04/01/2019 04/01/2019 Με τον Παναγιώτατο  Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να εξακολουθεί να λειτουργεί ως ήρεμη δύναμη και τον πόλεμο των εντυπώσεων να συνεχίζεται, φθάνει αύριο στο Φανάρι η αποστολή από την Ουκρανία προκειμένου να λάβει τον Τόμο της αυτοκεφαλίας, που θα χορηγήσει στην Ουκρανική Εκκλησία την ανεξαρτησία της από τη Ρωσική Εκκλησία. Οι εκ διαμέτρου αντίθετοι χειρισμοί...
04 Ιανουαρίου, 2019 - 9:36
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2019 - 9:56

Αύριο στο Φανάρι η ουκρανική αποστολή για την Αυτοκεφαλία- Οι τελευταίες αντιδράσεις

Διαδώστε:
Αύριο στο Φανάρι η ουκρανική αποστολή για την Αυτοκεφαλία- Οι τελευταίες αντιδράσεις

Με τον Παναγιώτατο  Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να εξακολουθεί να λειτουργεί ως ήρεμη δύναμη και τον πόλεμο των εντυπώσεων να συνεχίζεται, φθάνει αύριο στο Φανάρι η αποστολή από την Ουκρανία προκειμένου να λάβει τον Τόμο της αυτοκεφαλίας, που θα χορηγήσει στην Ουκρανική Εκκλησία την ανεξαρτησία της από τη Ρωσική Εκκλησία.

Οι εκ διαμέτρου αντίθετοι χειρισμοί από τους Προκαθημένους των δυο Εκκλησιών, της Μητρός Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Μόσχας είναι εμφανείς, όπως γεγονός είναι και ότι το αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή Τόμου Αυτοκεφαλίας στις τοπικές ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες  το έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Έτσι και τώρα η Μητέρα Εκκλησία ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποκαταστήσει την ενότητα των Ορθοδόξων πιστών της Ουκρανίας, με στόχο να δοθεί αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία, α ναγνωρίζοντας την υψηλή ευθύνη της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, η οποία δεν παύει ποτέ και δεν συμβιβάζεται με παράνομες και μη κανονικές καταστάσεις που συγκλόνισαν τη φυσική λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων χρόνων.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Α. Μακαριώτης Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος αναμένεται στο Φανάρι το Σάββατο. Μαζί του θα είναι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πιοτρ Ποροσένκο και πολυμελής αποστολή Ιεραρχών και Πολιτικών της χώρας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, ο νεοεκλεγής Προκαθήμενος της ουκρανικής εκκλησίας θα συλλειτουργήσει με τον μετά της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικοῦ Πατριάρχου, και εκατέρωθεν Ιεραρχών, ενώ μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης θα «εγχειρίσει επισήμως την περγαμηνή απόδοσης της αυτοκεφαλίας.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, Επικεφαλής του Τμήματος των Σχέσεων Εκκλησίας και Κοινωνίας, σύμφωνα με την οποία τα τελωνεία στην Ουκρανία κατέσχεσαν αντίγραφα του μηνύματος του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου, που επρόκειτο να διαβαστούν στις ουκρανικές εκκλησίες την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τον εορτασμό των Χριστουγέννων με το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ο κ. Λεγκόιντα πρόσθεσε, ότι ως εκ τούτου το πατριαρχικό μήνυμα θα πρέπει πλέον να διαβαστεί από «οθόνη smartphone».

Ουκρανικά μέσα πάντως, σχολιάζοντας το μήνυμα του εκπροσώπου της ρωσικής εκκλησίας αναφέρουν ότι, η εν λόγω ανακοίνωση προκαλεί εντύπωση καθώς τα μηνύματα των Προκαθημένων δεν στέλνονται πλέον ταχυδρομικώς αλλά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων