12/10/2018 12/10/2018 Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το οποίο διοργανώνεται από τη Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είχε την ευθύνη του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το...
12 Οκτωβρίου, 2018 - 9:24

Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Διαδώστε:
Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το οποίο διοργανώνεται από τη Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είχε την ευθύνη του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε διεθνή συνεργασία με το National Geographic, το World Monuments Fund, το Διεθνές Συμβούλιο ICOMOS, την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Τεχνολογία και την Κατασκευή ECTP, την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Εκπαίδευση των Μηχανικών SEFI, και υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ Ιερώνυμου Β΄, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και των προκαθήμενων των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων, Φυλάκων του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δια της διοργάνωσης του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου TMM_CH, έχει επιτύχει τη συνεργασία ενός ευρέως εθνικού και διεθνούς δικτύου επιστημονικών φορέων προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ερευνητικών και συναφών φορέων.

Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11η Οκτωβρίου 2018 το πρωί στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, με παρουσία 350 συνέδρων από 22 χώρες από όλες τις ηπείρους. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης, δια του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Καθηγητή ΕΜΠ Δημήτριο Σεβαστάκη, και ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Μπόλαρης, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Ν. Στασινός, και οι εκπρόσωποι των φορέων συνδιοργάνωσης: από τη National Geographic Society ο Αρχαιολόγος Δρ. Fredrik Τ. Hiebert, από το World Monuments Fund ο κ. Γιάννης Αβραμίδης, από τη Γενική Διεύθυνση Connect της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Δρ. Albert Gauthier, από το Διεθνές Συμβούλιο ICOMOS η Δρ. Έλενα Κόρκα.

Την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου παρουσίασε η Πρόεδρος του Συνεδρίου, Καθηγήτρια του ΕΜΠ, κα Αντωνία Μοροπούλου, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα την «αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα ως υπόδειγμα Καινοτόμου, Διεπιστημονικής, Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ως υπεύθυνη για το έργο, επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποτελούμενης από τους: Ομότ. Καθ. Μαν. Κορρέ, Καθ. Α. Γεωργόπουλο, Καθ. Κ. Σπυράκο, Επ. Καθ. Χ. Μουζάκη.

Την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, δια του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γεωργίου Φλωρεντή, και δεσμεύτηκε για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού “Competence center for the preservation of cultural heritage”, ώστε να λειτουργήσει στην Αθήνα υπό την ευθύνη της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ, με επικεφαλής την Καθ. Α. Μοροπούλου.
Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, κατά το χαιρετισμό του, τόνισε ότι το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου είναι υποδειγματική εφαρμογή διεπιστημονικής συνεργασίας και ευρύτερων συνεργειών. Διατέμνει οριζόντια τις ειδικότητες των Μηχανικών, ανοίγοντας διάλογο με τις επιστήμες της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής, της Θεολογίας και πολλών ακόμη ανθρωπιστικών επιστημών. Η προηγμένη ψηφιακή τεκμηρίωση και ο στρατηγικός σχεδιασμός του έργου επέτρεψε τη πολυφασματική και πολυδιάστατη καινοτόμο διαχείριση όλων των δεδομένων σχεδιασμού, δόμησης, υλικών, ιστορίας και θεμελίωσε ένα νέο διεπιστημονικό πεδίο για την αειφόρο διατήρηση και διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δίκαια το Πολυτεχνείο μπορεί να πει ότι η διεπιστημονική ομάδα του ιστορικού αυτού έργου, πρόβαλε το ελληνικό και ευρωπαϊκό “know-how” σε όλον τον κόσμο και όρισε τις μελλοντικές τάσεις στην προστασία μνημείων.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μπορεί αδιαμφισβήτητα να διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία και να αναδείξει τους στόχους του “Competence center for the preservation of cultural heritage”, που συζητά σήμερα να ιδρύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ενημέρωσε ο Δρ. Albert Gauthier, ως εκπρόσωπός της.
Η προσέγγιση της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία, όπως πραγματοποιήθηκε στην περίπτωση του Παναγίου Τάφου, που άγγιξε την κλίμακα της ανθρωπότητας με τη συμβολή του National Geographic, ενισχύει την ενημέρωση, την εγρήγορση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή της κοινωνίας στην προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικά εργαλεία αποτελούν η τεχνολογία και η διεπιστημονικότητα, που αποκτούν έτσι μια ιδιαίτερα δυναμική διάσταση στην διατήρηση και την ανάδειξη των αξιών της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ τόνισε ότι στον τομέα αυτό, σημαντική είναι η συμβολή του Διεπιστημονικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην “Προστασία των Μνημείων”, στη διάρκεια 20 χρόνων από την ίδρυσή του, με επισπεύδουσα τη Σχολή Αρχιτεκτόνων και με τη συμβολή της Σχολής Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών και Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

Επισήμανε ότι το συνέδριο αυτό διερευνά και το εφικτό της αειφόρου διατήρησης και διαχείρισης μνημείων, πολιτιστικών συνόλων, Ιστορικών Πόλεων που αποτελούν προϋπόθεση συνέχισης της παραμονής τους στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπου εντάσσονται από την Unesco. Σημαντικά εργαλεία στην κατεύθυνση αυτή είναι η διερεύνηση των μηχανισμών χρηματοδότησης με υιοθέτηση πρακτικών στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας, όπως π.χ. η επανάχρηση ιστορικών κτηρίων.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διαχρονικά, αλλά και με έμφαση εντός του έτους 2018 που είναι αφιερωμένο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα καταθέτει τη γνώση του και θα συμβάλει με το επιστημονικό δυναμικό του στην καινοτόμο προσέγγιση, παραμένοντας στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή επιστημονική πρωτοπορία αλλά και επιμένοντας η εφαρμογή της πρωτοπορίας αυτής να γίνεται στην κατεύθυνση της κοινωνικής προσφοράς.
Το Διεθνές Συνέδριο TMM_CH πραγματοποιείται με αναφορά στη Ψηφιακή Έκθεση Προηγμένης Τεχνολογίας «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» που εγκαινιάστηκε, από την Α.Ε., τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλο, στις 21 Μαΐου 2018, παρουσία των Ελληνικών και Διεθνών ΜΜΕ και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2019.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων