29/10/2021 29/10/2021 Με ομιλία και Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο π. Γρηγόριο, εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους ολοκληρώθηκαν τα “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021” με τους συντελεστές των εκδηλώσεων να ξεκινούν ήδη τον προγραμματισμό για τα “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022”. Τα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021», που πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, με απόλυτη επιτυχία και τη συμμετοχή...
Ενορίες : Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου
29 Οκτωβρίου, 2021 - 8:29
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2021 - 13:17

Ολοκληρώθηκαν τα “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021”

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκαν τα “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021”

Με ομιλία και Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο π. Γρηγόριο, εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους ολοκληρώθηκαν τα “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021” με τους συντελεστές των εκδηλώσεων να ξεκινούν ήδη τον προγραμματισμό για τα “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022”.

Τα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021», που πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, με απόλυτη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους πιστών σε όλες τις εκδηλώσεις από 3 έως 28 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκαν με τον επίλογο που έκανε ο π. Ματθαίος, αναφερόμενος στις πνευματικές δωρεές που γεύθηκε η ενορία κατά τις πολυήμερες ενοριακές εκδηλώσεις.

Η τελευταία ημέρα των «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ 2021» περιελάβανε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή, με την παρουσία της Δημοτικής Αρχής, Πολιτιστικών και Πολιτικών φορέων του Δήμου, ενώ το απόγευμα εψάλη ο Παρακλητικός Κανόνας των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και του Αγίου Νικηφόρου τον Λεπρού, τα χαριτόβρυτα και ευωδιάζοντα λείψανα των οποίων φιλοξενήθηκαν στον Ιερό Ναό καθ’ όλη τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

Ακολούθησε ομιλία από τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο π. Γρηγόριο, εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους με θέμα, “Ο πνευματικός αγώνας από την εμπειρία των Αγίων”.

Ο π. Γρηγόριος άρχισε την ομιλία του θέτοντας τα εξής ερωτήματα: “Τι είναι πνευματική ζωή; Τι περιλαμβάνει η ζωή εν Χριστώ; Λέγει ο Κύριος αποκαλύπτοντας μας τον ύψιστο προορισμό μας: «Άγιοι γίνεσθε, ὅτιἐγὼἅγιόςεἰμι», καὶἀλλοῦ: «Ἔσεσθεοὖνὑμεῖς τέλειοι, ὥσπερ ὁ πατὴρὑμῶν ὁ ἐντοῖςοὐρανοῖς τέλειός ἐστιν».

Επιγραμματικά δηλαδή θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εν Χριστώ ζωή είναι η διαρκής προσπάθεια που κάνει κάθε ψυχή πορευομένη να μιμηθεί την ζωή του Χριστού. Αυτή την οδό θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε με τις εμπειρίες των Αγίων πατέρων μας. Ο λόγος τους και τα κείμενα τους, ως καρποί της αγίας ζωής τους, αποτελούν για εμάς εγγύηση και ασφαλή οδηγό για να ομοιωθούμε με τον Κύριο. Η ζωή και το παράδειγμά τους πάλι, είναι ζωντανό κήρυγμα και πρότυπο για την ζωή κάθε χριστιανού” .

Στη συνέχεια ο ομιλητής είπε: “H ζωή του Πνεύματος υπόσχεται ζωήν, ζωήν αιώνιον. Η υπακοή στο θέλημα του Θεού, μας υπόσχεται μία ευλογημένη επίγεια ζωή, αλλά και μετά τον θάνατο, η χάρη του πανάγαθου Θεού μας αξιώνει της ουρανίου βασιλείας Του, κατά την αδιάψευστη υπόσχεσή Του: «Δεῦτεοἱεὐλογημένοιτοῦ Πατρός μου, κληρονομήσατε τὴνἡτοιμασμένηνὑμῖνβασιλείαν…». Ο Υιός και Λόγος του Θεού έλαβε δούλου μορφή και σκήνωσε ανάμεσά μας, για να νικήσει τα έργα του διαβόλου και την επιρροή του στον αδύνατο και επιρρεπή άνθρωπο, να φωτίσει την ζωή μας και να μας διδάξει το θέλημά Του «ἔργῳκαὶλόγῳ», να εκδηλώσει την άπειρη αγάπη προς το πλάσμα Του με την σάρκωση, το Πάθος και την Ανάστασή Του, και να αποκαλύψει σε όλους ότι το «Ἅγιοι γίνεσθε, ὅτιἐγὼἅγιόςεἰμι» είναι καρπός και δωρεά της θυσίας. Είναι μία μεγάλη αλήθεια, που όλοι μας την διαπιστώνουμε, ότι «ο Θεός έχει βάλει μία δύναμη μέσα στην ψυχή του ανθρώπου», όπως την διατυπώνει ο σύγχρονος θεοφόρος Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Από τον καθένα μας εξαρτάται πως θα διοχετεύσουμε αυτήν την θεϊκή δύναμη, για το καλό, που είναι το θέλημα του Θεού, ή για το κακό, που είναι η αμαρτία”.

“Εὰν η μετάνοια και το μυστήριο της εξομολογήσεως· εάν η προσευχή και ο αγώνας κατά των παθών αποτελούν την πορεία της ψυχής προς τον Θεό, το γεγονός της Θείας Κοινωνίας είναι η προσωπική συνάντηση του ανθρώπου με τον Ευεργέτη Θεό”, τόνισε ο ομιλητής. “Ο Σωτήρ γίνεται τροφός και τροφή. Είναι ο Άρτος της ζωής· Αυτός είναι Εκείνος που δίνει τον Άρτο της ζωής, και Αυτός είναι Εκείνος που προσφέρεται: «Ὁ προσφέρων και προσφερόμενος καὶ διαδιδόμενος». Και όταν λαμβάνουμε το άχραντο Σώμα Του και το τίμιο Αίμα Του, μετά την κατάλληλη προετοιμασία, λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Κάνει τὸννοῦ μας λαμπρότερο από την φωτιά, και την ψυχή μας λαμπρότερη από τό χρυσάφι», φλέγοντας τα πταίσματά μας, αγιάζοντας τις σκέψεις μας, φωτίζοντας τις αισθήσεις μας, αγιάζοντάς μας ολοτελώς”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Γρηγόριος ευχήθηκε: “Είδαμε την πνευματική ζωή σαν έναν δρόμο, που αρχίζει από την ζωή αυτή, με προορισμό να φθάσει στον Ουρανό. Είναι μια ζωή που έχει μεταφορικό μέσο τις πτέρυγες του Αγίου Πνεύματος, διότι δεν είναι δυνατόν κανείς να φθάσει πεζός στον ουρανό. Δεν είναι δυνατόν κανείς μόνον με τις δικές του δυνάμεις, με τον δικό του αγώνα, με την δική του αρετή, να φθάσει επάνω στον Θεόν. Πρέπει να βασισθεί στα δυνατά και τα ταχύτατα πτερά του Αγίου Πνεύματος· πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικώς στην θεία Χάρη και να καταβάλει καθημερινά μόχθο, αγώνα, κόπο, ιδρώτα, να θυσιάσει τον εαυτό του. Ας ευχηθούμε, ο Πολυεύσπλαχνος Θεός να φωτίζει τoν νου και τις ψυχές όλων μας, να μας χαρίζει σύνεση με τις ευχές των Αγίων, για να γνωρίσουμε το θέλημά Του, το αγαθόν και ευάρεστο, να πορευόμαστε με αγάπη, υπομονή, και ταπείνωση την πνευματική οδό της τελειώσεως, και αξιοποιώντας κάθε πνευματική ευκαιρία, να μπορέσουμε να συμπορευθούμε, να συσταυρωθούμε, μαζί με τον Κύριο, ώστε να αξιωθούμε να σκηνώσει το Άγιο Πνεύμα μέσα στις ψυχές μας και να γίνουμε Ναοί του ζώντος Θεού. Γιατί, ο Κύριος και η πρόνοιά Του δεν μας προορίζουν για το χάος, την φθορά, την απώλεια, αλλά μας έχει χαρίσει τη ζωή για το μέλλον, την προοπτική, την Ανάσταση, την αιώνια ζωή”.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το “Ενοριακό Αρχονταρίκι” εντός του Ιερού Ναού στο οποίο ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Γρηγόριος, απάντησε στα ερωτήματα που του υπέβαλε το ακροατήριο.

Τα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021», που πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, με απόλυτη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους πιστών σε όλες τις εκδηλώσεις από 3 έως 28 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκαν με τον επίλογο που έκανε ο π. Ματθαίος, αναφερόμενος στις πνευματικές δωρεές που γεύθηκε η ενορία κατά τις πολυήμερες ενοριακές εκδηλώσεις.

Ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους που συμμετείχαν στις 26ήμερες εκδηλώσεις, λειτουργούς και ομιλητές, (Μητροπολίτες, Ιερομονάχους, Ιερείς, Μοναχούς και Μοναχές), καθώς επίσης, τους πιστούς που καθημερινά κατέκλυζαν άφοβα και με ακλόνητη πίστη τον Ιερό Ναό, όπως και τους εκατοντάδες πιστούς, που συμμετείχαν μέσω διαδικτύου απ’ όλο τον κόσμο και τέλος τους δεκάδες ενορίτες εθελοντές και εθελόντριες που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην επιτυχία των εκδηλώσεων. Ευχήθηκε δε, οι κατηχητικές ομιλίες που ακούστηκαν, να γίνουν αφετηρία αυτογνωσίας και πνευματικής επανεκκίνησης για μια αυθεντική εν Χριστώ ζωή. Και τελείωσε με την φράση: “Tα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ» δεν τελείωσαν σήμερα. Σήμερα άρχισε ο προγραμματισμός των «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ 2022»”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων