19/10/2022 19/10/2022 Με την υποδοχή της σεβασμίας, θαυματουργής και περίλαμπρης εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ξεκινούν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου των Όπλων, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στα Κάτω Πατήσια. Υπό την σεπτή αδεία και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ....
Ενορίες : Αγίου Δημητρίου Όπλων
19 Οκτωβρίου, 2022 - 9:55
Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2022 - 10:03

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών η περίλαμπρη εικόνα της Παναγίας Ελεούσης

Διαδώστε:
Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών η περίλαμπρη εικόνα της Παναγίας Ελεούσης

Με την υποδοχή της σεβασμίας, θαυματουργής και περίλαμπρης εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ξεκινούν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου των Όπλων, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στα Κάτω Πατήσια.

Υπό την σεπτή αδεία και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, θα τελεστεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, στις 6 το απόγευμα, η πάνδημος Υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της Θεομήτορος, έμπροσθεν του πανηγυρίζοντα ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου των Όπλων, επί της οδού Στρατηγού Καλλάρη, στα Κάτω Πατήσια.

Το ιερό αυτό προσκύνημα, τελείται υπό τις ευχές του Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος ολόθερμα ανταποκρίθηκε στο ευγενές αίτημα του προϊσταμένου του Ιερού Ναού και αν. διευθυντού διοικητικού – οικονομικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτου π. Φιλουμένου Ρούμπη, καθώς και του φιλαγίου και φιλοθέου πληρώματος της Ενορίας.

Το λατρευτικό πρόγραμμα της Ιεράς Πανηγύρεως, ξεκινά στις 22 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 29 Οκτωβρίου, όπου καθημερινά θα τελούνται πλήθος Ιερών Ακολουθιών.

Οι υπεύθυνοι του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου των Όπλων, έχουν θεσπίσει τον κοινό εορτασμό του Μεγαλομάρτυρος μετά τις Παναγίας και έτσι κάθε χρόνο πλέον, πραγματοποιείται η υποδοχή ενός ιερού εικονίσματος της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Έτσι, το παρόν της Ενορίας – με πλειάδα δράσεων – στέκεται επάξια συνέχεια, μίας σπουδαίας ιστορικής και πνευματικής παρακαταθήκης των περασμένων χρόνων του εν λόγω Ναού.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου των Όπλων, ενσωματώνει παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος φέρει το προσωνύμιο «των Όπλων». Η έρευνα των ιστορικών στοιχείων του παλαιού Ιερού Ναού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη πρωτοχριστιανικού – παλαιοχριστιανικού Ναού στην περιοχή, ταυτίζεται με αυτόν τον Ιερό Ναό. Όμως, ο παλαιός αυτός Ναός, συνδέεται άρρηκτα και με την Ελληνική Επανάσταση και αποτελεί κομβικό σημείο για την έναρξη του αγώνα στην Αττική, με θαύμα του Αγίου Δημητρίου.

Επίσης, σπουδαίες μορφές της Εκκλησίας μας, πέρασαν από το ιστορικό αυτό εκκλησάκι. Πιο συγκεκριμένα, καταγεγραμμένες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως, πολλάκις τέλεσε στο Ναό αυτόν τη Θεία Λειτουργία, και γι’ αυτό το λόγο ο σύγχρονος Άγιος της Εκκλησίας μας Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος, προσέφερε με έγγραφο του ως ευλογία, ένα επιτραχήλιον του Αγίου, τεμάχιο των ιερών λειψάνων του και προσωπικά του αντικείμενα, στον εν λόγω Ναό. Ομοίως και ο Όσιος Νικόλαος ο Πλανάς, λειτουργός όλων των παλαιών και κατανυκτικών Ιερών Παρεκκλησίων των Αθηνών, ιερουργούσε συχνά και στο Ναό του Αγίου Δημητρίου των Όπλων.

Διαβάστε επίσης:

Ο Άγιος Δημήτριος Όπλων και το Θαύμα του Στρατηγού Καραΐσκάκη (ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων