23/11/2018 23/11/2018 Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των Ιερέων, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, ωστόσο σε συμπληρωματική ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα παραμείνουν στο δημόσιο απέφυγε να δώσει διευκρινήσεις. «Να δηλώσουμε κατηγορηματικά την...
23 Νοεμβρίου, 2018 - 14:58
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2018 - 15:29

Γαβρόγλου: Καμία αλλαγή στο μισθολογικό του Ιερού Κλήρου

Διαδώστε:
Γαβρόγλου: Καμία αλλαγή στο μισθολογικό του Ιερού Κλήρου

Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των Ιερέων, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, ωστόσο σε συμπληρωματική ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα παραμείνουν στο δημόσιο απέφυγε να δώσει διευκρινήσεις.

«Να δηλώσουμε κατηγορηματικά την πρόθεση όπως αυτή αποτυπώθηκε από την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας και τη δική μας κυβερνητική επιμονή για τη συνέχιση του διαλόγου. Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται πράγματα, συζητιώνται και γίνονται συνθέσεις. Σήμερα λοιπόν είναι μια συνάντηση όπου συνεχίζεται ο διάλογος. Πληροφορήθηκα από τον Μακαριώτατο ότι στην επόμενη συνάντηση τον Δεκέμβριο θα υπάρξει μια επιτροπή με την οποία θα συνεργαστούμε πολύ συστηματικά».

«Το έχω ξαναπεί εκφράζοντας την κυβερνητική απόφαση όχι απλά βούληση ότι θα κατοχυρωθούν με απόλυτο και διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο και η μισθοδοσία των ιερέων και τα συνταξιοδοτικά των ιερέων και τα θέματα περίθαλψης. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων»

Ερωτηθείς αν θα παραμείνουν οι Ιερείς στο δημόσιο, απάντησε: «Όπως έχουμε ξαναπει περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου. Θα σας παρακαλούσα να μείνουμε σε αυτές τις δηλώσεις και να ολοκληρώνουμε σταδιακά τα βήματα και τα στάδια και θα ενημερώνουμε».

Ο κ. Γαβρόγλου γνωστοποίησε ότι την Κυριακή θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης. «Θα δω όποιον Μητροπολίτη ζητήσει, θα επιδιώξω και συγκεκριμένες συναντήσεις με μητροπολίτες των Δωδεκανήσων προφανέστατα θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μέσα από όλα αυτά θα γίνουν οι αναγκαίες και σίγουρα δημιουργικές και προωθητικές συνθέσεις» είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω πρέπει να συζητάμε τα θέματα όταν ωριμάζουν και όταν έχουμε κάτι επί της ουσίας και έγκυρα να πούμε».

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου  είπε: «Η αίσθησή μας και η βούλησή μας είναι να υπάρχει η δυναμική που θέλουμε να υπάρχει και από πλευράς της Εκκλησίας και από δικής μας πλευράς, δηλαδή περιμένουμε την επιτροπή ετοιμαζόμαστε όλοι θα δούμε τις λεπτομέρειες και αυτό θα καθορίσει το επόμενο βήμα. Ούτε βιασύνες άχρηστες, ούτε και παραπομπή στις καλένδες που θα είναι κάτι απαράδεκτο για μια τόσο ιστορική συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Δεν έχω πολλά να πω. Λίγα και καλά. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μας έδωσε μια εντολή, να συνεχίσουμε το διάλογο. Να συγκροτήσουμε επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή δεν θα είναι μια Επιτροπή επιφανειακή, θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν και ιερείς και τεχνοκράτες και αρχιερείς» είπε και πρόσθεσε:  «Αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι. Και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση. Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα πάει προς την κυβέρνηση» τόνισε και πρόσθεσε ότι αφού η κυβέρνηση καταθέσει τη δική της πρόταση «θα αποφασίσουμε από κοινού αν θα προχωρήσουμε, αν θα το βελτιώσουμε πάλι, ή αν θα το απορρίψουμε. Πιο απλά από αυτό δεν μπορεί κανείς να πει» κατέληξε

«Είναι δυνατό ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο σώμα να έχουν όλοι μια σύμπτωση απόψεων και αποκλείετε  εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή παράπονα ή άλλες σκέψεις» είπε αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί .

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι θα αμφισβητηθεί στην Ιεραρχία είπε: «Δεν θα θελα να το απαντήσω εγώ. Πιστεύω στο έργο μου και αυτό μου δίνει περισσότερο δύναμη σήμερα».

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων