25/09/2018 25/09/2018 Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ιερούργησε στον Ιερό ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας ή Ρεϊσδεριανής, την οποία οι πρόσφυγες Μικρασιάτες έφεραν από το Ρεϊσδερέ πριν από 96 χρόνια στην Ιεράπετρα. Με πρωτοβουλία του δραστήριου Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, που...
25 Σεπτεμβρίου, 2018 - 9:02

Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής στην Ιεράπετρα

Διαδώστε:
Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής στην Ιεράπετρα

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ιερούργησε στον Ιερό ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας ή Ρεϊσδεριανής, την οποία οι πρόσφυγες Μικρασιάτες έφεραν από το Ρεϊσδερέ πριν από 96 χρόνια στην Ιεράπετρα. Με πρωτοβουλία του δραστήριου Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, που ιδρύθηκε το 1992, κάθε χρόνο τελείται στον παραπάνω ναό, σημείο αναφοράς και σύμβολο ιερό, μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο, ενώ ομιλητής της ημέρας ήταν ο διακεκριμένος Φιλόλογος και πρ. Λυκειάρχης κ. Εμμ. Κουρμουλάκης, ο οποίος με λόγο μεστό και ζωντανό μίλησε υπέροχα με θέμα: «Μικρασιατικός Ελληνισμός: από την ακμή στην προσφυγιά».

Στην ομιλία του, ο κ. Κουρμουλάκης αναφέρθηκε στην παρουσία των Ελλήνων στη Μικρα Ασία και την Ανατολή πριν το 1922, στο χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην καταστροφή της Σμύρνης, στους Πρόσφυγες και δη στους Πρόσφυγες της Ιεράπετρας, καταλήγοντας: «Καιρός λοιπόν να στοχαστούμε τη μετάλλαξη της Μεγάλης Ιδέας του Έθνους μας από το εδαφικό μεγάλωμα στην πολιτισμική μεγαλουργία. Στην ιδέα Μικρά Ασία, την άυλη, την άφθαρτη, την ουτοπική, την πνευματική Μικρά Ασία. Είναι αυτή που κυλάει μέσα μας και μας μεταδίδει ζωή, παλμό, δύναμη. Που τροφοδοτεί το σήμερα και το αύριό μας. Αυτήν την πατρίδα κανείς δε μπορεί να μας την πάρει. Σημασία έχει να μπορούμε να είμαστε άνθρωποι που επέζησαν της γενοκτονίας της μνήμης και να αξιοποιούμε τη μνήμη του πόνου μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον βλέποντας τους πρόσφυγές μας ως αυτό που πραγματικά ήταν: σύμβολα του αγωνιζόμενου Έλληνα, του αγωνιζόμενου ανθρώπου. Και ως τέτοιοι αποκτούν δραματικά έντονη επικαιρότητα στη σημερινή δοκιμασία της χώρας μας. Σε κάθε πράξη μας, σε κάθε δράση αυτογνωσίας, αυτοσυνειδησίας και αυτοπροσδιορισμού ως συμβουλή αυτοάμυνας και αυτοσυντήρησης μας ψιθυρίζει ο εθνικός μας ποιητής: ‘Χαρές και πλούτη να χαθούν και τα βασίλεια κι όλα, τίποτε δεν είναι αν στητή μένει η ψυχή κι ολόρθη’».

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας κ. Ευτυχία Μαρινάκη, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αργ. Πανταζής και Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο πρ. Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο Ομότ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών συντοπίτης κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και πλήθος πιστών, πολλοί εκ των οποίων απόγονοι των πρώτων Μικρασιατών προσφύγων. Στη συνέχεια ο Σύλλογος δεξιώθηκε τους προσκυνητές στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Ενορίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων