24/03/2024 24/03/2024 Μέσα στη δυσωδία και τη βρωμιά της εποχής μας, έρχεται η Παναγία με όλο το άρωμα και την ευωδία της αρετής, της παρθενίας, της αγνότητας και καθαρότητας Της να μας παρηγορήσει ότι υπάρχει ελπίδα, είναι εδώ για εμάς, είναι η Μητέρα μας. Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς Στην 2η ακολουθία της Α΄...
Ενορίες : Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
24 Μαρτίου, 2024 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2024 - 15:26

Προικοννήσου Ιωσήφ: Δεν υπάρχει χορτασμός στην τιμή της Παναγίας

Διαδώστε:
Προικοννήσου Ιωσήφ: Δεν υπάρχει χορτασμός στην τιμή της Παναγίας

Μέσα στη δυσωδία και τη βρωμιά της εποχής μας, έρχεται η Παναγία με όλο το άρωμα και την ευωδία της αρετής, της παρθενίας, της αγνότητας και καθαρότητας Της να μας παρηγορήσει ότι υπάρχει ελπίδα, είναι εδώ για εμάς, είναι η Μητέρα μας.

  • Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Στην 2η ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 22 Μαρτίου, ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2024».

Ο Σεβασμιωτατος, στην αρχή του κηρύγματος του, με αφορμή την επερχόμενη άνοιξη, τόνισε ότι η άνοιξη για τους χριστιανούς είναι κυρίως δύο πρόσωπα, ο Χριστός και η Παναγία.

Και την Παναγία, καλούμαστε κάθε Παρασκευή της Μ. Τεσσαρακοστής να συναντήσουμε, να τιμήσουμε, να προσκυνήσουμε, να καθρεφτιστούμε στην μορφή, την αρετή, την αγιότητα, την καθαρότητα, την παρθενία, την αγνότητα και την απόλυτη υπακοή Της στο θέλημα του Θεού.

Οι ακολουθίες των Χαιρετισμών, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, είναι το στεφάνι της εορτής του Ευαγγελισμού, που είναι τεράστια και ως δεσποτική και ως θεομητορική εορτή ταυτόχρονα.

Και η Εκκλησία σοφά την στεφάνωσε με τις ακολουθίες των Χαιρετισμών που ψάλλονται πριν και μετά την εορτή, μέχρι το Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου.

«Δεν υπάρχει χορτασμός στην τιμή της Παναγίας. Όσο κι αν Την γιορτάσεις, όσο κι αν Την τιμάς, δεν χορταίνεις. Η Παναγία μας είναι η πρώτη άνοιξη που έρχεται στις πονεμένες ψυχές και στον δριμύ χειμώνα της αμαρτίας που έχει κατακλύσει τον κόσμο, να μας φέρει ακτίνες φωτός και ελπίδας.»

Μέσα στη δυσωδία και τη βρωμιά της εποχής μας, συνέχισε, έρχεται η Παναγία με όλο το άρωμα και την ευωδία της αρετής, της παρθενίας, της αγνότητας και καθαρότητας Της να μας παρηγορήσει ότι υπάρχει ελπίδα, είναι εδώ για εμάς, είναι η Μητέρα μας.

Η Παναγία είναι εδώ κι αφού Την έχουμε εδώ, δεν χάνουμε την ελπίδα. Γιατί η Παναγία είναι η γέφυρα που μας συνδέει με τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας, τον Υιό Της.

Η Παναγία είναι το μεγάλο εργαλείο, δια της οποίας γίνονται καταπληκτικά πράγματα, όπως βλέπουμε μέσα στην ακολουθία των Χαιρετισμών, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, αναφέροντας στην συνέχεια μια σειρά από παραπομπές από αυτήν.

Η κατάρα της Εύας καταλύεται και διαλύεται δια της Παναγίας, με την αρετή και όλη την παρουσία Της. Το προπατορικό αμάρτημα και όλες οι αμαρτίες είναι πτώσεις και η Παναγία μας σήκωσε με την υπακοή Της στο θέλημα του Θεού χωρίς συζήτηση και με όλη Της την καρδιά.

Ο Θεός μας κάνει θεούς κατά χάριν, αλλά ήρθε μέσα στην ανθρωπότητα δια της Θεοτόκου και άρα Εκείνη ήταν το κλειδί για τη δική μας θέωση και σε Εκείνην το οφείλουμε. Η Παναγία είναι η πονεμένη χαρά της Εκκλησίας, η χαρά όλων των ανθρώπων και δι’ Αυτής κληρονομούμε την αιώνιο ζωή.

«Πόσους η Παναγία τους έφερε σε μετάνοια και μαλάκωσε την ψυχή και την καρδιά τους, από εκεί που ήταν μέσα στην αμαρτία, νεκροί πραγματικά, με πλήρη άγνοια Θεού και θείου θελήματος. Από τα χθαμαλά της γης, ανεβήκαμε στον ουρανό και γίναμε μέτοχοι της αιώνιας χαράς του παραδείσου εξαιτίας Της.»

Συνέχισε ο Σεβασμιώτατος τις παραπομπές στην ακολουθία των Χαιρετισμών, και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μετά την κατάντια του ανθρώπινου γένους, έρχεται η Παναγία και φέρνει τον Χριστό που γίνεται βρέφος, γίνεται ένας από εμάς ο κτίστης που δημιούργησε όλο τον κόσμο.

Είναι η Παναγία η επουράνια κλίμακα που χρησιμοποίησε ο Θεός για να κατέβει ανάμεσα μας. Γυμνώνεται ο Άδης και πλέον οι πιστοί πηγαίνουν στη ζωή την αιώνια, στο φως, τη χαρά, τη βασιλεία, τον Χριστό και δια του Χριστού εν Αγίω Πνεύματι στον Πατέρα.

Ντυθήκαμε την ουράνια δόξα, η παράβαση της αμαρτίας κατελύθηκε δια της Παναγίας και είναι το κλειδί που άνοιξε τον παράδεισο. Ήγειρε τρόποια, νίκες κατά των παθών και της αμαρτίας και καταπίπτουν οι δαίμονες.

Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις η Παναγία ήγειρε τρόπαια στο ευσεβές γένος μας, όταν ευρισκόμενοι σε μεγάλους κινδύνους, το γένος μας προσέπεσε σε Εκείνη και ανέλαβε ρόλο Υπερμάχου Στρατηγού και έδωσε νίκες κατά των βαρβάρων.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος, προέτρεψε τους πιστούς που συμμετείχαν στην ακολουθία:

«Χαρείτε λοιπόν, όχι μόνο την γιορτή του Ευαγγελισμού, αλλά χαρείτε τους Χαιρετισμούς και όλες τις ακολουθίες της Παναγίας μας. Χαρείτε το όνομα Της, την εικόνα Της, την παρουσία Της, την προστασία Της. Δοξάζετε τον Υιό Της, ευλογήσετε το όνομα Του και πείτε “Μάνα μη μας ξεχνάς”.»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων