21/11/2018 21/11/2018 Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συμφωνία, ακόμα κι “αν δεν υπάρξει συμφωνία” γνωστοποιεί για μία ακόμα φορά ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  κύκλος των συζητήσεων  πρέπει να ολοκληρωθεί «πολύ άμεσα», ενώ αν δεν προκύψουν συμφωνίες, κάποιος πρέπει να πάρει «την ευθύνη της επόμενης ημέρας» και...
21 Νοεμβρίου, 2018 - 11:40
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2018 - 12:24

Κ. Γαβρόγλου: Θα προχωρήσουμε και χωρίς συμφωνία (ηχητικό)

Διαδώστε:
Κ. Γαβρόγλου: Θα προχωρήσουμε και χωρίς συμφωνία (ηχητικό)

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συμφωνία, ακόμα κι “αν δεν υπάρξει συμφωνία” γνωστοποιεί για μία ακόμα φορά ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  κύκλος των συζητήσεων  πρέπει να ολοκληρωθεί «πολύ άμεσα», ενώ αν δεν προκύψουν συμφωνίες, κάποιος πρέπει να πάρει «την ευθύνη της επόμενης ημέρας» και αυτός είναι η κυβέρνηση.

Για την έναρξη επαφών σε σχέση με την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «μετά από εντολή του πρωθυπουργού, θα κάνω έναν κύκλο συζητήσεων, για να διευκρινιστούν ένα σύνολο ζητημάτων που ενδεχομένως δεν έχουν γίνει κατανοητά, αλλά και για να καταλάβουμε το βάθος και τον χαρακτήρα των αντιδράσεων» για μία «ιστορική συμφωνία» που «αλλάζει μία ιστορική πραγματικότητα, κατά την γνώμη μας και προς όφελος της Πολιτείας και του κράτους. Αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε, να το κατανοήσει η ελληνική κοινωνία … Είναι μία συμφωνία που έχει ευρύτατη αποδοχή».

Σε αυτήν την προσπάθεια, ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, «μπλέκονται μία σειρά ζητημάτων, άλλα καλοπροαίρετα, άλλα κακοπροαίρετα, άλλα θέλουν να κομματικοποιήσουν την όλη υπόθεση. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, αλλά να εξαντλήσουμε τον διάλογο και να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Πολύ άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των συζητήσεων, με τον αρχιεπίσκοπο, την Εκκλησία της Κρήτης, με τον οικουμενικό πατριάρχη, με διάφορους μητροπολίτες αν θέλουν. Θα διευκρινίσουμε, θα ακούσουμε και θα επανέλθουμε».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου έδειξε και «τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουμε να γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις, την μη σύγκρουση και τον διάλογο», αλλά προσέθεσε ότι «εάν εξαντληθεί ο διάλογος και δεν προκύψουν συμφωνίες, τότε είναι προφανές ότι κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη της επόμενης ημέρας. Αυτός ο κάποιος είναι η κυβέρνηση, δεν το αμφισβητεί κανείς, έτσι είναι το πολίτευμα».

Ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε επίσης ότι «το πολύ θετικό είναι η ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας, ότι συνεχίζουν τη συζήτηση, είναι κάτι που δεν τονίζεται επαρκώς».

Ειδικά για το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «πρέπει να διευκρινιστεί … εσάς δεν σας κάνει εντύπωση ότι μέχρι τώρα πολλοί ιεράρχες θεωρούσαν το Δημόσιο ως τον βασικό κίνδυνο έναντι της Εκκλησίας … τώρα, στα καλά καθούμενα, λένε “δεν πρέπει να φύγουμε από το Δημόσιο” … δεν υπάρχει -τουλάχιστον- μία αντίφαση;».

Σε άλλο σημείο επίσης εκτίμησε ότι «θα φανεί και από την εξέλιξη των πραγμάτων ότι δεν είναι “μαυρόασπρο”, είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, που θα πρέπει να το διευκρινίσουμε, να το κατανοήσουν ορισμένοι ιεράρχες, να το κατανοήσει η κοινωνία».

Ακούστε τη συνέντευξη του υπουργού Παιδείας

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων