01/07/2023 02/07/2023 Τελέστηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο 1 Ιουλίου 2023, η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία προς τιμήν των Σέρβων Αγίων, Σάββα, Νικολάου και Ιουστίνου στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο στον Ελεώνα Θηβών – Βοιωτίας. Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο π. Δημήτριος τέλεσε τον Αγιασμό για τον νέο μήνα. Eυλογία...
Ενορίες : Αγιος Σάββας Ελεώνα Θηβών
01 Ιουλίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/07/2023 - 6:19

Θεία Λειτουργία προς τιμήν των Σέρβων Αγίων Σάββα, Νικολάου και Ιουστίνου στον Ελεώνα Θηβών

Διαδώστε:
Θεία Λειτουργία προς τιμήν των Σέρβων Αγίων Σάββα, Νικολάου και Ιουστίνου στον Ελεώνα Θηβών

Τελέστηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο 1 Ιουλίου 2023, η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία προς τιμήν των Σέρβων Αγίων, Σάββα, Νικολάου και Ιουστίνου στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο στον Ελεώνα Θηβών – Βοιωτίας.

  • Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο π. Δημήτριος τέλεσε τον Αγιασμό για τον νέο μήνα.

Eυλογία του Θεού και για τους πιστούς Χριστιανούς που συμμετείχαν στις Ιερές ακολουθίες της Εορτής, τα φρούτα ( βύσσινα και βερίκοκα ) από τον κήπο που περιβάλλει το Ιερό Παρεκκλήσιο…” αυτήν την πνευματική όαση του Ελεώνα Βοιωτίας “.

Ο Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός ( 1175 – 1236 ) ήταν ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Αυτοκέφαλης Σερβικής Εκκλησίας, ” αναμορφωτής του Σερβικού μοναχισμού “, κτήτωρ της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους και ” δεύτερος κτήτορας ” της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Εφέτος οι Εορτασμοί για τα 825 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου!

Πατέρας του Αγίου Σάββα, είναι ο Όσιος Συμεών ο Μυροβλύτης ο Χιλανδαρινός (1114 -1199 ), προστάτης των ατέκνων ζευγαριών.

O Άγιος Νικόλαος – Βελιμίροβιτς ( 1880 – 1956 ) Επίσκοπος Αχρίδος και Ζίτσης, της Σερβικής Ορθοδόξου εκκλησίας. Θεωρείται ως ” ο Άγιος Χρυσόστομος ” του Σερβικού Λαού, γνωστός στους Έλληνες μέσα από τα σπουδαία θεολογικά του βιβλία. Το 1944 ο Γερμανοί, τον στέλνουν στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Νταχάου ( Dachau ) της Ναζιστικής Γερμανίας, όπου τον υποβάλουν σε απάνθρωπα και φρικτά βασανιστήρια. Απελευθερώθηκε το 1945, μετά την πτώση των δυνάμεων του Άξονα, αλλά το κομμουνιστικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας, τον θεωρούσε ανεπιθύμητο
πρόσωπο, για την χώρα και παρά την κλονισμένη υγεία του, κατέφυγε στη Αμερική όπου συνέχισε το Ιεραποστολικό και Φιλανθρωπικό, μέχρι την οσιακή κοίμηση του.

Το Ιερό λείψανό του βρίσκεται ( στο χωριό του ) στην Ιερά Μονή Λέλιτς ( Lelic ) το Καθολικό της οποίας έκτισε ο ίδιος μετά από όραμα, ως Ιερό Ενοριακό Ναό αρχικά και τον αφιέρωσε στον Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας τον Θαυματουργό.

Με τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς (1894 – 1979 ) συνδέθηκε πνευματικά, ο κτήτωρ του Ιερού Παρεκκλησίου κ. Κωνσατντίνος Α. κατά τα τέσσερα έτη σπουδών του στην Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. πισκεπτόταν τακτικά τον Άγιο Ιουστίνο, στην Γυναικεία Ιερά Μονή΅Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ του Τσέλιε ( Celije ), τον χαρακτηρίζει ” ψυχούλα ” ευγενέστατο, φιλόξενο, αρχοντικό στους τρόπους και φιλόσοφο της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως. Θυμάται πολύ έντονα την Θεία Λειτουργία που τελούσε ο Άγιος Ιουστίνος, ( 04:00 ξημέρωμα – 10:00 πρωί ) καθώς και το κήρυγμα του προς τους πιστούς, που εκκλησιαζόταν στην Ιερά Μονή από τα γύρω χωριά.

Ο Αγιος ήταν ο πρώτος που μετέφρασε και εξέδωσε, τους Βίους των Αγίων στην Σερβική γλώσσα!

Στην Ιερά Μονή του Τσέλιε, βρίσκεται ο τάφος και το Ιερό Λείψανό του. Η μνήμη του εορτάζεται στις 14 Ιουνίου εκάστου έτους.

H ιστόρηση των Ι. Εικόνων του Ιερού Παρεκκλησίου στον Ελεώνα Θηβών, έγινε από τον πρετοπρεσβύτερο π. Σταμάτη Σκλήρη.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων