30/11/2018 30/11/2018 Διαφορετικές ερμηνείες δίνουν το Κίεβο και η Μόσχα σχετικά με την απόφαση που έλαβε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το Φανάρι ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, ότι προχωρεί με την έγκριση του σχετικού καταστατικού χάρτη και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ορίσει την...
30 Νοεμβρίου, 2018 - 11:36
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2018 - 11:37

Πως βλέπουν Κίεβο και Μόσχα την απόφαση του Φαναρίου

Διαδώστε:
Πως βλέπουν Κίεβο και Μόσχα την απόφαση του Φαναρίου

Διαφορετικές ερμηνείες δίνουν το Κίεβο και η Μόσχα σχετικά με την απόφαση που έλαβε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το Φανάρι ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, ότι προχωρεί με την έγκριση του σχετικού καταστατικού χάρτη και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ορίσει την ημερομηνία για τη σύγκλιση του ενωτικού συμβουλίου των ορθοδόξων Εκκλησιών της Ουκρανίας, το οποίο θα εγκρίνει το καθεστώς και της διαδικασία της νέας αυτοκέφαλης εκκλησίας και θα εκλέξει τον νέο Προκαθήμενο. Ο εκλεγμένος Προκαθήμενος στη συνέχει θα μεταβεί στο  Φανάρι προκειμένου να παραλάβει τον Τόμο της αυτοκεφαλίας.

Τα σχόλια της Μόσχας

Η μη ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής της ενωτικής συνόδου, ερμηνεύεται από το Πατριαρχείο της Μόσχας ως “σκόπιμη καθυστέρηση” από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθυστέρησε σκόπιμα τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία επειδή μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο  TASS ο π. Αλεξάντερ Βόλκοφ, Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλου, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για την ημερομηνία διεξαγωγής του ενωτικού συνεδρίου .

Τι απαντά το Κίεβο

Απαντώντας ουσιαστικά, ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, κ. Ροστισλάβ Παβλένκο, δήλωσε ότι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παραδώσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στον εκλεγμένο Προκαθήμενό της, για αυτό και το κείμενο δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα ακόμα. Πρόσθεσε ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος ενέκρινε το κείμενο του Τόμου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση άλλων αποφάσεων: «Δεν θα χρειαστούν άλλες σύνοδοι, ή ξεχωριστές αποφάσεις» έγραψε ο  κ. Παβλένκο στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Μιλώντας για την ημερομηνία της ενωτικής συνόδου, επανέλαβε ότι θα συγκληθεί τον Δεκέμβριο.

«Τις επόμενες μέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ανακοινώσει την ημερομηνία  σύγκλισης του συμβουλίου. Σε αυτό θα μετάσχουν οι επίσκοποι από το Πατριαρχείο του Κιέβου, την Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και όσοι επιθυμούν από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Θα εκλέξουν τον Προκαθήμενο, ο οποίος θα μεταβεί στο Φανάρι, και θα παραλάβει τον Τόμο», τόνισε προσθέτοντας ότι  ο Δεκέμβριος για την Ουκρανία θα είναι γεμάτος εκκλησιαστικά γεγονότα.

Αντιδράσεις από την UOC

Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την αυτοκέφαλη εκκλησία στην Ουκρανία ληφθεί όσο ισχύει ο στρατιωτικός νόμος θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη πολιτική ένταση στη χώρα, δήλωσε η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC-MP) που πρόσκειται στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος της UOC-MP Βασίλι Ανισίμοφ δήλωσε στο Interfax ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετική με την αυτοκεφαλία θα ήταν εγκληματική επί του παρόντος καθώς στην χώρα έχει τεθεί σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων