16/01/2019 16/01/2019 Η περιοχή «Κάστρο» από την Παναγίτσα του Πύργου μέχρι τον Μύλο, η οποία το καλοκαίρι κατακλύζεται από επισκέπτες, καθώς πρόκειται για το αρχαιότερο τμήμα της πόλης της Σκοπέλου και αποτελεί τουριστική διαδρομή, καθώς φιλοξενεί σημαντικά μνημεία (ερείπια της αρχαίας Ακροπόλεως μετά τη μεσαιωνική οχύρωση και 5 ιστορικές εκκλησίες με σπουδαίες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα τέμπλα) και...
16 Ιανουαρίου, 2019 - 9:25

Κινδυνεύει ο Άγιος Νικόλαος Σκοπέλου

Διαδώστε:
Κινδυνεύει ο Άγιος Νικόλαος Σκοπέλου

Η περιοχή «Κάστρο» από την Παναγίτσα του Πύργου μέχρι τον Μύλο, η οποία το καλοκαίρι κατακλύζεται από επισκέπτες, καθώς πρόκειται για το αρχαιότερο τμήμα της πόλης της Σκοπέλου και αποτελεί τουριστική διαδρομή, καθώς φιλοξενεί σημαντικά μνημεία (ερείπια της αρχαίας Ακροπόλεως μετά τη μεσαιωνική οχύρωση και 5 ιστορικές εκκλησίες με σπουδαίες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα τέμπλα) και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, κινδυνεύει να βρεθεί στη θάλασσα.

Το φαινόμενο έχει προκαλέσει ρωγμές στο κατάστρωμα, κατά μήκος όλου του δρόμου. Σύμφωνα με το sporades.blogspot.com, οι μετακινήσεις βράχων έχουν προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα μνημεία.

Την περασμένη Κυριακή, μία ακόμα μεγάλη κατολίσθηση αποτέλεσε προειδοποίηση για τους κατοίκους, οι οποίοι διαμηνύουν πως αν δεν υπάρξουν μέτρα, μεγάλα τμήματα του Κάστρου θα καταρρεύσουν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε μία από τις πλέον επισκέψιμες τοποθεσίες του νησιού.

Στο σημείο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Σκοπέλου, ο οποίος δήλωσε ότι «έχουμε στείλει επιστολές στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις οποίες τονίζουμε ότι η περιοχή, με υπουργική απόφαση, έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, διότι εκεί υπάρχουν μεταβυζαντινά μνημεία».

Ο Αγιος Νικόλαος είναι μία μικρή μικρή μονόκλιτη βασιλική με τρούλο. Είναι χτισμένη στη θέση παλαιότερου ναού από τον οποίο έχει διατηρήσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Υπάρχουν εικόνες  του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων