27/08/2022 27/08/2022 Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα ηθικής έξαρσης εορτάστηκε στον λαμπροστόλιστο ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, που έχει και το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου, η σεπτή μνήμη του μεγαλομάρτυρος της Ορθοδοξίας μας, Αγίου Φανουρίου, που μέσα από τα δώδεκα οδυνηρά μαρτύριά του θυσιάστηκε για την ορθοδοξία και διατράνωσε την ηθική υπεροχή του χριστιανισμού....
Ενορίες : Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων
27 Αυγούστου, 2022 - 12:27
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2022 - 12:36

Στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων του Αγίου Φανουρίου ο Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος

Διαδώστε:
Στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων του Αγίου Φανουρίου ο Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος

Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα ηθικής έξαρσης εορτάστηκε στον λαμπροστόλιστο ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, που έχει και το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου, η σεπτή μνήμη του μεγαλομάρτυρος της Ορθοδοξίας μας, Αγίου Φανουρίου, που μέσα από τα δώδεκα οδυνηρά μαρτύριά του θυσιάστηκε για την ορθοδοξία και διατράνωσε την ηθική υπεροχή του χριστιανισμού.

  • Του Πάνου Ν. Αβραμόπουλου

Στον πανέμορφο και μεγαλοπρεπή, λοιπόν, ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, που έχει και το ημιυπόγειο παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου, σύσσωμος ο ευσεβής λαός των Αθηνών προσήλθε κατανυκτικά, για να τιμήσει την ευλαβή μορφή του. Της πανηγυρικής λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος – που έχει άρρηκτες σχέσεις βαθυτάτης αγάπης και εκτίμησης τόσο με τον σημερινό Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα, που ήταν μέχρι πρόσφατα ως Αρχιμανδρίτης αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων όσο και με τον σημερινό αρχιερατικό προϊστάμενο του ναού, ευλαβή Αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Βακαλάκη.

Τον Σεβασμιώτατο συνεπικούρησαν τόσο ο π. Πλάτων όσο και οι ιερείς του Αγίου Δημητρίου, π. Γεώργιος Κίκιζας, π. Δημήτριος Κωνσταντέλλος, π. Θεολόγος Γασπαράτος και ο διάκονος Αστέριος Αποστόλου.

Με το πέρας της θείας λειτουργίας, ο σεπτός Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αφού διεβίβασε το διάστικτο από αγάπη μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου για την ιερή ημέρα του Αγίου Φανουρίου, αναφέρθηκε με τον μελίρρυτο λόγο του, τον έμπλεο από την πολυμερή θεολογική παιδεία, αλλά και την άφατη ανθρώπινη γλυκύτητά του, στον υποδειγματικά ενάρετο, ευλαβή και θυσιαστικό βίο του Αγίου Φανουρίου, που πρέπει να αποτελεί ηθικό σηματωρό στη ζωή μας και ευχήθηκε στο χριστεπώνυμο πλήθος, ο Άγιος Φανούριος να αποτελεί την κατευθυντήρια δύναμή του, αλλά και ακένωτη πηγή άντλησης ηθικών εφοδίων στη ζωή.

Στην αντιφώνησή του, ο ευσεβής προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου, Αρχιμανδρίτης Πλάτων Βακαλάκης, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο για την κατ΄ επανάληψη τιμή που απευθύνει στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων με τη σεπτή παρουσία του και τον πάνσεπτο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, που έδωσε την ευλογία και την άδεια για τη χοροστασία του κ. Χρυσοστόμου, αναφερόμενος και στους αδιάρρηκτους δεσμούς αγάπης που συνδέουν αυτόν, τον Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτωνα και όλο το ναό του Αγίου Δημητρίου με τον κ. Χρυσόστομο, ευχήθηκε ο Άγιος Φανούριος να χαρίζει ψυχική και σωματική υγεία, να σκέπει τη ζωή μας και να φωτοδοτεί το δρόμο μας, σε πράξεις αγάπης και ηθικής ευποιΐας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Φανουρίου:

Φερωνύμως ἐκλάμψας, ἐκ τῆς Ῥόδου Φανούριε, ὡς φωστὴρ ἀεὶ καταυγάζεις, Ἐκκλησίας τὸ πλήρωμα• τὴν γνῶσιν φανεροῖς γὰρ τῶν κρυπτῶν, νοσήματα διώκεις χαλεπά, καὶ παρίστα-σαι ταχύτατος βοηθός, τῶν πίστει ἀναβοώντων• Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ φανερώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, μέγιστα θαύματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων