε, όσα διδάσκουμε, όσα πράττουμε.

Υπήρξε μεγάλος και δυνατός, εύχομαι ο Κύριος να τον αναπαύει εν χώρα ζώντων και παρακαλώ κι όλους εσάς να μνημονεύεται στις προσευχές σας Εκείνον που πραγματικά αγάπησε την πατρίδα, αγάπησε την εκκλησία, αγάπησε τον κλήρο και τον λαό και κυρίως αγάπησε τους νέους, τους οποίους έφερε πιο κοντά στην Εκκλησία του Χριστού. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας αναπαύεται εν χώρα ζώντων και δικαίων.

Θα ήθελα επίσης να ευχηθώ για την ανάπαυση των τριών Ηρώων της πατρίδας μας, που σήμερα θυμηθήκαμε τον έως θανάτου ηρωισμό τους, στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της και για όσους σήμερα θα τελεστούν τα μνημόσυνα τους στη συνέχεια. Ο Θεός να τους αναπαύει εν χώρα ζώντων και δικαίων. Η ζωή μας αγαπητοί μου είναι πολύ μικρή και χρειάζεται εμείς να αξιοποιούμε τον χρόνο της ζωής μας πράττοντας το καλό, πράττοντας το αγαθό, πράττοντας εκείνο που επιτάσσει η Εκκλησία και ο Κύριός μας. Ας είναι όλοι αναπαύμενοι και ο Θεός να τους συγχωρεί».

Ο Πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, ευχαρίστησε τον Mητροπολίτη κ. Θεόκλητο που ήταν και αυτή την χρονιά στην ενορία ιερουργός του μνημοσύνου του αειμνήστου ποιμενάρχου και τον επαναβεβαίωσε ότι οι βωμοί του ναού είναι πάντοτε στην διάθεση του προς ιερουργία.

Ανακοίνωσε το πρόγραμμα της εβδομάδος και ότι θα τελεστούν τρεις Θείες Λειτουργίες την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, στο ναό μια, στο 3ο δημοτικό σχολείο που χτίστηκε εκεί που υπήρξε ιστορικά ο πρώτος ναός της ενορίας άλλη, αλλά και στο 12ο δημοτικό σχολείο που χτίστηκε εντός τους ακινήτου του κοιμητηρίου της Αγίας Μαρίνης.

Εν συνεχεία γνωστοποίησε τον λόγο την παραμονής του Χριστουγεννιάτικου στολισμού εσωτερικά και εξωτερικά του ναού, διατηρώντας την φάτνη με την Παναγία και τον Ιωσήφ, «ως πράξη αντίστασης και διαμαρτυρίας στις κυβερνητικές προθέσεις για την ψήφιση ενός απάνθρωπου, αντιχριστιανικού και αντεθνικού νόμου, μέχρι να περάσει ή ευχόμαστε να μην περάσει, η καταστροφική για τα παιδιά και το μέλλον τους νομοθεσία. Στα αυτιά μας πάντα θα υπάρχουν τα λόγια του τελευταίου μηνύματος του αγίου Χριστοδούλου Αθηνών, και θα προσπαθούμε να τα κάνουμε πράξη γιατί «Χρειάζονται να πολλαπλασιασθούν οι άνθρωποι που κάνουν Αντίσταση. Που παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στην ιστορία μας και στους αγώνες μας. Οι αναθεωρητές πολύ κακή συγκυρία επέλεξαν για να γκρεμίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων τα κάστρα των θυσιών. Σταθείτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μην ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ’ επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη».

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων