17/01/2019 17/01/2019 Σχετικά με τη μεταφορά του Αγίου Αντωνίου από τα Πιέρια στη Βέροια διασώζεται παράδοση η οποία θέλει την άμαξα που μετέφερε το λείψανο του αγίου να περνάει από διάφορα χωριά του κάμπου της Βέροιας και να καταλήγει στην πόλη, παραπλεύρως του ναού του, εκεί όπου μέχρι σήμερα σώζεται η μουριά όπου σταμάτησαν τα βόδια, γράφει...
17 Ιανουαρίου, 2019 - 12:10
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2019 - 12:16

Ο Αγιος Αντώνιος και η μουριά στη Βέροια

Διαδώστε:
Ο Αγιος Αντώνιος και η μουριά στη Βέροια

Σχετικά με τη μεταφορά του Αγίου Αντωνίου από τα Πιέρια στη Βέροια διασώζεται παράδοση η οποία θέλει την άμαξα που μετέφερε το λείψανο του αγίου να περνάει από διάφορα χωριά του κάμπου της Βέροιας και να καταλήγει στην πόλη, παραπλεύρως του ναού του, εκεί όπου μέχρι σήμερα σώζεται η μουριά όπου σταμάτησαν τα βόδια, γράφει το veriahistory,gr.

Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, όταν βρέθηκε το σώμα του Αγίου από κυνηγούς ξεκίνησε έριδα για το ποιοι θα το πάρουν για να το μεταφέρουν στον τόπο τους. Μετά από συζητήσεις κατέληξαν στο να τοποθετήσουν το σώμα σε μια άμαξα την οποία έσυραν βόδια. Τα βόδια ξεκίνησαν και μετά τη διάβαση του ποταμού Αλιάκμονα φαίνονταν ότι θα κατευθυνθούν προς τη Θεσσαλονίκη. Όμως η πορεία του άλλαξε… Περνώντας, λοιπόν, από τον τόπο όπου σήμερα το χωριό Κουλούρα έκαναν στο κέντρο του χωριού τρεις κύκλους και εξαιτίας αυτού του γεγονότος το χωριό ονομάστηκε Κουλούρα. Έπειτα, στην έκταση όπου το χωριό Σταυρός τα βόδια έκαναν το σημείο του Σταυρού και εξαιτίας αυτής της κίνησης έλαβε το χωριό το όνομά του. Τη Μέση διήλθαν από τη Μέση της εκτάσεώς της κ.ο.κ., ενώ από την Ξεχασμένη, ξέχασε να περάσει μέσα από το χωριό. Τα βόδια συνέχισαν την πορεία τους και κατέληξαν εκεί όπου ήταν η πατρική οικία του αγίου στη Βέροια, όπου και εκκλησία τιμώμενη στην Παναγία. Η άμαξα σταμάτησε στον αύλειο χώρο του ναού, όπου μέχρι σήμερα σώζεται η μουριά. Εκεί ετάφη ο άγιος και αργότερα κατασκευάστηκε ναός προς τιμήν του Αγίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων