28/11/2018 28/11/2018 Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της τόσο με τον υπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου όσο και με τους εκπροσώπους των κομμάτων και βουλευτές από την Κρήτη, η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης επιστρέφει στο νησί προκειμένου να ενημερώσει τις κατά τόπους Μητροπόλεις για τις εξελίξεις. Όπως έχει ήδη τονιστεί το κλίμα των συζητήσεων...
28 Νοεμβρίου, 2018 - 9:05
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2018 - 9:52

Στάση αναμονής σε Κρήτη και Δωδεκάνησα

Διαδώστε:
Στάση αναμονής σε Κρήτη και Δωδεκάνησα

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της τόσο με τον υπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου όσο και με τους εκπροσώπους των κομμάτων και βουλευτές από την Κρήτη, η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης επιστρέφει στο νησί προκειμένου να ενημερώσει τις κατά τόπους Μητροπόλεις για τις εξελίξεις.

Όπως έχει ήδη τονιστεί το κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία στους κόλπουςς της κρητικής εκκλησίας προκάλεσαν οι διαβεβαιώσουν τους κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Αμυνας κ. Π. Καμμένου ότι δεν θα ψηφίσει καμία συμφωνία αν δεν συμφωνήσει η Ιεραρχία.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του π. Πρόδρομου Ξενάκη , γραμματέα της Ιερά Επαρχιακή Συνόδου και εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Κρήτης ο οποίος συμμετείχε στις επαφές

Μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι τόνισε όι η Εκκλησία έχει εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή της σε όσα προωθούνται με κυρίαρχη την αλλαγή των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος που αφορούν την κατοχύρωση της Ορθοδοξίας και του θεσμού της οικογένειας και δευτερευόντως τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της Εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας των κληρικών.

Ο πατέρας Ξενάκης ανέφερε πως τα αποτελέσματα των επαφών θα αξιολογηθούν από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου.

Στα Δωδεκάνησα τώρα, πέραν του γενικότερου θέματος της μισθοδοσίας των κληρικών υπάρχει και θέμα περιουσιακό, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ακίνητα της Ιεράς Μονής Πάτμου, στο βόρειο συγκρότημα. Και η προωθούμενη συμφωνία δημιουργεί ανησυχία, η οποία ήδη έχει εκφραστεί στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην σύνθεση της οποίας μετέχουν οι Μητροπολίτες Ρόδου και Σύμης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου, κ.κ. Κύριλλος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Ροδιακή είχε τονίσει τα εξής:
«Εμείς θα επιδιώξουμε σε επίπεδο οικουμενικού πατριαρχείου πλέον και όχι σε επίπεδο Μητροπόλεων, να διευκρινίσουμε και να αποσαφηνίσουμε τι πραγματικά θα ισχύσει και τι προβλέπει η «επόμενη μέρα» για την περιοχή μας. Προσωπικά ενημέρωσα ήδη αναλυτικά τι συμβαίνει και περιμένουμε οδηγίες για το πώς θα κινηθούμε”
Αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στην Εκκλησία τόνισε: “Οι ιερείς ανησυχούν βέβαια για το τι θα γίνει. Κι είναι απολύτως φυσιολογικό. Κι από ό,τι ακούω από άλλους αρχιερείς και ιερείς στην Εκκλησία της Ελλάδος, υπάρχει μεγάλη διάσταση. Είμαστε εν αναμονή λοιπόν. Ας κάνουμε υπομονή να δούμε λοιπόν τι έχει να γίνει κι αν τελικά δεχθεί η Εκκλησία της Ελλάδος στο σύνολο των αρχιερέων αυτού του είδους τη συμφωνία. Θα συζητηθεί δηλαδή μόνο στη διαρκή Ιερά Σύνοδο που είναι 12 τα μέλη ή στην Ιεραρχία που αφορά όλους; Κανονικά, μιας τέτοιας σοβαρότητας συμφωνία, εκεί πρέπει να πάει κατά την άποψή μου”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων