26/09/2018 26/09/2018 Εκκληση προς το κοινοβούλιο της χώρας να αποσύρει τους “αντισυνταγματικούς” νόμους που προκρίνουν την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας απηύθυνε η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 25 Σεπτεμβρίου. Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης αναφέρεται ότι τα προωθούμενα νομοσχέδια στοχεύουν στον περιορισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας. Η...
26 Σεπτεμβρίου, 2018 - 7:49
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2018 - 13:39

Ουκρανική Εκκλησία: Οι Έξαρχοι του Φαναρίου να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα

Διαδώστε:
Ουκρανική Εκκλησία: Οι Έξαρχοι του Φαναρίου να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα

Εκκληση προς το κοινοβούλιο της χώρας να αποσύρει τους “αντισυνταγματικούς” νόμους που προκρίνουν την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας απηύθυνε η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 25 Σεπτεμβρίου.
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης αναφέρεται ότι τα προωθούμενα νομοσχέδια στοχεύουν στον περιορισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας.

Η Σύνοδος καλεί όσους ασχολούνται με την υλοποίηση των νομοσχεδίων ὑπ’ἀριθμ. 4128 (περί αλλαγής υπαγωγής θρησκευτικών κοινοτήτων), 4511 (περί ειδικού καθεστώτος θρησκευτικών σωματείων), 5309 (περί μετονομασίας θρησκευτικών σωματείων), να εγκαταλείψουν τις νομοθετικές τους προθέσεις ως αντιεκκλησιαστικές και απάδουσες προς το Σύνταγμα της Ουκρανίας.

Οι ως άνω νομοθετικές πρωτοβουλίες «ως σκοπό έχουν την νομική εκκάθαρση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας με την διά της μετονομασίας κατάληψη αυτής, την αντινομική παρέμβαση στα όργανα διοικήσεως και την κατάληψη περιουσιών (ιερών σεβασμάτων, ναών και μονών)».

Τα τελικά κείμενα της Συνόδου τονίζουν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι θρησκευτική οργάνωση με νομική καταχώρηση και δράση σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ουκρανίας και κάθε πίεση που ασκείται εις βάρος της προκειμένου να αλλάξει ονομασία, είναι αντικανονική και χαρακτηρίζεται ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας.”

Εκφράζει δε, ανησυχία για τον διορισμό των δύο Εξάρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κιέβο, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά παραβίαση των ορίων της κανονικής Εκκλησίας, και τους καλεί να εγκαταλείψουν άμεσα το έδαφος της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Η Ιερά Σύνοδος καλεί επίσης τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας,. της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 25 Σεπτεμβρίου.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης αναφέρεται ότι τα προωθούμενα νομοσχέδια στοχεύουν στον περιορισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας.
Εκφράζει δε, η ανησυχία για τον διορισμό των δύο Εξάρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κιέβο, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά παραβίαση των ορίων της κανονικής Εκκλησίας, και τους καλεί να εγκαταλείψουν άμεσα το έδαφος της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η Ιερά Σύνοδος καλεί επίσης τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας,.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων