10/01/2024 10/01/2024 Μία διαφορετική δραστηριότητα, που προέκυψε μέσα από το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, είναι τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια. Ξεκίνησαν το 2015, για να προστεθούν στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην διακονία του λαού του Θεού. Η γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας, η ορθόδοξη κατήχηση, η εκκλησιατική ιστορία, η εκκλησιαστική γλωσσομάθεια, το...
Ενορίες : Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
10 Ιανουαρίου, 2024 - 8:43
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2024 - 8:51

Τέσσερα Επιμορφωτικά Σεμινάρια στην «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Διαδώστε:
Τέσσερα Επιμορφωτικά Σεμινάρια στην «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Μία διαφορετική δραστηριότητα, που προέκυψε μέσα από το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» της Ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, είναι τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια.

Ξεκίνησαν το 2015, για να προστεθούν στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην διακονία του λαού του Θεού.

Η γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας, η ορθόδοξη κατήχηση, η εκκλησιατική ιστορία, η εκκλησιαστική γλωσσομάθεια, το περιβάλλον, το αρχαίο θέατρο, Ποιμαντική της ναυτιλίας, Διοίκηση και Ηγεσία, Τεχνητή Νοημοσύνη σε καιρούς Α-νοησίας, Γνωριμία με την ελληνική μου ταυτότητα, Βασικά μαθήματα αγιογραφίας, Πατερικός λόγος, Ιστορία της Μικράς Ασίας, Μεγαλώνοντας έναν …άγιο, Θέματα για την οικογένεια, για τη ναυτοσύνη των Ελλήνων είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες στους οποίους αναπτύχθηκαν τα Σεμινάρια στο διάστημα 2015 – 2023.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» διοργανώθηκαν και 2 σεμινάρια που απευθύνονταν σε μουσικούς και αφορούσαν την Διεύθυνση Χορωδίας, υπό τον αείμνηστο Δημήτριο Κανάρη.

Συνολικά μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία 37 Επιμορφωτικά Σεμινάρια

Μετά το πέρας των Σεμιναρίων, σε ειδική τελετή, όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν Ενθύμιο συμμετοχής και όσοι από τους συμμετέχοντες έχουν παρακολουθήσει το 80% των μαθημάτων, λαμβάνουν σχετική Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Ο κύκλος των Σεμιναρίων, δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί, χωρίς την δημιουργική και σταθερή συνεργασία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς. Μία συνεργασία που κρατάει πολλά χρόνια, με τον Σύνδεσμο να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σε πλειάδα δραστηριοτήτων.

4 Επιμορφωτικά Σεμινάρια τη φετινή χρονιά

Τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθούν τέσσερα Σεμινάρια, διάρκειας επτά εβδομάδων.

1. «Μια βιωματική προαγωγή της υγείας μας» Υγεία είναι η πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας.

2. «Θεολογική προσέγγιση των Ιερών Μυστηρίων» Τα Ιερά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αποτελούν τους αγωγούς της χάριτος του Θεού. Με αυτά μεταφέρεται στον άνθρωπο με αισθητά σημεία η αόρατη καθαρτική και αγιαστική Θεία Χάρη.

3. «Ανάλυση θεατρικών έργων» Μέσα από την ανάλυση κλασικών θεατρικών έργων, πραγματοποιείται μία σπουδή στην εξελικτική πορεία του Θεάτρου από την Αρχαία Τραγωδία μέχρι τους νεότερους θεατρικούς δημιουργούς.

4. «Το νερό, η ζωή και ο άνθρωπος» Στο σεμινάριο αυτό θα γίνει αναφορά στην εμφάνιση του νερού στο σύμπαν και τη γη και την κατάληξη στην σημερινή του κατανομή στη γη.

Εγγραφές και Δηλώσεις Συμμετοχής:

Στο Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (όπισθεν Ιερού Ναού) και στο email: [email protected]

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2104125619 και 2104135224.

Ηλεκτρονικές Δηλώσεις Συμμετοχής:

goo.gl/CKGH3K

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ῾῾Αγωγή Υγείας᾽᾽

«Μια βιωματική προαγωγή της υγείας μας»

Υγεία είναι η πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας.

Η Αγωγή υγείας είναι μια διαδικασία που στηρίζεται σε επιστημονικές αρχές και χρησιμοποιεί προγραμματισμένες ευκαιρίες μάθησης, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους, όταν λειτουργούν ως άτομα ή ως σύνολο, να αποφασίζουν και να ενεργούν συνειδητά για θέματα που επηρεάζουν την υγεία τους, με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και της κριτικής σκέψης τους, για την αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντός τους.

Δεν είναι μια απλή ενημέρωση και συσσώρευση γνώσεων σε εξειδικευμένα θέματα υγείας, αλλά αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την υιοθέτηση θετικών συμπεριφορών, που προασπίζουν και προάγουν την υγεία μέσα από την ενεργητική και βιωματική μάθηση.

Έτσι έχουμε την τοποθέτηση του ατόμου σε ένα ευρύτερο κοινωνικο-πολιτισμικό περιβάλλον, με στόχο να γίνουν κατανοητές όλες οι επιδράσεις που μπορεί να δέχεται η υγεία. Η καλή υγεία οικοδομείται μέσα σε ένα πλαίσιο πολλών παραμέτρων, για να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν, να επικοινωνούν, να εργάζονται και να διασκεδάζουν, απολαμβάνοντας τη ζωή.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κάθε Τρίτη 6.00 – 8.00 μ.μ., από 30 Ιανουαρίου έως 12 Μαρτίου (7 συναντήσεις).

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Διονύσης Βαλλιανάτος, Ιατρός-Κοινωνιολόγος-Συγγραφέας, Ειδικός Κοινωνικής Ιατρικής, π. καθ. Νοσ/ου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, (Τ.Ε.Ι.) Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αττικής.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

• Πρώτες Βοήθειες • Στάδια προσωπικότητας- Διαμόρφωση χαρακτήρα • Η βία σήμερα

• Διατροφή και υγεία • Τρέχοντα ιατρικά προβλήματα • Προβλήματα υγειεινής

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ῾῾Ορθόδοξη Κατήχηση᾽᾽

«Θεολογική προσέγγιση των Ιερών Μυστηρίων»

Τα Ιερά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αποτελούν τους αγωγούς της χάριτος του Θεού. Με αυτά μεταφέρεται στον άνθρωπο με αισθητά σημεία η αόρατη καθαρτική και αγιαστική Θεία Χάρη. Ονομάζονται Μυστήρια για 2 λόγους.

ὑ Πρώτον διότι «ἕτερα ὁρῶμεν, καί ἕτερα πιστεύομεν» επειδή δηλαδή η Θεϊκή Χάρη που μεταδίδουν είναι αόρατη και αθέατη στα σωματικά μάτια και

ὑ Δεύτερον διότι δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε αυτά οι άπιστοι, οι ειδωλολάτρες, οι αβάπτιστοι, αλλά μόνο οι πιστοί.

Τα Μυστήρια της Εκκλησίας δεν μπορούν να θεωρηθούν αποκομμένα από την φυσική και ιστορική πραγματικότητα. Δεν αποτελούν μαγικές τελετές. Είναι θεοσύστατα και προάγουν τον άνθρωπο στην πνευματική ζωή με στόχο την τελείωση.

Έχει επικρατήσει να αριθμούνται σε επτά σύμφωνα πάντα με σχολαστικές αντιλήψεις, ενώ στην πραγματικότητα στην ορθόδοξη παράδοση ποτέ δεν επιχειρήθηκε να γίνει μια τέτοια ρύθμιση.

Για να είναι κανονικά και έγκυρα είναι απαραίτητες ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας αποτελούν εμφανίσεις της ζωής της. Οι πιστοί οφείλουν απαραιτήτως να συμμετέχουν σε αυτά ως μέλη της Εκκλησίας για να έχουν τη δυνατότητα έτσι να μετέχουν στη ζωή της και άρα να ζουν εκκλησιαστικά.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κάθε Τετάρτη 6.00 – 8.00 μ.μ., από 31 Ιανουαρίου έως 13 Μαρτίου (7 συναντήσεις).

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωΐνος, Θεολόγος, Ιεροκήρυκας.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

• Βάπτισμα • Χρίσμα • Γάμος • Ιερωσύνη • Ευχέλαιο • Μετάνοια • Θεία Ευχαριστία.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ῾῾Θεατρικής Παιδείας᾽᾽

«Ανάλυση θεατρικών έργων»

Μέσα από την ανάλυση κλασικών θεατρικών έργων, πραγματοποιείται μία σπουδή στην εξελικτική πορεία του Θεάτρου από την Αρχαία Τραγωδία μέχρι τους νεότερους θεατρικούς δημιουργούς.

Στόχος του Σεμιναρίου είναι η παρουσίαση αυτής της αναπτυξιακής διαδρομής του θεάτρου, από τους αρχαίους τραγικούς, μέχρι τα συγγραφικά αναστήματα του 20ου αιώνα.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, θα γίνεται ανάλυση θεατρικών έργων και θα παρουσιαστούν οι βασικές θεμελιώδεις αρχές της θεατρικής πορείας, η οποία βοήθησε στην συγκρότηση της προσωπικότητας του ανθρώπου και την ψυχολογία του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων