09/10/2018 09/10/2018 Από τις 5 ως τις 7 Οκτωβρίου 2018, η Επιτροπή των Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή της, η οποία έλαβε χώρα στην Βουλγαρία, ύστερα από ευγενική πρόσκληση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Σόφιας και Πατριάρχου πάσης Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου. Κύριο θέμα της φετινής συναντήσεως ήταν «Οι παράγοντες που ενισχύουν την...
09 Οκτωβρίου, 2018 - 10:54
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2018 - 11:20

Συνάντηση Ορθοδόξων Εκκλησιών στην ΕΕ

Διαδώστε:
Συνάντηση Ορθοδόξων Εκκλησιών στην ΕΕ

Από τις 5 ως τις 7 Οκτωβρίου 2018, η Επιτροπή των Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή της, η οποία έλαβε χώρα στην Βουλγαρία, ύστερα από ευγενική πρόσκληση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Σόφιας και Πατριάρχου πάσης Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου. Κύριο θέμα της φετινής συναντήσεως ήταν «Οι παράγοντες που ενισχύουν την συνοχή της Ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Κατά το Σεμινάριο, που διοργανώθηκε στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Βουλγαρία, εξέφρασαν τις απόψεις του για το θέμα οι αντιπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Ρουμανίας, του Πατριαρχείου Βουλγαρίας και της Εκκλησίας της Κύπρου. Στο Σεμινάριο συμμετείχαν επίσης ακαδημαϊκοί, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, και συνεργάτες της Βουλγαρικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τα μέλη της CROCEU υπογράμμισαν ότι η ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε Ευρωπαϊκό, εθνικό, αλλά και περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική λόγω της πολυπολιτισμικότητας που χαρακτηρίζει όλο και περισσότερο την σημερινή κοινωνία. Πράγματι, οι εθνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές μπορούν να δημιουργήσουν αισθήματα φόβου για τον άλλον και οδηγούν έτσι στο να υψώνονται τείχη και να δημιουργούνται ποικίλοι φραγμοί και διαιρέσεις στο κοινωνικό σώμα. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις Εκκλησίες της Ευρώπης να καλλιεργήσουν έναν εντατικό διάλογο με άλλους κοινωνικούς φορείς, καταδεικνύοντας αφενός τον κεντρικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Χριστιανισμός για την δημιουργία τόσο της ίδιας της Ευρώπης όσο και, πιο πρόσφατα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αφετέρου προτείνοντας ένα ολιστικό όραμα για το μέλλον αυτού του ιδιαίτερα περίπλοκου και πολυσχιδούς «οικοδομήματος».

Ειδικότερα, θα πρέπει η κοινωνική συνοχή της Ευρώπης να ενισχυθεί μέσα από ένα ολοκληρωμένο συνδυασμό πολιτικών, όπου οι κρατικοί προϋπολογισμοί, οι δημόσιες δαπάνες, οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές πολιτικές θα συγκλίνουν σε έναν τελικό στόχο: στην επίτευξη του κοινού καλού. Στο επίκεντρο όλων αυτών θα πρέπει να βρίσκεται ο σεβασμός για την έμφυτη αξιοπρέπεια και μοναδικότητα του κάθε ανθρωπίνου προσώπου, γεγονός που αποτελεί κομβική διδασκαλία του Χριστιανισμού. Μόνο μία τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να αναμορφώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό που έπρεπε να είναι εξ αρχής, δηλαδή όχι απλώς μία ενιαία αγορά, βασισμένη αποκλειστικά σε οικονομικά συμφέροντα με μοναδική επιδίωξη την ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά κατ’ εξοχήν μία οικογένεια κρατών, βασισμένη σε κοινές αρχές και αξίες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την πλήρη ανάπτυξη και άνθιση όλων των εθνών που την αποτελούν, αλλά και του κάθε ανθρωπίνου προσώπου ξεχωριστά.

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, τα μέλη της Επιτροπής ταξίδευσαν στην Stara Zagora, όπου έλαβαν μέρος στους εορτασμούς για την 180η επέτειο από την γέννηση του Μητροπολίτου Metodii Kusev, πρώτου προκαθημένου της Ιεράς Μητροπόλεως αυτής.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, όπου τα μέλη της Επιτροπής συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της Stara Zagora κ. Κυπριανού, παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Νεοφύτου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου στην Stara Zagora. Μετά την Θεία Λειτουργία, τα μέλη της CROCEU συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους τόσο προς τον ίδιον όσο και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κ. Αντώνιο για την φιλοξενία τους. Ο Μακαριώτατος διαβεβαίωσε τα μέλη ότι προσεύχεται για την ευόδωση του έργου τους και τους ευχήθηκε καλή διακονία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων