24/02/2019 24/02/2019 Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Αικατερίνη ‘’Χαμένες Πατρίδες – Το Χωριό μας, η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ’’  θα γίνει την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 στις 18:30 στο Ενοριακό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης Καλαμαριάς (Σμύρνης 60). Την παρουσίαση διοργανώνουν οι : Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνσμού Δήμου Καλαμαριάς (Ι.Α.Π.Ε.) Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας...
Ενορίες : Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης
24 Φεβρουαρίου, 2019 - 9:56
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2019 - 9:50

“Χαμένες Πατρίδες – Το Χωριό μας, Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ”

Διαδώστε:
“Χαμένες Πατρίδες – Το Χωριό μας, Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ”

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Αικατερίνη ‘’Χαμένες Πατρίδες – Το Χωριό μας, η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ’’  θα γίνει την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 στις 18:30 στο Ενοριακό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης Καλαμαριάς (Σμύρνης 60).
Την παρουσίαση διοργανώνουν οι :
Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνσμού Δήμου Καλαμαριάς (Ι.Α.Π.Ε.)
Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης “Η Αγία Παρασκευή”
Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης Καλαμαριάς και Ομάδα Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού “Ανατολής Ίχνη”.
Η Ομάδα Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη», έχοντας ως έναν από τους στόχους της την διατήρηση των μικρασιατικών παραδόσεων και την μετάδοσή τους στις επόμενες γενιές, έχει ξεκινήσει από την ίδρυσή της, την μελέτη του πολιτισμού, που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας από την άλλη όχθη του Αιγαίου ως τον Ευφράτη και τον Καύκασο, σε όλες του τις εκφάνσεις.
Οι λαογραφικές καταγραφές των τόπων της Μικρασίας και η πολυποικιλότητά τους αποτελούν γι’αυτήν σημαντικό στοιχείο για την συμπλήρωση του μεγάλου παζλ με τις τόσο διαφορετικές, αλλά εξίσου σημαντικές ψηφίδες του Μικρασιατικού Πολιτισμού.
Η επανέκδοση του εξαντλημένου ήδη από την δεκαετία του 1980 βιβλίου για την Αγιά-Παρασκευή της Ερυθραίας, αποτέλεσε μια πολύ σημαντική πρόκληση για την Ομάδα «Ανατολής Ίχνη», επειδή το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ορόσημο για την Ερυθραία και ένα λαογραφικό θησαυρό για το Χωριό.
Η Αγιά-Παρασκευή ή Κιόστε, το μεγαλύτερο κέντρο αλιείας στα δυτικά παράλια της Μικρασίας, ήταν μια αποκλειστικά ελληνική κωμόπολη της Ερυθραίας, απέναντι από την Χίο και πολύ κοντά στον Τσεσμέ.
Το Χωριό παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την άριστα οργανωμένη θαλασσινή δραστηριότητα των κατοίκων, για τα έθιμα, τις ιστορίες και παραδόσεις, το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, τα τραγούδια, την κοινωνική και εκπαιδευτική οργάνωση, την αγροτική οικονομία και την εν γένει καθημερινότητα του αγιαπαρασκευούσικου βίου, έτσι όπως την κατέγραψε με ζήλο ο Γιάννης Αικατερίνης, αναζητώντας επί πολλά χρόνια τους φορείς αυτής της μακράς παράδοσης, τους πρόσφυγες Αγιοπαρασκευούσηδες ανά την Ελλάδα. Ο συγγραφέας, καταγράφοντας στις σελίδες του βιβλίου την ανάσα του χωριού του, ουσιαστικά διέσωσε την εθνική μνήμη ενός διαλεχτού τόπου της Ιωνίας.
Με υπερηφάνεια παραδίδουμε το βιβλίο αυτό τόσο στους απογόνους των προσφύγων από την Αγιά-Παρασκευή της Ερυθραίας, όσο και σε όλους τους Έλληνες, φιλίστορες, λαογράφους και μελετητές των αξέχαστων πατρίδων της Ανατολής, ως ακόμη μια πολύτιμη παρακαταθήκη του δικού μας κόσμου από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :
Κατσούπης Γιώργος, πρόεδρος της Ομάδας Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού “Ανατολής Ίχνη”
Γιορανίδης Βασίλης, ιστορικός
Ιωαννίδου Ελένη, ιστορικός Ι.Α.Π.Ε.
Πίτσου-Γκαλελή Αγγελική, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου “Η Αγία Παρασκευή”.
Η χορευτική ομάδα του συλλόγου “Η Αγία Παρασκευή” θα παρουσιάσει μικρασιατικούς χορούς από την χερσόνησο της Ερυθραίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων