01/10/2018 01/10/2018 H Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος γιόρτασε την επέτειο 1000 χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία ιδρύθηκε το 1018, από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄ τον Βουλγαροκτόνο. Ο κυρίως εορτασμός των 1000 χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, έλαβε χώρα στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην Σταυροπηγιακή μονή του Αγίου Ιωάννου...
01 Οκτωβρίου, 2018 - 10:50

Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος τιμά την επέτειο 1000 χρόνων από την ίδρυσή της

Διαδώστε:
Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος τιμά την επέτειο 1000 χρόνων από την ίδρυσή της

H Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος γιόρτασε την επέτειο 1000 χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία ιδρύθηκε το 1018, από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄ τον Βουλγαροκτόνο.

Ο κυρίως εορτασμός των 1000 χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, έλαβε χώρα στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018, στην Σταυροπηγιακή μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην Νιζέπολη, Μπίτολα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων κ. Ιωάννου, συλλειτουργούντων των Αρχιερέων, Μητροπολίτου Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου (Σερβική Εκκλησία), Αρχιεπισκόπου Λούμπλιν και Τσέλμ κ.΄Αβελ, (Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας), Επισκόπου Σούμπερκ κ. Ησαΐα, (Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας), των Επισκόπων, Βράνιας κ. Παχωμίου, Ράσκα και Πριζρένης κ. Θεοδοσίου, Κρούσεβατς κ. Δαβίδ, Μοχακίου κ. Ησυχίου, Διοκλείας κ. Μεθοδίου (Σερβική Εκκλησία), των Επισκόπων Πόλογκ-Κουμάνοβο και Τοποτηρητή Δέμπαρ-Κίτσεβο κ. Ιωακείμ, Μπρεγαλίτσης και Τοποτηρητή Μπίτολα κ. Μάρκου, Στοβίων και Τοποτηρητή Σρώμνιτσας κ. Δαβίδ (Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος), του πρωτοπρεσβύτερου Σπυρίδωνος, αντιπροσώπους του Αρχιεπισκόπου Τυράννων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου (Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας), και πολλούς ιερείς από διάφορες τοπικές εκκλησίες.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εμπλουτίστηκε με ψαλμωδία φημισμένων πρωτοψαλτών από την Σερβία, την Ελλάδα και την Βουλγαρία, τον πρωτοψάλτη Νικόλαο Popmihajlov με την χορωδία «Mojsije Petrovic» (Βελιγράδι), τον άρχοντα πρωτοψάλτη Γρηγόριο Παπαεμμανουήλ με την χορωδία «Οι Δομέστικοι» (Δράμα), και τον πρωτοψάλτη Νικόλαο Αντώνοβ (Σόφια).

Παρόν ήταν και ο εκπρόσωπος του γραφείου διαθρησκευτικών σχέσεων της Κυβερνήσεως της Σερβίας, κ. Marko Nikolic.

Η καθολική αυτή Μυσταγωγία, αναμφίβολα είναι ο πιο όμορφος τρόπος να εορταστεί μια τέτοια μεγάλη επέτειος. Προηγήθηκε εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Λούμπλιν και Τσέλμ κ.΄Αβελ, με την παρουσία συνπροσευχομένων Αρχιερέων. Στον όρθρο προεξάρχον ήταν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος.

Μετά την Θεία Λειτουργία παρατέθηκε κέρασμα για όλο τον λαό και μετά ακολούθησε επίσημο πρόγραμμα. Την εκδήλωση άνοιξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης με μια εμπνευσμένη ομιλία.

“Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ενότητα της Εκκλησίας, στη πίστη, στα δόγματα, και στην κανονική τάξη. Το σχίσμα είναι πρόβλημα ολόκληρης της Εκκλησίας, δεν είναι μόνο πρόβλημα για εκείνους που έχουν χωριστεί, είναι επίσης ένα πρόβλημα για εκείνους από τους οποίους έχουν χωριστεί. Ως εκ τούτου, είναι κατανοητή η φροντίδα της πρωτόθρονης Εκκλησίας για την θεραπεία όλων των σχισμάτων που υπάρχουν στην Ορθοδοξία, αλλά κανείς δεν μπορεί να δικαιολογεί τη θεραπεία ενός σχίσματος με δημιουργία ενός άλλου σχίσματος. Επομένως, πρέπει να συγκληθεί μια νέα Αγία και Μεγάλη Σύνοδος για να διορθωθούν οι ατέλειες της προηγούμενης”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατς κ. Ιωάννης.

Ακολούθησε η διάλεξη της καθηγήτριας κας. Αγγελικής Δελικάρη.

Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε εκκλησιαστική υμνογραφία από των προαναφερθέντων χορωδιών καθώς και παραδοσιακή μουσική από τα μέλη της ορχήστρας «Pece Atanasoski» με γυναικεία φωνητική ομάδα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων