06/12/2023 06/12/2023 Για όγδοη συνεχή χρονιά εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που έχει υποστεί ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου στην πόλη του Ναυπλίου, οι ακολουθίες για την εορτή του Αγίου έγιναν στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στο παλιό Ναύπλιο. Τον πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός της Μητροπόλεως Αργολίδας π. Πέτρος Αθανασόπουλος, ο οποίος κήρυξε και...
Ενορίες : Γενεσίου της Θεοτόκου Ναυπλίου
06 Δεκεμβρίου, 2023 - 9:35
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2023 - 9:50

Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου και το Λιμενικό Σώμα εορτάζουν τον προστάτη τους Άγιο Νικόλαο

Διαδώστε:
Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου και το Λιμενικό Σώμα εορτάζουν τον προστάτη τους Άγιο Νικόλαο

Για όγδοη συνεχή χρονιά εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που έχει υποστεί ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου στην πόλη του Ναυπλίου, οι ακολουθίες για την εορτή του Αγίου έγιναν στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στο παλιό Ναύπλιο.

Τον πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός της Μητροπόλεως Αργολίδας π. Πέτρος Αθανασόπουλος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, και στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην εορτή του Αγίου.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου

Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή ναό που σύμφωνα με επιγραφή στην είσοδό του, ο ναός μεταφέρθηκε από το εσωτερικό της πόλης στο λιμάνι το 1713, μετά από επιθυμία του Ενετικού στόλου Αυγουστίνου Σαγρέδου.

Επέλεξε αυτό το σημείο εκτός των τειχών της πόλης, δίπλα στη θάλασσα, καθώς ο ναός ήταν αφιερωμένος στους ναυτικούς.

Ο σημερινός ναός, πάντως, που ανήκει στον τύπο της βασιλικής με επίπεδη οροφή (τη γνωστή ουρανία), είναι του 1836 και εντός μπορούσε να θαυμάσει κανείς το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα.

Από την εσωτερική διακόσμηση του φωτεινού αυτού ναού, διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους αξία ο δεσποτικός θρόνος, ο κεντρικός (ρωσικής τέχνης) πολυέλαιος και οι μεγάλες δεσποτικές εικόνες του τέμπλου των ετών 1848-1849 έργα του γνωστού ταλαντούχου αγιογράφου των χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, Ιωάννου Δημάδη. Η πρόσοψη και τα κωδωνοστάσια αποτελούν νεότερες προσθήκες.

Ο ναός είναι τρισυπόστατος, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, στους Αγίους Αποστόλους και στους τρεις Ιεράρχες.

Ο Λιμενάρχης και το προσωπικό του Λιμεναρχείου Ναυπλίου κάθε χρόνο διοργανώνουν τις εκδηλώσεις εορτασμού του Προστάτη των Ναυτικών, του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου, στο Ναύπλιο στις 5 και 6 Δεκεμβρίου.

 

STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων