21/11/2021 21/11/2021 Ομιλία από τον κ. Αθανάσιο Γλάρο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο: “Νεομάρτυρες. Άγιοι της αγωνιζομένης εν τω κόσμω Εκκλησίας”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εορτίου εσπερίδας αφιερωμένης στους Νεομάρτυρες, του Ιερού Ναού Αγίου Νείλου Πειραιώς.  Η παραπάνω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των...
Ενορίες : Άγιος Νείλος Πειραιώς
21 Νοεμβρίου, 2021 - 21:49
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2021 - 21:53

Ομιλία για τους Νεομάρτυρες στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς

Διαδώστε:
Ομιλία για τους Νεομάρτυρες στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς

Ομιλία από τον κ. Αθανάσιο Γλάρο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο: “Νεομάρτυρες. Άγιοι της αγωνιζομένης εν τω κόσμω Εκκλησίας”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εορτίου εσπερίδας αφιερωμένης στους Νεομάρτυρες, του Ιερού Ναού Αγίου Νείλου Πειραιώς.

Η παραπάνω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. 

Στην ομιλία του, ο κ. Γλάρος αφού αναπτύσσει την θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας περί του μαρτυρίου με απλά λόγια, τονίζει ότι η ορθόδοξη αντίληψη περί Μαρτυρίου είναι αδιαφοροποίητη μέσα στους αιώνες, γι᾽ αυτό και τα θεολογικά, ηθικά και αξιολογικά στοιχεία του μαρτυρίου είναι διαχρονικά. Οι Νεομάρτυρες διακρίνονται από τους Μάρτυρες των πρώτων αιώνων, επειδή έζησαν, ομολόγησαν την πίστη τους και μαρτύρησαν σε μια διακριτή χρονική περίοδο από τον 12ο αιώνα κ. εξής. Οι Νεομάρτυρες είναι σύμβολα ηρωισμού και αυταπάρνησης. Λόγω της εγγύτητάς τους σε σχέση με το σήμερα και τις πρόσφατες μνήμες του Γένους προκαλούν στους Έλληνες, αλλά και σε όλους τους χριστιανικούς λαούς που κατόρθωσαν να αποτινάξουν τον Οθωμανικό ζυγό, ρίγη συγκινήσεως.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων