28/12/2018 28/12/2018 Εμπνεόμενοι από τα λόγια του Ευαγγελίου «ἠσθένησα καί ἐπεσκέψασθέ με» (Ματθ. 25.36) και από τις αρχές της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης, όραμα της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών είναι κανένας συνάνθρωπός μας να μην αντιμετωπίζει μόνος του την ασθένεια, καθώς ο καθένας έχει δικαίωμα στην παρουσία ενός ανθρώπου δίπλα του να τον υποστηρίζει,...
28 Δεκεμβρίου, 2018 - 8:20

Διακονία Ασθενών: “Κανείς ασθενής μόνος του”

Διαδώστε:
Διακονία Ασθενών: “Κανείς ασθενής μόνος του”

Εμπνεόμενοι από τα λόγια του Ευαγγελίου «ἠσθένησα καί ἐπεσκέψασθέ με» (Ματθ. 25.36) και από τις αρχές της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης, όραμα της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών είναι κανένας συνάνθρωπός μας να μην αντιμετωπίζει μόνος του την ασθένεια, καθώς ο καθένας έχει δικαίωμα στην παρουσία ενός ανθρώπου δίπλα του να τον υποστηρίζει, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, τη θρησκεία, ή άλλο διαχωρισμό.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στόχος είναι η Εθελοντική Διακονία Ασθενών να αποτελέσει φάρο ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας στο πνεύμα και τις αρχές του εθελοντισμού και στη φροντίδα των μοναχικών ή εγκαταλελειμμένων συνανθρώπων μας.

Η ιστορία

Συναισθανόμενος την ανάγκη του μοναχικού ασθενή στο νοσοκομείο, ο π.Βασίλειος Κοντογιάννης εφημέριος του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών, ξεκίνησε με κυρίες από την εκκλησία να επισκέπτεται ανθρώπους που δεν είχαν κάποιον δικό τους δίπλα τους, συστήνοντας άτυπο δίκτυο εθελοντών με την επωνυμία Εθελοντική Διακονία Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Ε.Δ.Α.Ν.Ι.).

Το 2003, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των νοσηλευομένων διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Συμπαράσταση αγάπης στο νοσηλευόμενο αδελφό μας», στα πλαίσια της οποία προσεκλήθησαν οι παριστάμενοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ε.Δ.Α.Ν.Ι.

Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, επί μία τετραετία εξελισσόταν – αναπτυσσόταν με την άτυπη οικονομική συνεισφορά, την πολύτιμη γνώση και την επιστημονική εμπειρία εθελοντών συνεργατών.

Τον Μάιο του 2007 επιδιώκοντας τη νομότυπη οικονομική υποστήριξη της Ε.Δ.Α.Ν.Ι. συγκροτήθηκε Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών», του οποίου το καταστατικό επικυρώθηκε με την υπ΄ αριθμ. 26825/16-5-2007 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Εκπαίδευση

Με στόχο τη διαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση των εθελοντών της, η Εθελοντική Διακονία Ασθενών, πραγματοποίησε το διήμερο 10 και 12 Δεκεμβρίου, εκπαιδευτικό σεμινάριο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ήταν η αφορμή για να πραγματοποιηθεί αυτό το σεμινάριο, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι εθελοντές ενημερώθηκαν για τις αιτίες πρόκλησης και εξάπλωσης της φωτιάς, τη λήψη μέτρων πρόληψης, αλλά κυρίως για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με ένα περιστατικό πυρκαγιάς.

Διαρκής μέριμνά μας είναι οι εθελοντές μας να έχουν τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να μπορούν να προσφέρουν με ποιότητα και ασφάλεια, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους επωφελούμενους μοναχικούς ενήλικες ασθενείς και εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων