04/12/2018 04/12/2018 Σύμφωνα με αποκλειστικές Πληροφορίες του Διεθνούς Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων  Ορθοδοξία, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, δήλωσαν ότι “έπεσαν οι τόνοι μετά την συνάντηση με τους κληρικούς. Φάνηκε να μην είχαν καταλάβει αρκετά σημεία από την προωθούμενη συμφωνία”. Στο μεταξύ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΙΣΚΕ, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, μιλώντας αποκλειστικά με συνεργάτη του Πρακτορείου μας, δήλωσε,...
04 Δεκεμβρίου, 2018 - 12:14
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2018 - 17:20

Υπ. Παιδείας: Πέφτουν οι τόνοι μετά τη συνάντηση με τους Κληρικούς. Τι δηλώνει ο ΙΣΚΕ. -ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Διαδώστε:
Υπ. Παιδείας: Πέφτουν οι τόνοι μετά τη συνάντηση με τους Κληρικούς. Τι δηλώνει ο ΙΣΚΕ. -ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σύμφωνα με αποκλειστικές Πληροφορίες του Διεθνούς Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων  Ορθοδοξία, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, δήλωσαν ότι “έπεσαν οι τόνοι μετά την συνάντηση με τους κληρικούς. Φάνηκε να μην είχαν καταλάβει αρκετά σημεία από την προωθούμενη συμφωνία”.

Στο μεταξύ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΙΣΚΕ, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, μιλώντας αποκλειστικά με συνεργάτη του Πρακτορείου μας, δήλωσε, ότι: “Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα. Ο Υπουργός, κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε ότι δε θα γίνει καμία μονομερής ενέργεια εκ μέρους της Πολιτείας στο θέμα της μισθοδοσίας του ιερού κλήρου”.

Οι επίσημες πηγές του Υπουργείου, αναφερόμενες στην συνάντηση που είχε το πρωί ο υπουργός Παιδείας με αντιπροσωπεία του ΙΣΚΕ και Κληρικούς της Κρήτης και τους νομικούς του συμβούλους, τόνισαν ότι ο κ. Γαβρόγλου έδωσε στους Κληρικούς διευκρινήσεις σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές τις οποίες “φάνηκε ότι δεν γνώριζαν”. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα κι ότι ο τρόπος πληρωμής τους θα γίνεται μέσω του κράτους. Αναφέρουν επίσης, ότι οι τόνοι έπεσαν.

“Οι κληρικοί προσήλθαν στο υπουργείο με τους δικηγόρους τους. Δόθηκαν από το υπουργείο αρκετές διευκρινήσεις. Φάνηκαν σα να άκουγαν για πρώτη φορά πολλά από όσα τους είπαμε. Στην πορεία της συζήτησης κατανόησαν ότι δεν θα χάσουν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα από την προωθούμενη συμφωνία. Ζήτησαν γραπτά τα όσα ειπώθηκαν και τις εξηγήσεις αυτές και ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 21 Δεκεμβρίου”, όπως μας δήλωσε αναλυτικά στο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Στην ειδική επιτροπή διαλόγου, που έχει ήδη εξαγγελθεί μετά την υπογραφή της πρόθεσης συμφωνίας από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τςον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, αναμένεται να μεταφερθεί πλέον η συζήτηση σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου με εκκλησιαστικούς παράγοντες.

 

Το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές, έχει μεταφερθεί στη Βουλή, τόσο στη Διάσκεψη των Προέδρων όσο και στην ειδική επιτροπή αναθεώρησης του συντάγματος. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης απάντησε αρνητικά στην πρόταση της της της ΔΗΣΥ, Φώφης Γεννηματά για σύσταση Ειδική κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την προωθούμενη συμφωνία, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Η θέση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο δια στόματος του Γραμματέα της Κ.Ο., Β. Κεγκέρογλου έκανε λόγο για “κυβερνητικές σκοπιμότητες”, “μονομερείς χειρισμούς” και “καθεστωτική αντίληψη”.

Την ίδια ώρα προβληματισμός εξακολουθεί να επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ Χρυσόστομος, σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα της Πρέβεζας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε τροποποίηση του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών.  «Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην τροποποιηθεί το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών διότι με τα σημερινά δεδομένα δεν παρέχεται καμία ασφάλεια. Είναι αόριστες υποσχέσεις. Όταν και να υπάρξουν συγκεκριμένες θέσεις θα μιλήσουμε επ᾽ αυτών. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε πως θα προχωρήσουν οι συζητήσεις” τόνισε

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος  μιλώντας στο ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στην κλονισμένη του εμπιστοσύνη στους πολιτικούς τονίζοντας ότι υπάρχουν κι έντιμοι άνθρωποι στην πολιτική παρόλα αυτά «η Εκκλησία εμποδίζεται να αναπτυχθεί.»

«Το μισθολογικό θέμα δεν το αγγίζουμε καθόλου. Μένει ως έχει. Πως θα προχωρήσουν; Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης λέει όχι; Όταν η Εκκλησίας της Κρήτης λέει όχι; Όταν η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος λέει όχι; Θα είναι μεγάλο λάθος».

Κάνοντας λόγο και για τον Αρχιεπίσκοπο ξεκαθάρισε:

»Δεν μπορώ να πω ότι παρασύρθηκε διότι είναι εμπειρότατος ο Μακαριώτατος, έχει σύνεση και έχει μελετήσει όλα τα θέματα αυτά από χρόνια πολλά, από τότε που ήταν Θηβών και Λεβαδείας. Οι πολιτικοί καμιά φορά βρίσκουν αθώους και απλούς ανθρώπους και τους παγιδεύουν. Δεν είπα ότι ο Μακαριώτατος παγιδεύθηκε, άλλωστε συμφώνησε με την πλειοψηφία της Ιεραρχίας και μπορεί καταβάθος να εμφανίστηκε, να αναγκάστηκε, να κάνει την δήλωση αυτή, αλλά ικανοποιήθηκε όταν η Ιεραρχία έλαβε τέτοια απόφαση» δήλωσε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία θα τοποθετηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ενώ θα εκλεγούν και τα μέλη τα οποία θα συμμετάσχουν στην ειδική μεικτή επιτροπή διαλόγου, την δημιουργία της οποίας έχουν ήδη αποφασίσει το Μέγαρο Μαξίμου και  η Εκκλησία. Σημειώνεται ότι η εξαγγελθείσα ημερομηνία για τη σύγκλιση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι για τις 11-13 Δεκεμβρίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων