01/04/2021 01/04/2021 Σήμερα στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» του pemptousia.fm στις 2 το μεσημέρι, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Ιωάννης Σπανός, μιλά στη Μαρία Γιαχνάκη, με αφορμή την επέτειο της 1ης Απριλίου στην Κύπρο, οπότε και άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ (1955-1959) από τον βρετανικό ζυγό. Ο Ιωάννης Σπανός θα μιλήσει για τον αγώνα, που απώτερο...
01 Απριλίου, 2021 - 11:25

Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Ιωάννης Σπανός, σήμερα στην «Επικαιρότητα»

Διαδώστε:
Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Ιωάννης Σπανός, σήμερα στην «Επικαιρότητα»

Σήμερα στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» του pemptousia.fm στις 2 το μεσημέρι, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Ιωάννης Σπανός, μιλά στη Μαρία Γιαχνάκη, με αφορμή την επέτειο της 1ης Απριλίου στην Κύπρο, οπότε και άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ (1955-1959) από τον βρετανικό ζυγό.

Ο Ιωάννης Σπανός θα μιλήσει για τον αγώνα, που απώτερο στόχο είχε την ένωση με την Ελλάδα, αλλά και για τα όσα έζησε με τον συναγωνιστή του, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος ήταν μαζί του σιδεροδέσμιος μέχρι που τον πήραν για την κρεμάλα!

Η εκπομπή θα μεταδοθεί από το ψηφιακό ραδιόφωνο του pemptousia.fm σήμερα στις 14:00. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ. 

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σπανός

Γιάννης Χρ. Σπανός. Γεννήθηκε στη Γιαλούσα της Κύπρου. Φιλόλογος – Ιστορικός, Δημοσιογράφος. Αρχισυντάκτης – αρθρογράφος εφημερίδων της Λευκωσίας, συνεργάτης εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και ραδιοτηλεοπτικών δικτύων Κύπρου και Ελλάδας. Συγγραφέας 55 βιβλίων, φιλολογικών, ιστορικών, μυθιστορημάτων και δραματικών θεατρικών έργων, δεκάδων χιλιάδων άρθρων, ερευνών, μελετών και ταινιών. Αγωνιστής του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, καταζητήθηκε από τους Άγγλους, κρατήθηκε στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης 1957- 59, εθελοντής των αγώνων που ακολούθησαν.

Τιμήθηκε από Προέδρους της Δημοκρατίας για το συγγραφικό του έργο. Ως άξιος της πατρίδος από τον Διγενή για την αγωνιστική προσφορά του στην πατρίδα. Από το ΣΙΜΑΕ ( Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού ) με το μετάλλιο Ελευθερίας. Από οργανωμένα σύνολα στην Κύπρο και την Ελλάδα. Παμψηφεί εκλελεγμένοςΠρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων της ΕΟΚΑ.

Βραβεύτηκε με Πρώτο Διεθνές Βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό για το μυθιστόρημά του «ΜΑΡΚΟΣ ΒΡΑΝΑΣ Ο Εκδικητής της Σμύρνης». Με Πρώτο Διεθνές Βραβείο για το θεατρικό του έργο «Το Χρέος». Με Πρώτο Βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό για το θεατρικό « Μάρκος Δράκος». Με Πανελλήνια διάκριση για το ιστορικό του έργο : « Κύπρος 800 χρόνια Αντιστάσεων. ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. Οι Κύπριοι στην Επανάσταση του 1821». Το 2011 βραβεύτηκε το θεατρικό του έργο : Φωνές από την Αγχόνη.

Μέλος Διεθνών Ενώσεων Συγγραφέων. Έργα του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων