24/07/2023 24/07/2023 Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού την Πέμπτη 27 Ιουλίου ημνέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού. Ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος θα τελέσει τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Παρακάτω το πρόγραμμα: Τετάρτη 26 Ιουλίου Στις 19:00: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του...
Ενορίες : Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού
24 Ιουλίου, 2023 - 14:50
Τελευταία ενημέρωση: 24/07/2023 - 14:10

Πρόγραμμα Πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού

Διαδώστε:
Πρόγραμμα Πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού την Πέμπτη 27 Ιουλίου ημνέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού. Ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος θα τελέσει τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Παρακάτω το πρόγραμμα:

  • Τετάρτη 26 Ιουλίου

Στις 19:00: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου

21:30 Ιερά Αγρυπνία

  • Πέμπτη 27 Ιουλίου

7:00 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου

11:30 Ιερά Παράκληση στον Άγιο Παντελεήμονα

19:30 Μεθεόρτιος Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων

 

Ο βίος του Αγίου Παντεήμονος

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια (βλέπε 30 Μαρτίου). Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο (βλέπε 26 Ιουλίου) που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.

Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.

Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.

Με πληροφορίες από Ορθόδοξο Συναξαριστή

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων