17/01/2019 17/01/2019 Η Συμφωνία των Πρεσπών και η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στο γειτονικό κρατίδιο έφερε και την εκκλησία προ των πυλών των αποφάσεών της. Τα γεγονότα πλέον εκθέτουν ξεκάθαρα την αδιαφορία ή την αντίδραση των μελών της ελληνικής κοινωνίας ακόμη και αυτών της εκκλησίας. Οι διαδηλώσεις, οι επιστολές, αλλά και κάθε λογής αντίδραση αυτή τη...
17 Ιανουαρίου, 2019 - 8:04
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2019 - 13:34

Η Εκκλησία ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαδώστε:
Η Εκκλησία ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στο γειτονικό κρατίδιο έφερε και την εκκλησία προ των πυλών των αποφάσεών της. Τα γεγονότα πλέον εκθέτουν ξεκάθαρα την αδιαφορία ή την αντίδραση των μελών της ελληνικής κοινωνίας ακόμη και αυτών της εκκλησίας.

Οι διαδηλώσεις, οι επιστολές, αλλά και κάθε λογής αντίδραση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να πει κανείς ότι τουλάχιστον συσπειρώνει τους Έλληνες και ξεπλένει την ντροπή για όσους άπραγοι παρακολουθούν τα γεγονότα από τον καναπέ τους.

Το συλλαλητήριο της Κυριακής έχει ήδη προκαλέσει πολλούς να εμφανίσουν την τάση τους και τις απόψεις τους για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.

Ήδη η εκκλησία έχει αποδείξει ότι διαθέτει διαφορετικών ταχυτήτων Ιεράρχες αφού κάποιοι έχουν ήδη αντιδράσει εμπράκτως, άλλοι με επιστολές διαμαρτυρίας, άλλοι με εγκυκλίους και άλλοι με ανακοινώσεις συμπαράστασης προς τους 22 καταρχήν Μακεδόνες Ιεράρχες που έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας για το ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Σε ενορίες και Μητροπόλεις, παρατηρείται έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεκάδες είναι εκείνες που ανακοίνωσαν ότι θέτουν στη διάθεση του κόσμου πούλμαν για τη δωρεάν μετακίνησή τους στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Μάλιστα, δεν αποκλείεται έστω και την ύστατη στιγμή τις τελευταίες ώρες να δούμε κι άλλες αντιδράσεις, υπό την πίεση της κοινής γνώμης αλλά και του Ποιμνίου σε αρκετές περιπτώσεις.

Μετά την επιστολή των 22 Μακεδόνων Ιεραρχών λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ακολούθησαν και άλλοι Ιεράρχες με επιστολές συμπαράστασης μεταξύ των οποίων ο Μητρ. Γλυφάδας κ. Παύλος, ο Αιτωλίας κ. Κοσμάς και άλλοι, ενώ λίγο πριν το συλλαλητήριο της Κυριακής θέση πήραν και ο Μητρ. Μεσογαίας Νικόλαος αλλά και οι Μητροπολίτες Σερρών Θεολόγος, Σιδηροκάστρου Μακάριος Ζιχνών Ιερόθεος.

Στις επιστολές και στα εγκύκλια σημειώματα οι Ιεράρχες παίρνουν ξεκάθαρα θέση για το θέμα των Πρεσπών, τονίζοντας ότι το μακεδονικό άπτεται της αξιοπρέπειας όλων των Ελλήνων και ότι δεν είναι δυνατόν η εκκλησία να δεχθεί να απεμποληθεί το όνομα της Μακεδονίας.

Μέσα στο κλίμα της πολιτικής ανωμαλίας των τελευταίων ημερών παραβιάζεται το πνεύμα της Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, καλώντας τον Ιερό Κλήρο και τον λαό της Μητρόπολης να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

«Ο αγώνας για τη Μακεδονία συνεχίζεται» αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, τονίζοντας ότι η Ιερά Μητρόπολη θα συμμετάσχει με «εθνική υπερηφάνεια» στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Προσθέτει δε, ότι όσοι θα μεταβούν στο Σύνταγμα μπορούν να εκκλησιαστούν σε βραδινή Θεία Λειτουργία, που θα τελεστεί στον Ιερό Αγ. Παρασκευής Κατερίνης το Σάββατο βράδυ από 8:00-10:00.

“Δεν θέλουμε την κατάφωρη προσβολή 3.000 ετών ιστορίας, ούτε επιθυμούμε εμείς ως έθνος να παραδώσουμε ένα όνομα ιερό και τιμημένο. Όσοι δεν μπορούν να παραστούν ας ενώσουν τις προσευχές τους ώστε ο Θεός να φωτίσει όσους παίρνουν αποφάσεις για τον τόπο μας”τονίσε σε εγκύκλιο σημείωμα ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου.

“Ὅσοι ζοῦμε στά ἁγιασμένα χώματα τῆς Βορείου Ἑλλάδος ἔχουμε ἠθική ὑποχρέ­ωση νά δικαιώσουμε τούς ἀγώνες τῶν πολυαρίθμων κληρι­κῶν καί λαϊκῶν Μακε­δονομάχων, οἱ ὁποῖοι ὑπό δυσχερεῖς συνθῆκες ἀγω­νίσθηκαν σάν λιοντάρια ἐνα­ντίον τοῦ Τούρκου δυνάστη καί τοῦ σκληρο­τράχηλου Βουλγάρου Ἐξαρχικοῦ, γιά νά σώσουν τήν Μακεδονία μας”γράφουν στην επιστολή τους οι οι Μητροπολίτες Σερρών Θεολόγος, Σιδηροκάστρου Μακάριος Ζιχνών Ιερόθεος καλόντας τους πολίτες να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της Κυριακής ειρηνικά.
“Συμφωνίες ποὺ ἐπιβάλλονται αὐθαίρετα, ποὺ δυστυχῶς ψηφίζονται μὲ ἐντελῶς ὁριακὲς ψευτο­πλειοψηφίες, κάτω ἀπὸ ἀφόρητες πιέσεις ξένων συμφερόντων, κάτω ἀπὸ συνεχεῖς καὶ προκλητικὲς δηλώσεις καὶ ἐπισκέ­ψεις ὕποπτων προσωπικο­τήτων καὶ διαμεσολαβητῶν, ἀγνοῶντας ἔντονες λαϊκὲς διαμαρτυρίες, μέσα σὲ ἕνα ὠκεανὸ ψευδῶν πληροφοριῶν, δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ ὑπηρετοῦν τὴν ἀλήθεια καὶ νὰ ἐκφράζουν τὸν σεβασμό, ἀλλὰ προξενοῦν ἀνεπανόρθωτες ἱστορικὲς καταστροφές λέει μεταξύ άλλων στην επιστολή του” ο Μητρ Μεσογαίας Νικόλαος.

Την ίδια ώρα έκτακτη Σύναξη της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους θα συγκληθεί την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου εν ‘οψει της επικείμενης υποβολής της συμφωνίας των Πρεσπών προς ψήφιση ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων