20/12/2018 20/12/2018 Για μετά τις γιορτές μεταφέρεται από ό, τι όλα δείχνουν το ζήτημα των προωθούμενων συνταγματικών αλλαγών. Η κυβέρνηση μελετά το σχέδιο νόμου κυρίως σε ό,τι αφορά το μισθολογικό και το ασφαλιστικό των Ιερέων. Χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την πρώτη συνεδρίαση τέθηκαν τα όρια και τα πλαίσια σύμφωνα με...
20 Δεκεμβρίου, 2018 - 9:10

Εν αναμονή του κυβερνητικού σχεδίου η Εκκλησία- Οι κινήσεις του Μαξίμου και οι Κληρικοί της Κρήτης

Διαδώστε:
Εν αναμονή του κυβερνητικού σχεδίου η Εκκλησία- Οι κινήσεις του Μαξίμου και οι Κληρικοί της Κρήτης

Για μετά τις γιορτές μεταφέρεται από ό, τι όλα δείχνουν το ζήτημα των προωθούμενων συνταγματικών αλλαγών. Η κυβέρνηση μελετά το σχέδιο νόμου κυρίως σε ό,τι αφορά το μισθολογικό και το ασφαλιστικό των Ιερέων.

Χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την πρώτη συνεδρίαση τέθηκαν τα όρια και τα πλαίσια σύμφωνα με τα οποία θα εργασθεί η Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία αντικείμενο της αποστολής της, είναι μόνο η επεξεργασία και εισήγησή της προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας επί του επικειμένου Σχεδίου Νόμου.

Όπως αναφέρθηκε στο ανακοινωθέν,  η Επιτροπή αναμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση το Σχέδιο Νόμου, και εν συνεχεία θα τοποθετηθεί επ’ αυτού, ενώ έχει προγραμματίσει την επόμενη συνεδρίασή της για μετά τις Εορτές.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, το Μαξίμου διαμηνύει ότι στόχος του είναι να συνεχίσει τη διάλογο με την Εκκλησία, αν και επαναλαμβάνει ότι θα προχωρήσει με τη συμφωνία.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο υπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, στο πλαίσιο επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως ο υπουργός Παιδείας  Κώστας Γαβρόγλου είχε τονίσει ότι  παραμονή των κληρικών στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο προτίθεται να εξασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματά τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικά με την μισθοδοσία των κληρικών, καταρτίζεται σχέδιο νόμου, που προβλέπει τη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού που θα χρηματοδοτείται από το ∆ηµόσιο και η διαχείρισή του δεν περνάει από τους Μητροπολίτες.  Και αυτό το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένεται να τεθεί στην ειδική επιτροπή διαλόγου που έχει συγκροτήσει η Εκκλησία για να το αξιολογήσει.

Καταλύτης οι Κληρικοί της Κρήτης

Την ίδια ώρα, οι Κληρικοί της Κρήτης μεταβαίνουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για εκ νέου συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Οι Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή της στις προωθούμενες αλλαγές, τονίζοντας ότι τάσσεται στο πλευρό του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

Οι  Κληρικοί τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και αυτοί που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρούν “κόκκινες γραμμές” τόσο τις αλλαγές τους στο μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, όσο και αυτές που αφορούν στο ουδετερόθρησκο του κράτους.

Φωτογραφία Αρχείου: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων