21/11/2019 21/11/2019 Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου ομίλησε εχθές 20/11/2019 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νέας Μάκρης Αττικής, για τον Αγιασμένο βίο του Παπά – Φώτη Λαυριώτη. Ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατέρας Θεμιστοκλής, ότι ο Παπά -Φώτης γεννήθηκε στην Αγιοτόκο νήσο Μυτιλήνη το έτος 1913, στο χωριό Πάμφιλα. Έμεινε ορφανός και από τους...
Ενορίες : Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μάκρης
21 Νοεμβρίου, 2019 - 8:51

Ομιλία από τον π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου για τον Παπά – Φώτη Λαυριώτη

Διαδώστε:
Ομιλία από τον π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου για τον Παπά – Φώτη Λαυριώτη

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου ομίλησε εχθές 20/11/2019 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νέας Μάκρης Αττικής, για τον Αγιασμένο βίο του Παπά – Φώτη Λαυριώτη.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατέρας Θεμιστοκλής, ότι ο Παπά -Φώτης γεννήθηκε στην Αγιοτόκο νήσο Μυτιλήνη το έτος 1913, στο χωριό Πάμφιλα. Έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς σε ηλικία επτά ετών. Ανήλικος, μαζί με ένα φίλο του έφθασαν στο Άγιο Όρος, όπου διακρίθηκε για την υπακοή και την άσκησή του. Εκάρη μοναχός όπου έλαβε το όνομα Αβέρκιος. Κατόπιν έλαβε το Μεγάλο Μοναχικό Σχήμα και χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ αργότερα πρεσβύτερος.

Στο ” Όρος ” σχετίστηκε με μεγάλες ασκητικές μορφές, όπως τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, και τον πατέρα Σωφρόνιο του Έσσεξ. Έγινε υποτακτικός του μεγάλου Ρώσου ασκητή παπά – Τύχωνα, τον μετέπειτα γέροντα του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, ο από Δυρραχίου Κύρος Ιάκωβος, διέκρινε την αγνότητα, τα πνευματικά χαρισματά του, και τον εκάλεσε να βοηθήσει το νησί του. Ο Παπά – Φώτης διεποίμανε το χωριό Τρύγωνας Μυτιλήνης επί 46 συναπτά έτη, ήτο μονοχίτων, πολλές φορές ανυπόδιτος και Άγιορείτης στο φρόνημα. Είχε διορατικό και προορατικό χάρισμα. Θαυματουργεί μετά την Κοίμηση του ( 5 /03 /2010 ) και ο τάφος του στο χωριό Τρύγωνας ευωδιάζει. Τις πρεσβείες του Παπά – Φώτη να έχουμε!

Κείμενο- Φωτογραφίες : Σπύρος Θ.  Κουτσοχρήστος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων