05/12/2018 05/12/2018 Για τις 21 Δεκεμβρίου ανανέωσαν το ραντεβού τους ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου με την αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς συνόδου, η οποία αναμένεται να εκλέξει τα μέλη που θα μετέχουν στην επιτροπή διαλόγου με την κυβέρνηση. Την ίδια...
05 Δεκεμβρίου, 2018 - 8:21
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2018 - 12:52

Ανανεώνουν το ραντεβού τους Πολιτεία και Εκκλησία

Διαδώστε:
Ανανεώνουν το ραντεβού τους Πολιτεία και Εκκλησία

Για τις 21 Δεκεμβρίου ανανέωσαν το ραντεβού τους ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου με την αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς συνόδου, η οποία αναμένεται να εκλέξει τα μέλη που θα μετέχουν στην επιτροπή διαλόγου με την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται στη ειδική επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί της συνταγματικής αναθεώρησης. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, κι όπως διεφάνη και από τις επαφές που είχε ο κ. Γαβρόγλου στόχος είναι τις επόμενες ημέρες να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, διαβεβαιώνοντας την Εκκλησία ότι δεν θα θιγούν τα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των Κληρικών.

Αυτό διαβεβαίωναν και κύκλοι του υπουργείου Παιδείας στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία, υπογραμμίζοντας ότι «έπεσαν οι τόνοι μετά την συνάντηση με τους κληρικούς. Φάνηκε να μην είχαν καταλάβει αρκετά σημεία από την προωθούμενη συμφωνία».

Στο μεταξύ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΙΣΚΕ, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, μιλώντας αποκλειστικά με συνεργάτη του Πρακτορείου μας, δήλωσε, ότι: «Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα. Ο Υπουργός, κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε ότι δε θα γίνει καμία μονομερής ενέργεια εκ μέρους της Πολιτείας στο θέμα της μισθοδοσίας του ιερού κλήρου».

Ο ΙΣΚΕ πάντως έχει ζητήσει εγγράφως τα όσα συζητήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας, και επιφυλάχθηκαν να τα συζητήσουν στην επόμενη συνάντηση στις 21 του μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδας, είναι προγραμματισμένη να συνέλθει στις 11-13 Δεκεμβρίου, άρα υπάρχει περιθώριο μίας εβδομάδας προκειμένου να καταλήξουν σε ένα νέο κείμενο, που θα βασιστεί στα όσα διευκρινίστηκαν στις συζητήσεις.

Αλλά και οι εκπρόσωποι των Κληρικών της Κρήτης που παραβρέθηκαν στην συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου αναμένεται να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα της συζήτησης και να καθορίσουν τη στάση τους. Ανάλογη είναι και η θέση των Κληρικών των Δωδεκανήσων. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι Μητροπόλεις που ανήκουν στον Οικουμενικό Θρόνο αναμένουν και την επίσημη θέση του Φαναρίου επί του θέματος και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων