15/01/2019 15/01/2019 Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τι διπλό μέτωπο που έχει ανοίξει με την Εκκλησία. Από τη μία οι προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές και από την άλλη η συμφωνία των Πρεσπών έχουν φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με Ιεράρχες και Ιερείς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση των 22 Μητροπολιτών της Μακεδονίας, η οποία βρίσκει τη στήριξη...
15 Ιανουαρίου, 2019 - 8:20
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2019 - 9:29

Μαξίμου: Διπλό μέτωπο με την Εκκλησία

Διαδώστε:
Μαξίμου: Διπλό μέτωπο με την Εκκλησία

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τι διπλό μέτωπο που έχει ανοίξει με την Εκκλησία. Από τη μία οι προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές και από την άλλη η συμφωνία των Πρεσπών έχουν φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με Ιεράρχες και Ιερείς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση των 22 Μητροπολιτών της Μακεδονίας, η οποία βρίσκει τη στήριξη όλων και περισσοτέρων Ιεραρχών ανά την Ελλάδα αλλά και του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, προκαλεί ανησυχία με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη το ανοικτό μέτωπο για τις συνταγματικές αλλαγές που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας. Ως εκ τούτου αναμένουν με ιδιαίτερη προσοχή την συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το Σκοπιανό ζήτημα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη μεγάλη κινητοποίηση.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να κλείσει το θέμα με την Εκκλησία αμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή.  Πράγμα που επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με σχετική του δήλωση. «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία, στόχος είναι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου γιατί έχουμε μπροστά μας μια σειρά από πολιτικές προκλήσεις όπως είναι το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης, η συμφωνία με την εκκλησία, η αύξηση του κατώτερου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να είναι έτοιμο και το προσχέδιο νόμου, το οποίο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας θα τεθεί προς διαβούλευση στην Επιτροπή διαλόγου. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί πάντως, στο υπουργείο Παιδείας η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο έχει μείνει εκτός των συζητήσεων με τους ιεράρχες στις Νέες Χώρες και τις Μητροπόλεις που ανήκουν σε αυτό να προετοιμάζονται για μάχη.  Το Πατριαρχείο έχει ήδη εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τις προωθούμενες αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος αλλά και στις σχετικές αναφορές στα ζητήματα της οικογένειας ενώ δεν αναγνωρίζει επί της ουσίας ως συνομιλητή τον υπουργό Παιδείας.

Σε σχετική μάλιστα ανακοίνωση σημειώνει ότι αντιπροσωπεία του θα φτάσει στην Αθήνα για να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο και «ενδεχομένως, με υπηρεσιακούς παράγοντες, επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία συνήλθε στο Σεπτό Κέντρο από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου».

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων