27/09/2018 27/09/2018 Το Παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής απένειμε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 στον γνωστό Φιλόλογο και Μελετητή της Εκκλησιαστικής Μουσικής Μανόλη Χατζηγιακουμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η υψηλή αυτή τιμητική διάκριση απενεμήθη στον Μανόλη Χατζηγιακουμή «για το κορυφαίο...
27 Σεπτεμβρίου, 2018 - 7:22

Βράβευση Μ. Χατζηγιακουμή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Διαδώστε:
Βράβευση Μ. Χατζηγιακουμή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το Παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής απένειμε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 στον γνωστό Φιλόλογο και Μελετητή της Εκκλησιαστικής Μουσικής Μανόλη Χατζηγιακουμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η υψηλή αυτή τιμητική διάκριση απενεμήθη στον Μανόλη Χατζηγιακουμή «για το κορυφαίο φιλολογικό του έργο και στην Αρχαία Γραμματεία, και στον Διονύσιο Σολωμό, και στην μετάφραση του Ομήρου, αλλά συνάμα και για το μοναδικό μουσικολογικό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, πραγματικό θησαυρό της Εκκλησιαστικής Παραδοσιακής μας Μουσικής».

Της ίδιας τιμητικής διάκρισης έτυχαν και ο Φιλόλογος Νικόλαος Τριανταφυλλόπουλος, καθώς και ο Ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας.

Στην τελετή της απονομής παραβρέθηκε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος διατηρεί πολυχρόνια φιλία με τον Μ. Χατζηγιακουμή από τα φοιτητικά χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι το 2005 o Μανόλης Χατζηγιακουμής βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την δουλειά του πάνω στις – ιστορικές πλέον – ηχογραφήσεις εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ στις 21 Μαρτίου 2017, τιμήθηκε για το σύνολο του φιλολογικού του έργου – από την διατριβή του για τον Διονύσιο Σολωμό μέχρι την πρόσφατη μετάφραση στην «Οδύσσεια» του Ομήρου – με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών.


Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των μεγάλων εκδοτικών σειρών του Μανόλη Χατζηγιακουμή, “Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής” και “Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής” έχουν ηχογραφηθεί σημαντικές ψαλτικές φυσιογνωμίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως οι:
– Θρασύβουλος Στανίτσας, Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. (1910-1987)
– Βασίλειος Εμμανουηλίδης, τ. Άρχων Λαμπαδάριος της Μ.τ.Χ.Ε.
– Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Τσινάρας (1915-1995)
– Μ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης
– Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος (ηχογραφήθηκε ως Μέγας Αρχιδιάκονος)
Tο τρίτο μέρος της σειράς “Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής” ονομάζεται “Πατριαρχικά Απανθίσματα”.
Οι ηχογραφήσεις αυτές, οι οποίες έχουν εκδοθεί σε δεκάδες ψηφιακούς δίσκους, συνοδεύονται από σημαντικά κείμενα του Μανόλη Χατζηγιακουμή για το Πατριαρχικό ψαλτικό ήθος και ύφος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων