07/02/2024 07/02/2024 Απαντήσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά στην επέκταση του πολιτικού γάμου και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, τη στάση όσων νομοθετούν, αλλά και τις θέσεις της Εκκλησίας, έδωσε μέσω της εκπομπής “Επικαιρότητα” στο ραδιόφωνο Pemptousia FM, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. «Να παρακαλέσω να προσπαθούμε να βουτάμε...
07 Φεβρουαρίου, 2024 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2024 - 18:15

“Να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας πριν μιλήσουμε” – Απαντήσεις του Λαρίσης Ιερώνυμου για το νομοσχέδιο γάμου και τεκνοθεσίας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Διαδώστε:
“Να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας πριν μιλήσουμε” – Απαντήσεις του Λαρίσης Ιερώνυμου για το νομοσχέδιο γάμου και τεκνοθεσίας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Απαντήσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά στην επέκταση του πολιτικού γάμου και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, τη στάση όσων νομοθετούν, αλλά και τις θέσεις της Εκκλησίας, έδωσε μέσω της εκπομπής “Επικαιρότητα” στο ραδιόφωνο Pemptousia FM, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. «Να παρακαλέσω να προσπαθούμε να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσουμε όλοι…. Μην κοιτάτε που η Εκκλησία σεβόμενη στέκεται στα όριά της και δεν αρχίζει να λέει πολλά για να ξεμπροστιάσει πολλούς», είπε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος. Εξήγησε, επίσης, ότι ένας λόγος για τον οποίο δεν γίνονται συλλαλητήρια είναι γιατί δεν μπορεί κανένας να εγγυηθεί το ποιος θα έρθει. «Υπάρχει κίνδυνος για προβοκάτσια», είπε.

Ακούστε την εκπομπή:

Εκτάκτως σήμερα την εκπομπή παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Στρουμπάκος και Νικόλαος Ζαΐμης, λόγω απουσίας της Μαρίας Γιαχνάκη στην Κύπρο, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής για την έλευση της Αγίας Ζώνης στη Μεγαλόνησο.

“Μην προκαλούν παραπέρα”

«Ένας μεγάλος θεωρητικός του δικαίου έλεγε ότι ο νόμος είναι το ελάχιστο ηθικό μίνιμουμ που απαιτεί μία κοινωνία από τα μέλη της. Εμείς στην Εκκλησία μιλάμε για αγιότητα άρα για το μάξιμουμ. Οι κατευθύνσεις Εκκλησία και Πολιτείας είναι αντίθετες ως προοπτική. Η Πολιτεία δεν μπορεί να ξεπεράσει το όριο του τάφου. Εμείς μιλάμε για την αιωνιότητα. Άρα λογικό είναι να μην μπορούμε να συναντηθούμε και να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο σε βασικές αρχές, απόψεις και αξίες», υπογράμμισε.

«Ναι η Πολιτεία νομοθετεί με εξαιρετική επιτυχία όπως βλέπουμε σε όλα. Αν μιλάμε για οικονομική κρίση, αν μιλάμε για κρίση θεσμών, αν μιλάμε για κοινωνία σε κρίση, αυτά όλα οφείλονται στη νομοθεσία της Πολιτείας. Είδαμε πόσο καταπληκτικά νομοθετεί η Πολιτεία, για αυτό το λόγο βλέπουμε και πολλούς να βγαίνουν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι. Εμείς εδώ στη Θεσσαλία έχουμε ιδιότυπα προβλήματα. Οι αγρότες μας είναι ανάστατοι ακριβώς επειδή η Πολιτεία νομοθετεί. Μην προκαλούν παραπέρα λέγοντας ότι επειδή νομοθετούν όλοι οι άλλοι δεν πρέπει να μιλάνε. Ακριβώς επειδή νομοθετούν μας φέρνουν όλους στα όριά μας», επεσήμανε.

«Να παρακαλέσω να προσπαθούμε να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσουμε όλοι, διότι αυτά τα οποία λέγονται έχουν και φοβερή απάντηση  καμιά φορά. Μην κοιτάτε που η Εκκλησία σεβόμενη στέκεται στα όριά της και δεν αρχίζει να λέει πολλά για να ξεμπροστιάσει πολλούς».

«Λένε ότι μόνο η Εκκλησία αντιδρά, ωστόσο στις σωστές δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα διαφωνεί με το νομοσχέδιο για τον λεγόμενο γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών», υπογράμμισε.

“Υπάρχει κίνδυνος προβοκάτσιας αν γίνουν συλλαλητήρια”

Στο πλαίσιο του επιχειρήματος περί δικαιώματος των ομοφυλόφιλων, ο Σεβασμιώτατος είπε: «Από πού προκύπτει ότι αυτό είναι δικαίωμα;». Τα δικαιώματα είναι βασικά, όπως το δικαίωμα στη ζωή, στην ασφάλεια, όπως ανέφερε. Η θεολογία δεν είναι άσχετη με αυτό που εφαρμόζουμε στη ζωή, όπως είπε και πρόσθεσε ότι η μόνη σχέση που έχουν κάποιοι με την Εκκλησία είναι αυτό που γκουγκλάρουν στον υπολογιστή όταν πληκτρολογούν τη λέξη Εκκλησία, όπως εξήγησε.

Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε και για τον λόγο που δεν γίνονται συλλαλητήρια. «Η Ιερά Σύνοδος είπε να αντιδράσουμε ειρηνικά με συναθροίσεις, εκδηλώσεις που να περνάνε το λόγο της Εκκλησίας. Κάποιοι παρά ταύτα είπαν για συλλαλητήρια και τα λοιπά. Δεν καταλαβαίνουν τον κίνδυνο που υπάρχει πίσω από όλα αυτά, να γίνουν κάποια προβοκάτσια. Άλλοι να προκαλέσουν διάφορα ζητήματα και να μας πουν μετά ‘ να και εσείς οι Χριστιανοί ασκείτε βία, κάνετε διάφορα’. Είναι πολύ παρακινδυνευμένα τα πράγματα», δήλωσε.

«Αν δεν μπορώ να εγγυηθώ τη σωματική και πνευματική ακεραιότητα αυτού που θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, τότε πώς θα πω να γίνουν συλλαλητήρια;», όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

«Κανείς δεν απαντά ουσιαστικά στις αιτιάσεις της Εκκλησίας, κανείς δεν βγαίνει, ακόμα και από τις κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ, να μας πουν ότι κάνετε λάθος, δεν είναι τα πράγματα όπως τα περιγράφετε, είναι αλλιώς. Υπάρχει μία σιωπή», είπε σε άλλο σημείο.

Για την βεβήλωση του Αγίου Αχιλλείου

Επίσης, σχολιάζοντας τη βεβήλωση του Αγίου Αχιλλείου την Κυριακή, αρχικά είπε ότι ευχαριστεί που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφέρθηκε σε αυτό, και ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει σεβασμός.

«Εμάς αυτά τα φαινόμενα δεν μας πτοούν. Ίσα ίσα αποδεικνύεται ότι οι άλλοι δεν έχουν παρά μόνο φόβο απένταντί μας διότι δεν μπορούν να αντιτάξουν επιχειρήματα. Αυτά τα οποία ουσιαστικά εγράφησαν, οι ύβρεις και οι ειρωνείες δεν είναι τίποτε άλλο παρά απόδειξη ότι στερούνται επιχειρημάτων».

Ακούστε σε podcast ολόκληρη την εκπομπή «Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» της Τετάρτης 7ης Φεβρουαρίου 2024:

Η εκπομπή «Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» μεταδίδεται κάθε Τετάρτη, στις 2:00 το μεσημέρι, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο Pemptousia FM.

Στην εκπομπή θα μπορείτε να ενημερώνεστε για γεγονότα που απασχολούν την κοινωνία, την Εκκλησία, την πολιτική, καθώς και γενικότερα τον παγκόσμιο χάρτη. Στην εκπομπή θα γίνεται επίσης ανασκόπηση στα γεγονότα της εβδομάδας με ρεπορτάζ, σχόλια, αναλύσεις και συνεντεύξεις.

Βρείτε όλες τις προηγούμενες εκπομπές σε podcast στον σύνδεσμο: https://epikairothta.castos.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων