18/12/2018 18/12/2018 Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την χορήγηση του Τόμου της αυτοκεφαλίας από τον  Οικουμενικό Πατριάρχη και λίγα 24ωρα μετά την συνεδρίαση της Ενωτικής Συνόδου. Όπως ανακοινώθηκε, εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας δύο νομοσχέδια που θα ρυθμίζουν τόσο το θέμα...
18 Δεκεμβρίου, 2018 - 8:53
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2018 - 11:01

Ο Τόμος, τα ονόματα και το μοίρασμα των Ναών

Διαδώστε:
Ο Τόμος, τα ονόματα και το μοίρασμα των Ναών

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την χορήγηση του Τόμου της αυτοκεφαλίας από τον  Οικουμενικό Πατριάρχη και λίγα 24ωρα μετά την συνεδρίαση της Ενωτικής Συνόδου.

Όπως ανακοινώθηκε, εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας δύο νομοσχέδια που θα ρυθμίζουν τόσο το θέμα της ονομασίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ουκρανία, μετά την αυτοκεφαλία αλλά και τη δικαιοδοσία σε ναούς και μοναστήρια. Αυτό αποφασίστηκε σε κυβερνητικό επίπεδο  τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σημερινή Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας, θα ονομάζεται Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μάλιστα, ο νεοκλεγείς Προκαθήμενος κ.κ. Επιφάνειος τόνισε ότι κατόπιν και επιστολής που έχει στείλει προσωπικά η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον Μητροπολίτης Ονούφριο, ο τελευταίος θα ονομάζεται στο Μητροπολίτης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία και όχι Μητροπολίτης Κιέβου.

Τα δύο νομοσχέδια (No. 5309 και No. 5309/P) αναμένεται να περάσουν αύριο Τετάρτη από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μία ημέρα αργότερα στις 20 Δεκεμβρίου να ψηφιστούν από την Ολομέλεια.

Εν τω μεταξύ κατατέθηκε ήδη στην ουκρανική βουλή ψήφισμα προκειμένου να χαρακτηριστεί η 15 Δεκεμβρίου, ημέρα που πραγματοποιήθηκε το ενωτικό συμβούλιο των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ως Εθνική Ημέρα Πνευματικής Ενότητας.

Το νομοσχέδιο αυτό θα επιφέρει αλλαγές και στον εργατικό κώδικα καθώς καθιστά την εν λόγω ημερομηνία αργία.

Νέα πρόσκληση προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να επισκεφθεί το Κίεβο και να μιλήσει στο ουκρανικό κοινοβούλιο απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Βερκχόβνα Ράντα Αντρέι Παρούμπι

«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι έχω προσκαλέσει την Α.Θ.Π. Πατραάρχη Βαρθολομαίο να έρθει στην Ουκρανία και να μιλήσει ενώπιον της Βερκχόβνα Ράντα» έγραψε στο Twitter. Νωρίτερα, γνωστοποίησε ότι θα είναι και ο ίδιος μέλος της αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στο Φανάρι ανήμερα των Θεοφανίων προκειμένου να παραλάβει τον Τόμο της αυτοκεφαλίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων