17/05/2022 18/05/2022 Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την Δευτέρα, 16 Μαΐου στις 7:00μ.μ. στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης...
Ενορίες : Άγιος Ελευθέριος Αχαρνών
17 Μαΐου, 2022 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2022 - 0:55

Πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. για τους Αγίους των Αθηνών στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών

Διαδώστε:
Πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. για τους Αγίους των Αθηνών στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την Δευτέρα, 16 Μαΐου στις 7:00μ.μ. στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σταθάκης, εισηγητής του προγράμματος με τους εφημέριους του ιερού ναού, Αιδεσ. Πρεσβ. π. Σπυρίδωνα Βίτση και τον Ιεροδιάκονο π. Θωμά Μάντζιο.

Στη συνέχεια, ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., έλαβε τον λόγο και αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, κήρυξε την έναρξη του προγράμματος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη γενικότερη δυνατότητα που προσφέρεται από το Ι.Π.Ε σε κληρικούς και λαϊκούς μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής, ενώ παρουσίασε τη συγγραφική ομάδα του προγράμματος της τοπικής Αγιολογίας που θα είναι και οι διδάσκοντες του σεμιναρίου: τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σταθάκη, Αρχαιολόγο, κάτοχο μεταπτυχιακού θεολογικής σχολής Ε.Κ.Π.Α, προϊστάμενο του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, την κυρία Ελένη Λιάπη, φιλόλογο υπ. διδάκτορα Θεολογικής σχολής Ε.Κ.Π.Α και την κυρία Ιωάννα Κορδοπάτη, θεολόγο, υπ. διδάκτορα θεολογικής σχολής Α.Π.Θ.

Ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, προϊστάμενο του ιερού ναού Αγίου Ελευθερίου για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος. Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε. μίλησε για το αντικείμενο του προγράμματος «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και ειδικότερα αναφέρθηκε στη σημασία της ανάδειξης της τοπικής Αγιολογίας και την αγιαστική επίδραση των Αγίων στη ζωή των σύγχρονων Αθηναίων. Τόνισε επίσης ότι πολλές ενορίες της Ι.Α.Α έχουν δείξει θερμό ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού και ήδη έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση του σε αυτές, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον για την τοπική μας αγιολογία που οφείλει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Ακολούθως, μίλησε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σταθάκης, ο οποίος ανέπτυξε την ενότητα: «Εισαγωγή στην επιστήμη της Αγιολογίας Η αγιότητα κατά την θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Το πρόγραμμα παρακολουθούν κληρικοί και λαϊκά μέλη της Ι.Α.Α.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι συναντήσεις διαρθρώνονται ως εξής:

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο π. Θεολόγος θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων