08/01/2019 08/01/2019 Το επίκαιρο θέμα αναδεικνύει η διαδικτυακή εφημερίδα PONTOSNEWS.GR, και, όπως αναφέρει, σχεδόν 55 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναπαλαίωσης και έξι χρόνια μετά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, το μνημείο που δεσπόζει στη δυτική είσοδο της άλλοτε πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, αναμένεται να γίνει πιο… μουσουλμανική. Μπορεί...
08 Ιανουαρίου, 2019 - 21:16

Αγία Σοφία Τραπεζούντας: Κρύβουν τις αγιογραφίες για να γίνει τζαμί

Διαδώστε:
Αγία Σοφία Τραπεζούντας: Κρύβουν τις αγιογραφίες για να γίνει τζαμί

Το επίκαιρο θέμα αναδεικνύει η διαδικτυακή εφημερίδα PONTOSNEWS.GR, και, όπως αναφέρει, σχεδόν 55 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναπαλαίωσης και έξι χρόνια μετά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, το μνημείο που δεσπόζει στη δυτική είσοδο της άλλοτε πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, αναμένεται να γίνει πιο… μουσουλμανική.

Μπορεί τον Απρίλιο του 2018 το δικαστήριο της Αμισού να ακύρωσε τα σχέδια που είχε εγκρίνει η Επιτροπή Προστασίας Μνημείων για την οριστική μετατροπή του ιστορικού μνημείου της Ορθοδοξίας σε τζαμί, ωστόσο, μόλις ολοκληρωθεί η φάση αναπαλαίωσης που είναι σε εξέλιξη, οι μουσουλμάνοι θα μπορούν να προσεύχονται κανονικά.

Η ανάδειξη των αγιογραφιών έγινε μετά από σκληρή δουλειά της ομάδας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μεταξύ 1958 και 1964, κατά την πρώτη αναστήλωση του μνημείου.

Ανταπόκριση της εφημερίδας Sabah από την Τραπεζούντα αναφέρει ότι προκειμένου να μην ενοχλούνται οι πιστοί, οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας θα καλυφθούν με ειδικές πλάκες και με κουρτίνες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων