26/11/2018 26/11/2018 Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), από την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου ως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη μια Διεθνή Συνδιάσκεψη με συμμετέχοντες τους εκπροσώπους υπουργείων και φορέων που είναι αρμόδιοι για την προστασία και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε 23 χώρες, στα εδάφη των οποίων υπάρχουν βυζαντινά μνημεία. Στόχος της...
26 Νοεμβρίου, 2018 - 16:10
Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2018 - 16:58

Χάρτα για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς

Διαδώστε:
Χάρτα για την Προστασία των Μνημείων Βυζαντινής Κληρονομιάς

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), από την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου ως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη μια Διεθνή Συνδιάσκεψη με συμμετέχοντες τους εκπροσώπους υπουργείων και φορέων που είναι αρμόδιοι για την προστασία και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε 23 χώρες, στα εδάφη των οποίων υπάρχουν βυζαντινά μνημεία.

Στόχος της Συνδιάσκεψης είναι οι εκπρόσωποι των χωρών να συναποφασίσουν πάνω σε ένα κείμενο κοινής αποδοχής για τους τρόπους με τους οποίους τα μνημεία βυζαντινής κληρονομιάς θα πρέπει να προστατεύονται, να αναστηλώνονται και να διηγούνται τη μακραίωνη ιστορία τους στους πολίτες των χωρών όπου ανήκουν και στους επισκέπτες τους.

Βάση της κοινής αυτής «Χάρτας», που θα πάρει την οριστική της μορφή υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO και παρουσία της Τμηματάρχη για την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, Isabelle Anatole-Gabriel, αποτελεί ένα κείμενο 16 σελίδων, που συντάχθηκε από επιστημονική επιτροπή από εξέχοντες ειδικούς με ακαδημαϊκή γνώση και πρακτική εμπειρία στην αναστήλωση βυζαντινών μνημείων, και ελέγχθηκε από Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

ΠΗΓΗ: www.archaiologia.gr

ΦΩΤΟ: O ναός της Παναγίας Χαλκέων στη Θεσσαλονίκη, © 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων